Egymásnak dobálják a kérdéseket a CIO-k: kinek milyen problémát okozott a járvány, és azon hogyan sikerült úrrá lenni. A sort a Bonafarm Csoport IT- és beszerzési igazgatója, Ábrahám Péter folytatja.
Hirdetés
 

Magyar CIO-k kérdeznek egymástól. A központi téma: kinek mi volt a legnagyobb kihívás a koronavírus okozta helyzetben, és azt hogyan, milyen eszközökkel, módszerekkel sikerült kezelni. Strausz György, a Vezető Informatikusok Szövetsége elnöke, a Stelius Holding CIO-ja a Bonafarm Csoport IT- és beszerzési igazgatójától, Ábrahám Pétertől kérdezte:

Igaz-e az az interneten terjedő vicc a Bonafarmnál, miszerint a digitalizációt nem a CIO, nem is a CTO, hanem a COVID-19 irányította? Vagyis, mik voltak azok a változások/újítások, amelyek bevezetése a krízishelyzetnek köszönhető, de már korábban is meg akarták valósítani?

Kiváló rátapintás, Gyuri! :) – kezdte válaszát a Bonafarm Csoport főinformatikusa.

A Bonafarmnál szervezetten ösztönözzük és azonosítjuk a digitalizációs lehetőségeket. Túl vagyunk több belső konferencián, ahol cégcsoporton belüli és kívüli esettanulmányokat is megmerhettek kollégáink, akiktől azt várjuk, hogy a konferenciáról inspirációban gazdagon "hazatérve" megtalálják azokat a projekteket, melyekkel a vállalat növelheti a hatékonyságát és az üzleti előnyét. A tavalyi évben több üzleti területünknél is dolgoztunk a Teams népszerűsítésén, aminek használata ennek hatására lassú emelkedésnek is indult...

Majd idén márciusban egy csapásra minden felgyorsult.

A koronavírus-járvány számunkra is kihívás volt, mindenekelőtt azért, mert a Bonafarm alapvető élelmiszereket előállító cégcsoport, így az üzemek ideiglenes leállítása nálunk nem kerülhetett szóba. A biztonságos működésünk fenntartása érdekében azonban szigorú eljárásokat kellett bevezetnünk.

Ábrahám Péter

A főként szellemi munkatársakat érintő otthoni munkavégzés elrendelése a Bonafarm Informatika és partnerei számára jelentett kihívásokat. Az üzleti oldallal szorosan együttműködve azonban sikeresen megteremtettük a home office feltételeit.

A Teams-használat berobbant. A felső vezetés részéről már a vészhelyzet bejelentésének napján megfogalmazódott az igény arra, hogy egyetlen gombnyomással minden cég vezérigazgatója kapcsolatba tudjon lépni egymással. Ezt még aznap sikerült megoldani, és a felső vezetők azóta is aktívan használják. Másrészt operatív csoportok kollaborációja is megindult a szoftver használatával: olyan kollégák is "digitalizálódtak" ezáltal, akikről korábban ezt nehezen tudtuk volna elképzelni.

Beindult az elektronikus, papírmentes adminisztráció is – hiába, a kényszer… Több cégnél is jelentősen csökkent a nyomatszám, pedig a termelés és kapcsolódó adminisztráció inkább nőtt. Ebben segített az is, hogy használatba vettük a NISZ elektronikus aláírási szolgáltatását.

Összességében most úgy látom, a járvány pozitívan hatott a digitális transzformáció sebességére.

Ábrahám Péter kérdése Gál Istvánhoz, a MAVIR működésfejlesztési vezérigazgató-helyetteséhez szól.

Milyen sürgős digitalizációs lépéseket kellett tenni annak érdekében, hogy a járványhelyzet ne okozzon fennakadásokat a közműszolgáltatásokban? Milyen speciális helyezetekkel szembesült a MAVIR IT-szervezete?

Cloud & big data

Trumpék nekilátnak a kínai szoftvercégeknek is

A napokban várható amerikai korlátozások számtalan kínai vállalkozást érinthetnek, ez azonban éppen hogy felverte a kínai technológiai cégek árfolyamát a hazai tőzsdéken.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.