A Facebook után a Google is bizonyítékot talált arra, hogy rendszerét Oroszországból használták az amerikai elnökválasztás manipulálására.

Egyre dagad az az akta, amely a tavalyi elnökválasztásban játszott orosz szerepvállalást vizsgálja. Egy héttel ezelőtt a Facebook közölte, hogy közösségi hálózatán nagyjából 10 millió felhasználó találkozhatott olyan politikai tartalmú hirdetésekkel, posztokkal, amelyeket bizonyítható módon orosz "trollfarmok" generáltak. Erre a hétre a Google-lel kapcsolatban jutott egy kisértetiesen hasonló hír.

Az oroszok a YouTube-ban vannak

Az ügyről elsőként a The Washington Post számolt be. A lap informátorokra hivatkozva azt állítja, hogy a keresőóriásnál lefolytatott belső vizsgálat szerint több tízezer dollárért vásároltak hirdetéseket Oroszországból a cég számos platformján, beleértve a YouTube-ot, a Gmailt és a Google keresőt is.

Ha hinni lehet a belső forrásoknak, akkor ezek a hirdetők nem egyeznek azokkal a keleti "kollégáikkal", akik a Facebookon kampányoltak. Ez pedig arra utal, hogy Moszkva a korábban véltnél is szélesebb körben folytathatott dezinformációs akciósorozatot a tavalyi elnökválasztás manipulálására.

Érdekesség, hogy korábban a Google meglehetősen magabiztosan nyilatkozott arról, hogy rendszerét nem használták fel ilyen céllal. Egy hónapja a cég képviselője a The Washington Postnak azt nyilatkozta, hogy folyamatosan keresik azokat, akik megpróbálják megszegni a felhasználási feltételeket, ám semmilyen nyom nem utal orosz politikai befolyásolásra. Úgy tűnik, az általános monitorozáson túl azért biztos, ami biztos lefolytattak egy átfogóbb vizsgálatot is, ami viszont már ellentétes eredményre jutott.

A lap értesüléseit a vállalat egyelőre nem kívánta kommentálni.

Kongresszusi meghallgatás lesz

Lehet, hogy a kiszivárgott információkat a Google nem akarja egyből megerősíteni, de több mint valószínű, hogy minderről hamarosan hivatalosan is számot kell adnia. Az amerikai Kongresszus ugyanis november elsején meghallgatást tart, ahová a Facebook és a Twitter képviselői is meghívást kaptak. A nemzetbiztonsági bizottság tagjai kíváncsiak arra, milyen szerepet játszottak a nagy amerikai közösségi hálózatok ebben az egyre komolyabbnak tűnő orosz "játékban".

Közösség & HR

Stabil patch a súlyos processzorhibákra

Az Intel első nekifutásra elrontotta a Meltdown és Spectre sebezhetőségeket javító frissítéseit, de most itt a tökéletes foltozás.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

A GDPR miatt elvileg változik az adatok életciklusa, de a gyakorlatban nem feltétlenül. Aminek viszont kellene változnia, az a hazai szabályozás. Ezen a téren viszont nem állunk jól.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.