Mivel az iPhone a JPEG-nél jobb képtömörítő módszert használ, eddig bármennyi fotót minőségromlás nélkül fogadott a Google tárhelye. A "hibát" azonban javítani fogják.

A múlt héten bemutatkozó Pixel 4 kapcsán sokan sopánkodtak azon, hogy – ellentétben a termékcsalád korábbi generációival – saját mobiljához immár nem biztosít korlátlan képfeltöltési lehetőséget a Google. A helyzet azonban csak azt követően vált még pikánsabbá, hogy kiderült, az iPhone-tulajdonosok viszont gond (és korlátok) nélkül pakolhatják képeiket a rivális szervereire.

A képfeldolgozás csapdája

A keresőóriás jó ideje működteti Fotók szolgáltatását, amely bárkinek ingyenesen biztosít korlátlan tárhelyet, amennyiben a felhasználó megelégszik azzal, hogy képei a cég által "magas minőségűként" jellemzett, ám az eredetinél gyengébb JPEG formátumban tárolódjanak. Amennyiben ennél többre vágynánk, akkor az érintetlenül hagyott fotóink után ketyeg a tárhelyszámláló, és 15 gigabájt felett már csak pénzért őrzi nekünk emlékeinket a Google.

Az Apple viszont már 2017-ben bevezette saját telefonjainál az úgynevezett HEIC fájlformátumot, amely kisebb méretben is képes jobb minőségű képekkel szolgálni, mint az internetes világot az utóbbi időben eluraló JPEG. Maga a HEIC egyébként az almás megfelelője az MPEG ipari konzorcium nevéhez köthető HEIF (High Efficiency Image Format) technológiának. 

A két fenti bekezdés eredője az lett, hogy a Google hagyta, hogy az iPhone-okról változtatás nélkül kerülhessenek fel a Fotók szolgáltatásába a képek, mivel azok átalakítása az ingyenes kategóriát megütő JPEG-sztandardra csak extra számítási feladatokkal járna, miközben maguk a tárolt állományok pedig éppen hogy nőnének méretben, ami természetesen újabb felesleges költséget jelentene a cég büdzséjében.

Tudunk róla, teszünk ellene

Az anomáliával kapcsolatban az Android Police megkereste a Google-t. A vállalat képviselője megerősítette, hogy tudnak a "hibáról", és dolgoznak annak kijavításán. A nagy kérdés persze csak az, hogy mindezt hogy akarják megoldani. Ahogy fentebb írtuk, a HEIC-képek konvertálása minden érintettnek rossz lenne. Fizetős kategóriába terelni ezeket az állományokat meglehetősen visszásnak tűnik, mivel azok lényegesen kevesebb helyet foglalnak, mint az ingyenes JPEG-változatok. Ráadásul a HEIC-ben nem csak az iPhone dolgozhat, mivel némi felhasználói utánajárással a Samsung telefonoknál is adott már ez a lehetőség. Mivel utóbbiak Androidot futtatnak, így valóságos PR-harakiri lenne "megadóztatni" azokat a fotókat.

Egy megoldás persze adja magát: térjen át a Google is az újabb, hatékonyabb képtömörítési megoldásra. A helyzet azonban itt sem teljesen egyértelmű, mivel a szabvány használatához hosszadalmas – és költséges – szabadalmi jogdíjfizetési eljáráson kell átesni, ráadásul mindez pont szembemegy a web Google által is támogatott nyitott internet természetével. Nem véletlen, hogy több éve zajlanak a munkák egy alternatív megoldással kapcsolatban, amely azonban egyelőre nem hozott látványos eredményt.

Konzumer tech

Megvan az év legjobb projektmenedzsere

A Generáli Biztosító szakembere kapta az idén már 19. alkalommal átadott elismerést.
 
A 21. századi vállalatok legjobbika is csak félkarú óriás informatika nélkül, rugalmasság és hatékonyság tekintetében azonban jelentősek a különbségek ezen a téren. Vajon az évtized végén hogyan néz ki egy jól működő IT szervezet?

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.