Mivel az iPhone a JPEG-nél jobb képtömörítő módszert használ, eddig bármennyi fotót minőségromlás nélkül fogadott a Google tárhelye. A "hibát" azonban javítani fogják.

A múlt héten bemutatkozó Pixel 4 kapcsán sokan sopánkodtak azon, hogy – ellentétben a termékcsalád korábbi generációival – saját mobiljához immár nem biztosít korlátlan képfeltöltési lehetőséget a Google. A helyzet azonban csak azt követően vált még pikánsabbá, hogy kiderült, az iPhone-tulajdonosok viszont gond (és korlátok) nélkül pakolhatják képeiket a rivális szervereire.

A képfeldolgozás csapdája

A keresőóriás jó ideje működteti Fotók szolgáltatását, amely bárkinek ingyenesen biztosít korlátlan tárhelyet, amennyiben a felhasználó megelégszik azzal, hogy képei a cég által "magas minőségűként" jellemzett, ám az eredetinél gyengébb JPEG formátumban tárolódjanak. Amennyiben ennél többre vágynánk, akkor az érintetlenül hagyott fotóink után ketyeg a tárhelyszámláló, és 15 gigabájt felett már csak pénzért őrzi nekünk emlékeinket a Google.

Az Apple viszont már 2017-ben bevezette saját telefonjainál az úgynevezett HEIC fájlformátumot, amely kisebb méretben is képes jobb minőségű képekkel szolgálni, mint az internetes világot az utóbbi időben eluraló JPEG. Maga a HEIC egyébként az almás megfelelője az MPEG ipari konzorcium nevéhez köthető HEIF (High Efficiency Image Format) technológiának. 

A két fenti bekezdés eredője az lett, hogy a Google hagyta, hogy az iPhone-okról változtatás nélkül kerülhessenek fel a Fotók szolgáltatásába a képek, mivel azok átalakítása az ingyenes kategóriát megütő JPEG-sztandardra csak extra számítási feladatokkal járna, miközben maguk a tárolt állományok pedig éppen hogy nőnének méretben, ami természetesen újabb felesleges költséget jelentene a cég büdzséjében.

Tudunk róla, teszünk ellene

Az anomáliával kapcsolatban az Android Police megkereste a Google-t. A vállalat képviselője megerősítette, hogy tudnak a "hibáról", és dolgoznak annak kijavításán. A nagy kérdés persze csak az, hogy mindezt hogy akarják megoldani. Ahogy fentebb írtuk, a HEIC-képek konvertálása minden érintettnek rossz lenne. Fizetős kategóriába terelni ezeket az állományokat meglehetősen visszásnak tűnik, mivel azok lényegesen kevesebb helyet foglalnak, mint az ingyenes JPEG-változatok. Ráadásul a HEIC-ben nem csak az iPhone dolgozhat, mivel némi felhasználói utánajárással a Samsung telefonoknál is adott már ez a lehetőség. Mivel utóbbiak Androidot futtatnak, így valóságos PR-harakiri lenne "megadóztatni" azokat a fotókat.

Egy megoldás persze adja magát: térjen át a Google is az újabb, hatékonyabb képtömörítési megoldásra. A helyzet azonban itt sem teljesen egyértelmű, mivel a szabvány használatához hosszadalmas – és költséges – szabadalmi jogdíjfizetési eljáráson kell átesni, ráadásul mindez pont szembemegy a web Google által is támogatott nyitott internet természetével. Nem véletlen, hogy több éve zajlanak a munkák egy alternatív megoldással kapcsolatban, amely azonban egyelőre nem hozott látványos eredményt.

Hirdetés
Konzumer tech

Hatott a felháborodás: nem mér egyéni teljesítményeket a Productivity Score

A Microsoft bejelentette, hogy visszavesz a funkcióból: mostantól csak szervezeti szinten ad összesített adatokat a produktivitásról.
 
Hirdetés
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.