A cég a legújabb okostelefonja és egy sor másik eszköz bemutatása mellett azt is igyekezett sulykolni, hogy mennyire felelősen bánik a felhasználók adataival.

Mivel az utóbbi időszakban szinte majdnem minden kiszivárgott az érkező új Google telefonokról, így a tegnap tartott nagyszabású bemutatón sem feltétlenül durrant akkorát a Pixel 4 és nagyobbik testvére, a Pixel 4 XL debütálása. A mobilok mellett ugyanakkor egy szekérderéknyi egyéb termékről is lehullt a lepel. Mint azt már megszokhattuk, Magyarország ezúttal is kimarad a forgalmazásból, de akinek nagyon fájna valamire a foga, a környékünkről azért viszonylag könnyen beszerezheti, amit szeretne.

A lejárt újdonság

Az nem egyértelmű, hogy csak hanyagság, vagy jól felépített marketingkampány áll a fentebb említett sok szivárogtatás hátterében, az viszont biztos, hogy alig volt tegnap olyan elem az okostelefonok bemutatásánál, amiről már ne cikkezett volna a sajtó korábban. A megjelenés szempontjából nem hoztak újdonságot a negyedik generációs pixelek, és a prezentációból meglepő módon kimaradtak olyan fontos technológiai paraméterek is, mint hogy milyen processzor dolgozik bennük, vagy éppen mekkora a tárhelykapacitás. Igaz, ezek az adatok immár hivatalosan elérhetők.

A show leginkább a kamerák körül forgott. A hátlapon a hagyományos optika mellett egy teleobjektív is helyet kapott, ám a több csúcskategóriás riválisnál már szériafelszerelésnek tekinthető ultraszéles szenzort itt hiába keressük. A 12,2 megapixeles hátlapi kamera munkáját a 16 megapixeles teleobjektív mellett Dual Pixel támogatás, optikai és elektronikus képstabilizátor is segíti. A rendszer kiválóan kezeli az éjszakai körülményeket, a fotók minőségét pedig gépi tanulási algoritmusok igyekeznek optimális minőségűre varázsolni. Az előlapi kamera 8 megapixeles.

Az 5,7 hüvelykes Pixel 4 OLED-kijelzője fullHD+ felbontásra képes, míg a nagyobb változat 6,3 colos képernyője QHD+ megjelenítéssel bír. Fontos elem a másoknál már szintén felbukkanó 90 Hz-es frissítési ráta. Az új generációt a korábbi 4 helyett immár 6 gigabájtnyi memória szolgálja ki, a processzor helyén pedig mindkét esetben Snapdragon 855-t találunk. A tárhely 16 és 32 gigabájtos verzióban kérhető.

Érdemes még kiemelni a Motion Sence interfészt, amely a gyártó reményei szerint összetett és pontos gesztusvezérlési lehetőséget biztosít majd a felhasználóknak. A Google rendszere nem a kamerákra, hanem elektromágneses hullámokra támaszkodva "lövi be" a mobil helyzetét, ami remélhetőleg sokkal gördülékenyebbé teszi ezt a típusú utasítási formát. 

A Pixelek a kiszereléstől függően 800/900, illetve 900/1000 dolláron kerülnek forgalomba már jövő héttől az USA-ban.

Van itt minden, mint a búcsúban

A mobilok mellett még egy sor más eszköz belengetésére is maradt idő a nagyjából egyórás bemutató alatt. Ilyen volt a 650 dolláros Pixelbook Go. A Chromebook család legújabb tagja mindössze 13 mm vastag (vékony) és egy kilót se nyom. (És immár rózsaszínben is kapható!)

Érkezik az intelligens füllhalgatók újabb generációja is. A Pixel Buds 2 gyakorlatilag ugyanazt a funkciót és szolgáltatást biztosítja az androidos telefonok tulajdonosainak, mint amit az Apple-ökoszisztémában az AirPods tölt be. Az apró szerkezet nem túl kirívó fülbe helyezve, viszont kültérben egy parkon keresztül is veszi a telefon jeleit, de több szobán át is gond nélkül dolgozik. Olcsónak viszont nem lehet mondani, mert 180 dollárba kerül a vezeték nélküli élmény.

Szintén frissítést kapott több otthoni eszköz. A Google Home Mini utódja lett a Nest Mini, amelytől a korábbi modellekhez képest szebb hangzást és gyorsabb válaszidőt remél a cég. A Nest-portfóliót bőviti a Nest Wifi névre hallgató új router is, amely a Google Wifi örököseként kétszer gyorsabb átviteli sebességet és nagyjából 25 százalékkal nagyobb lefedettséget ígér.

Kincsként őrzött adatok

Mint a bevezetőben utaltunk rá:az egész bemutatót belengte a személyes adatok feletti mélységes aggodalom. Persze nem véletlen, hogy a cég ennyire igyekszik belebújni a felelős adatgazda szerepkörébe, mivel az utóbbi időszak botrányai miatt a nagy techcégek egyre nagyobb nyomás alatt vannak a politikusok és a különböző szabályozó hatóságok oldaláról.

Az új trendnek megfelelően a Google igyekszik a lehető legtöbb adatot a felhasználó telefonján és egyéb eszközein tartani, így az azokkal való esetleges visszaélésre sincs akkora lehetőség. A fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében az adatok tárolásával és kezelésével kapcsolatos beállítások felületét is megpróbálják a lehető legegyszerűbbé és átláthatóvá tenni, miközben azok törléséhez sem kell majd programozói diploma.

Konzumer tech

Riasztó mértékben termeljük az e-szemetet

2019-ben 53,6 millió tonna elektronikai hulladékot sikerült termelnie az emberiségnek. Az elmúlt öt év alatt 21 százalékkal emelkedett a nehezen kezelhető, veszélyes szemét mennyisége.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.