Csak ezen a héten több stúdió bezárását, leépítését, ezzel együtt pedig sok száz ember elbocsátását jelentették be a cégek. A legújabb a sorban az EA, ahol a dolgozók mintegy 5 százalékától válnak meg, és elkaszáltak egy készülő Star Wars-játékot is.

Alig egy napja számoltunk be róla, hogy a Sony szórakoztató részlegénél 900 embert küldenek el, mert a játékipar nem úgy muzsikál, mint a koronavírus kirobbanásakor elrendelt karanténok idején. Nem sokkal a japán vállalat bejelentését követően aztán érkezett az Electronics Arts (EA) helyzetjelentése, ami szófordulataiban és tartalmában sem sokban különbözik a Sony PR-mázba csomagolt üzenetétől.

Az egyik legismertebb videójáték-fejlesztő vezérigagatója nagyon ügyelt, hogy ne írja le az elbocsátás és leépítés szavakat, de ettől még a tény tény marad: a cég az alkalmazottainak nagyjából 5 százalékát érintő "átszervezésbe" kezd, azaz közel 700 dolgozónak köszönik meg az eddigi munkát. A vállalat egyébként szűk egy évvel korábban már tett egy hasonló lépést. Akkor a munkatársak 6 százalékával rövidült a fizetési lista.

Az EA ezzel párhuzamosan más területeken is igyekszik spórolni. Ennek szellemében csökkentik a vállalat által használt irodaterületet, illetve leállítanak már folyó projekteket. Utóbbiak körébe tartozik a Star Wars univerzumába álmodott lövöldözős akciójáték, a Respawn fejlesztésének azonnali befejezése.

Ipari szintű probléma

A játékipar jelenlegi állapotát jól szemlélteti, hogy csak ezen a héten már öt cég jelentett be leépítést. A videogamelayoffs.com összesítése alapján az idén, azaz mindössze két hónap alatt közel 8000 munkahelyet számoltak fel a szektorban érdekelt vállalkozások. Ezt a számot a tavaly egész évre kimutatott 10 500-as mennyiséggel érdemes összevetni.

A szegmensre több negatív tényező hat egyszerre. Az egyik a már említett pandémia utáni visszarendeződés, ami a játékiparban a forgalom 5 százalékos zsugorodását hozta 2022-ben, amit tavaly csak egy szerényen plusznullás eredmény követett. De nem tesz jót a beruházási kedvnek az sem, hogy az amerikai jegybanki magasan tartja az alapkamatot.

Ennek megfelelően a szektor szereplői igyekeznek elbocsátásokkal (is) alkalmazkodni a megváltozott klímához. A Sony nagy riválisa, a Microsoft például 1900 dolgozótól válik meg azt követően, hogy néhány hónapja végre lezárta a piac legnagyobb szabású akvizícióját. A League of Legendsről ismert, a kínai Tencent által birtokolt Riot Gamesnél szintén több ezer főtől köszönnek el, de ahogy a fentebbi összesített listából is kitűnik, komoly elbocsátások történtek, történnek számos más, kisebb stúdió esetében is.

(Kép: Electronic Arts)

Közösség & HR

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.