Idén általánossá váltak a néhány száz, 1-2 ezer főt érintő leépítések a techszektorban, de utóbbin belül is különösen sokat faragnak a játékiparban. A japán nagyvállalat is ezen a területen karcsúsít.

Mintegy 900 embert érintő átszervezést jelentett be a Sony Interactive Entertainment. A leépítés több játékfejlesztő műhelyt, valamint a japán nagyvállalat konzoljához kötődő pozíciókat érint.

A Sony szórakoztatási részlegéért felelő, ám épp most márciusban nyugdíjba vonuló Jim Ryan elkerülhetetlennek nevezte a lépést, mivel a játékipar átalakulóban van (a játékok előállítása, forgalmazása és fogyasztása tekintetben egyaránt), és ehhez a szervezetnek is idomulnia kell.

Az alkalmazkodás jelen esetben a teljes állomány nagyjából 8 százalékának elküldésével valósul meg. A legnagyobb áldozatot a London Studio hozza, ez a műhely ugyanis teljesen megszűnik. Két másik, neves stúdióban szintén létszámleépítések lesznek. Az egyik a PlayStation 5 húzócímének szánt Spider-Man 2-t készítő Insomniac Games, a másik pedig a Naughty Dog, amely leginkább az HBO jóvoltából filmsorozatot is kapó Last Of Us miatt híresült el.

Nem minden játék és móka

A lépés sem házon belül, sem a gaming szektor egészének aktuális állapotát tekintve sem nevezhető váratlannak. A Sony menedzsmentje ugyanis nemrégiben csökkentette a PlayStation 5 eladásaira vonatkozó idei célszámait, miközben az immár negyedik éve piacon lévő konzol a jövőben várhatóan egyre kisebb és kisebb forgalmat produkál majd. Ehhez igazodva a cég februárban azt is világossá tette, hogy idén nem készül a Spider-Man 2-höz hasonló, csúcskategóriás exkluzív játék a PS5-höz. 

Ami a játékipar egészét illeti, ott még mindig a pandémia lecsengését követő apátiának lehetünk tanúi. A karanténból kiszabadult emberek kevesebbet töltenek a gépek előtt, ami kihatással van a bevételekre. A szektor 2022-ben több mint 5 százalékkal zsugorodott, amit tavaly csak egy szerényen plusznullás eredmény követett.

Ennek megfelelően a szektor szereplői igyekeznek elbocsátásokkal (is) alkalmazkodni a megváltozott klímához. A Sony nagy riválisa, a Microsoft például 1900 dolgozótól válik meg azt követően, hogy néhány hónapja végre lezárta a piac legnagyobb szabású akvizícióját. A League of Legendsről ismert, a kínai Tencent által birtokolt Riot Gamesnél szintén több ezer főtől köszönnek el, de komoly elbocsátásokról hallani több más kisebb stúdió esetében is.  

A gaming szektorban az átszervezési hullám különösen látványossá vált az elmúlt hónapokban, de a karcsúsítás általában is terítéken van a technológiai piacon. Alig két hete például a Cisco jelentett be egy több ezer embert érintő leépítési kört.

Közösség & HR

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.