A generatív MI fejlődésével a munkaerőpiacon is régi tételek dőlnek majd meg, ráadásul a szellemi munkások helyzete nem is feltétlenül úgy lesz nehezebb, ahogy azt az ember gondolná.

Az automatizálás terén elért áttörések miatt évek óta téma, hogy ez milyen instabilitáshoz vezet a kékgalléros munkavállalók, vagyis a fizikai munkakörökben dolgozó szak-, betanított- és segédmunkások körében a feldolgozóiparban és más ágazatokban. Bár a dolog egyesek szerint legalább annyi új munkahelyet teremthet, mint amennyit megszüntet, ma már érdemi kutatásokat találni róla, hogy az erőltetett robotizálás növeli ugyan a termelékenységet, de a fejlődő gazdaságokban könnyen vezethet alacsonyabb bérekhez, munkanélküliséghez, sőt népességcsökkenéshez is.

Eközben a szellemi munkakörökben dolgozókat kevésbé riogatták az állásuk elvesztésével vagy akár a szakmájuk megszűnésével: inkább a szükésges rugalmasságról és a gépi intelligencia döntéstámogató szerepéről volt szó, amelynek révén az MI nem helyettesíteni, hanem kiegészíteni fogja a megfelelően felkészült dolgozókat. Legalábbis ez volt a helyzet a generatív mesterséges intelligenciában tapasztalt áttörésekig, amelyek már azt vetítik előre, hogy az MI akár a kreatív területen és magasabb fizetéssel járó, főiskolai végzettséget igénylő pozíciókban is alkalmas lehet egy nagy csomó ember helyettesítésére.

Lesz lehetőség, csak nehéz lesz élni vele

A The Atlantic összeállítása ezzel kapcsolatban az MIT egyik professzorát idézi, aki a foglalkoztatás és a technológiai változások szakértőjeként a korábban nem automatizálható munkák érzékenységéről beszél a gépesítéssel szemben. Eszerint a haladás az ilyen területeken lineáris és kiszámítható volt: a lépéseket mindig az emberi felhasználó határozta meg, a gép pedig követte az eljárást, nem tanult és nem improvizált. Az MI csúcsfejlesztései viszont már kezdenek látványosan eltérni a megszokott iránytól, ettől pedig a méregdrága diplomák sem feltétlenük védenek meg senkit.

Ahogy a nemrég kipattant CNET-ügyből vagy a ChatGPT különféle felhasználásaiból kiderült, az algoritmusok egyelőre közel sem működnek hibátlanul. Annál viszont már most is sokkal jobbak, mint amire korábban bárki számított, és most csak a szöveggeneráló MI-eszközök kézenfekvő felhasználásairól beszélünk. A fejlesztések azonban számos, hagyományosan fehérgallérosnak elkönyvelt piacot érintenek a számítástechnikától az egészségügyig. Ugyan sok speciális pozíció marad továbbra is az emberekre, és az MI sokat segíthet a szaktudás jobb felhasználásában (vagyis a szakosdásban), ezeket a specialista pozíciókat nagy versenyben lehet csak megszerezni. A küzdelem pedig annál élesebb lesz, hogy a belépő szintű állások kerülnek majd legelőször a gépek kezébe, vagyis nehezebb lesz megszerezni a továbblépéshez szükséges tapasztalatot.

Részletek a The Atlantic oldalán »

Közösség & HR

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.