Az erőltetett robotizálás növeli ugyan a termelékenységet, de a fejlődő gazdaságokban könnyen vezethet alacsonyabb bérekhez, munkanélküliséghez, sőt népességcsökkenéshez is – derül ki egy friss kutatásból.

Egy néhány nappal ezelőtt közzétett kutatás eredményei szerint az ipari robotoknak való kitettség könnyen vezethet alacsonyabb munkaerőpiaci jelenléthez, foglalkoztatái szinthez és fizetésekhez, miközben a munkahelyi automatizálás közvetve növeli a családok adósságát, sőt csekély mértékben még a csökkenti is az érintett családok gyermekeinek számát, akikre azonban így is több időt és pénzt kell szánni. A National Bureau of Economics Research tanulmányában egyetemi kutatók elemeztek Kínából származó adatokat, amelyek egyrészt azért beszédesek, mert az ottani 2016–2020-as ötéves tervében több milliárd jüant fordítottak a gyárak automatizálásának felgyorsítására, másrészt feltörekvő gazdaságról van szó, az eddigi vizsgálatok pedig jellemzően a fejlett gazdaságokra koncentráltak.

Kínában az ipari robotok száma már a milliós nagyságrendet közelíti, amivel az ország világelsőnek számít, de a robotok egy főre vetített arányában ezzel is lemarad a környéken Dél-Koreától, Szingapúrtól, Japántól, Hongkongtól vagy Tajvantól, illetve tágabb kitekintésben Németországtól, Svédországtól vagy az Egyesült Államoktól. A kutatók megállapították, hogy az ilyen irányú befektetések segíthettek Kínának a termelékenység növelésében a növekvő munkaerőköltségek, a fokozódó nemzetközi verseny és a népesség elöregedése közepette, de az automatizálás a feldolgozóiparban és más ágazatokban dolgozó munkavállalók százmillióinak érintette ellentmondásos módon a gazdasági kilátásait.

Figyelmeztetés a második vonalnak

Egy másik, 2016-os tanulmány alapján a kínai munkahelyek több mint háromnegyed része volt valamilyen szinten érzékeny az automatizálásra, ez pedig jellemzően negatív hatásokat jelent a foglalkoztatásra és a bérekre is, amit a kutatók most a különböző egymásra hatások valószínűségeinek összefüggéseivel is ábrázoltak. Külön érdekesek azok a megállapításaik, amelyek szerint például a robotizációnak való kitettség csökkenti ugyan az órabéreket, de ez az éves jövedelmet nem befolyásolta az alacsonyan képzett, középkorú vagy idősebb féfiak esetében. Mégpedig azért nem, mert egyre többet dolgoztak a kiesés pótlására, vagy adósságokat vettek a nyakukba, amit ugyanúgy nehéz lenne a robotizáció áldásos társadalmi hatásai közé sorolni.

A kutatás általában is úgy találta, hogy a családok hitelfelvétellel próbálják szinten tartani fogyasztásukat és megtakarításaikat. Bár a fiatalabbak nagyobb valószínűséggel vesznek részt képzéseken, hogy megőrizzék értéküket a munkaerőpiacon (és ezzel függ össze a gyerekek tanórákon kívüli tevékenységeibe való magasabb befektetés is), a robotok elterjedése az idősebb munkavállalókat arra készteti, hogy korai nyugdíjba vonuljanak. Összességében megállapítható, hogy ha az automatizálás nem hoz létre munkahelyeket, az egyenlőtlenséghez vezethet: a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy erre a fejlődő országoknak különösen nagy figyelmet kellene fordítaniuk, miután a termelékenység automatizáláson alapuló növeléséért súlyos árat fizethetnek a gazdasági méltánytalanságok és társadalmi elégedetlenség erősítésével.

Közösség & HR

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.