A külső szemlélőnek esetleg úgy tűnhet, hogy a vállalatnak fogalma sincs, mit akar pontosan, de azt nagyon el szeretné adni.

A Meta (Facebook) globális kommunikációs vezetője és alelnöke, Nick Clegg a múlt héten terjedelmes esszében magyarázta, hogy milyen, milyen lesz, és miért érdekes a metaverzum, de a társaság víziója ettől nem lett kevésbé összefüggéstelen vagy nyugtalanító. A kommentárok az írásnak azt a részét külön is kiemelik, amelynek értelmében a Meta nem tervezi saját metaverzum felépítését: Clegg szerint nem épül a cég által futtatott metaverzum, mint ahogy ma sincsen microsoftos vagy google-s internet. Ennek alapján a Meta most már a közös világhálóhoz hasonlítja a koncepciót, bár a még Facebook néven közzétett tervei alapján úgy hangzott a dolog, mintha saját virtuális valóságot próbálna létrehozni, amire félemetes mennyiségű időt és erőforrást szán.

Az elképzelés innentől kissé zavarossá válik. Ahogy mások mellett a Futurism cikke is rámutat, Clegg egy összekapcsolt, a nemzeti határokon túlmutató rendszerként festi le a metaverzumot, ezért szükségesnek tartja a közös és privát szabályok és szabványok olyan hálózatát, amelyik lehetővé teszi a metaverzum különféle joghatóságokon átívelő működést. Ezeket viszont nem az egyes államok határoznák meg, amelyek szerinte csak "digitális akadályokat építenek a határaikon", hogy nagyobb ellenőrzést nyerjenek az online tér felett. Arról, hogy akkor mégis kicsoda, a Metának látszólag nincs határozott álláspontja, így akár azt is hihetnénk, hogy a metaverzumnak csak egy kis szeletére pályázik. A Facebook eddigi karrierjére tekintettel azonban ezt a forgatókönyvet el is vethetjük.

Az biztos, hogy majd lesz valami

Ez utóbbi ugyanis nem igazán szólt másról, mint az internet uralma alá hajtásáról, a versengő modellek ellehetetlenítéséről és a cég profitérdekeinek érvényesítéséről. A megosztott virtuális környezet, amelyet a Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg az okostelefonos korszakot is lezáró felhasználási trendnek tart, Clegg írása szerint nem lenne a vállalaté, de nem titok, hogy az említett szabályokra és szabványokra a terület úttörőjeként mégis alapvető hatást gyakorolna a Meta-Facebook. A gondolatmenet mindenkinek ismerős lehet, aki figyelemmel kísérte a közösségi média felfutását. Ugyanitt arról is olvashatunk, hogy az újítók szerint a technológiai fejlődés amúgy sem várhatja be a lassan felzárkózó szabályozást, később pedig a Meta alelnöke már arról beszél, hogy sok metaverzumos termékük megvalósulása legkorábban is csak 10-15 év múlva esedékes.

Mindebből úgy tűnhet, hogy a Metának a különféle demóival együtt sincs tú sok fogalma a metaverzum gyakorlati megvalósulásáról. A vállalat közben aktívan népszerűsíti saját Horizon Worlds alkalmazását, ami egyelőre nem keltett komoly hullámokat a felhasználók körében, és már javában győzködi a számára fontos hirdetőket a metaverzum lehetőségeiről, bár egy februári beszámoló szerint alapvető kérdéseikre sem mindig sikerül konkrét válaszokat adnia. Nick Clegg írása most ha másra nem, a befektetők elbizonytalanítására lehet alkalmas, akik eddig azt hihették, hogy minden a terv szerint halad, és a Meta rengeteget fog keresni az általa irányított metaverzumon.

Eközben éppn olyan dokumentumok szivárognak ki a társaságtól, amelyek értelmében a Facebook mérnökei nem rendelkeznek megfelelő szintű ellenőrzéssel azzal kapcsolatban, hogy rendszereik hogyan használják fel az adatokat, sőt megmagyarázni sem feltétlenül tudják az általuk alkalmazott modellek kimeneti eredményeit. A Vice magazin technológiai aloldala, a Motherboard ebből szemlézve őket magukat idézi, amikor arról nyilatkoznak, hogy nem tudnak olyan megbízható változtatásokat bevezetni saját működésükben vagy a külső követelményeknek való megfelelés érdekében, mint hogy "nem használnak fel X adatot Y célra", közben a szabályozók mégis pontosan ezt várnák tőlük. Hogy ez a metaverzumra nézve mit jelent, azt egyelőre mindenki kénytelen maga eldönteni.

Közösség & HR

Podcastokat szinkronizál géppel a Spotify

A svéd szolgáltató egyelőre néhány népszerű podcastot igyekszik minél több emberhez eljuttatni. Természetesen az MI hatékony közreműködésével.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.