Felbomló együttműködések, nyilatkozó Tim Cook és néhány további utózönge.

Tíz napja írtuk, hogy vitatható módon szereztek meg elképesztő sok facebookos profiladatot a Donald Trump amerikai elnök (pontosabban akkor még csak jelölt) kampányában is résztvevő adatelemzők. Alig két nappal később a befektetői bizalom csökkenése máris dollártízmilliárdokban volt mérhető.

Öt nappal a Cambridge Analytica-botrány kirobbanása után megszólalt a Facebook vezérigazgatója, de megnyugtatnia nem mindenkit sikerült. A Mozilla például bejelentette, hogy felhagy a közöségi hálózaton való reklámozással az adatszivárgási botrány miatt. Az alapítvány közben előállt egy kiegészítővel a böngészőjéhez, ami korlátozza a közösségi oldal adatgyűjtését.

Nehéz feladat helyreállítani a bizalmat

Itt tartunk tehát most, és még korántsem ért véget a történet. Szerdán ugyanis a Facebook bejelentette, hogy számos nagy adatkereskedővel (data broker), akik a hirdetőket segítik a közösségi hálózatba regisztráltak pontos elérésében (targetálás), lezárná kapcsolatát. Összesen kilenc ilyen céggel áll együttműködésben, az ő üzletmenetüket érintheti hátrányosan a várható lépés.

Éveken keresztül biztosított lehetőséget Mark Zuckerberg cége a hirdetőknek arra, hogy az olyan vállalatok, mint az Acxiom Corp vagy az Experian PLC által gyűjtött adatokra alapozva célozzák reklámjaikat. A számos hirdető – autógyártók, luxusmárkák tulajdonosai stb. – által kedvelt eszköz azoknak jött igazán jól, akik nem állnak közvetlen kapcsolatban a fogyasztókkal és emiatt keveset tudnak arról, kik is a vásárlóik tulajdonképpen.

Számukra válik ismét nehezebbé klienseik elérése a tegnap bejelentett döntés következtében. Az is kérdés, hogy ez mennyiben befolyásolja majd a közösségi hálózat bevételeinek alakulását, hiszen jó pár hirdető dönthet úgy, hogy a megváltozott feltételek mellett már nem kíván élni a lehetőséggel.

Zuckerberg cége mindazonáltal elkötelezettnek tűnik. A fenti bejelentés mellett ugyanis közvetlenül is kedveztek felhasználóiknak: egyszerűbbé tették a személyes adatok feletti beállításokat. Korábban 20 (húsz!) külön oldalon lehetett szabályozni azt, ki és hogyan férhet hozzá a megosztott információkhoz.

Nincs más hátra, meg kell inni a fekete levest

Hiába a gyors tűzoltás, még nem látszik a hatása. A március 16-i záróárhoz képest a vállalat részvényeinek értéke még mindig 17 százalékos mínuszban vannak, igaz, a tegnapi nap során némi emelkedést mutattak.

Ütések érik a Facebookot a többi techcégtől is. Tim Cook, az Apple jelenlegi vezetője például azért bírálta Zuckerbergéket, mert nem alkalmaztak elég szigorú alkalmazás-felülvizsgálati módszereket a szolgáltatásukat elérő külső fejlesztésekkel szemben. Cook megragadta az MSNBC interjú kínálta lehetőségét, hogy cége App Store-ját az egekbe dicsérje. Állítása szerint az Apple-nél hasonló sosem történhetne meg, mert egyrészt minden alkalmazást alaposan átvizsgálnak, másrészt ezt a módszert folyamatosan fejlesztik. Nálunk az ügyfél nem a termék, summázta Cook.

Időközben pedig az is kiderült, hogy a botrányt kirobbantó Christopher Wylie sem tűnik teljesen tisztának. A Cambridge Analytica korábbi alkalmazottjának a beszámolók szerint 2014-ben szintén volt hozzáférése azokhoz a jogtalanul megszerzett adatokhoz, amit aztán a 2016-os amerikai elnökválasztás során felhasználtak.

Talán véletlen összefüggés, talán nem, de Wylie startupja, az Eunoia 2015-ben szintén megkörnyékezte Donald Trump kampányának vezetőit a választásokkal kapcsolatos feladatok elvégzése érdekében. A férfi pár napja elhangzott védekezése szerint azonban más projektekkel kapcsolatban nem használta a Cambridge Analytica adatkészletét, az adatokat – emlékei szerint – 2015-ben saját részéről törölte.

Hirdetés
Közösség & HR

Megállíthatatlannak tűnik a mobile money

A következő években felhasználóik számát és közvetett jelentőségüket tekintve is nagy felfutás előtt állnak a mobil alapú fizetési megoldások.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.