A szolgáltató figyelmeztető leveleket kezdett kiküldeni az USA-ban a jelszómegosztás miatt, ami a Netflix példájából kiindulva azt jelenti, hogy mindezt hamarosan globális szigorítások követhetik.

Mivel a Netflix jelszómegosztás ellen indított kemény kampánya üzletileg bejött, az nem is igazán volt kérdés, hogy a riválisok ugyancsak megpróbálkoznak ezzel. A Disney+ (mintegy bemelegítésként) tavaly már elkezdte puhítani kanadai felhasználóit, a héten viszont már a forgalom szempontjából kulcsfontosságú hazai piacán is postázta az első figyelmeztető leveleket. Ha a Netflix intézkedései adják a mintát, akkor ez a pont tekinthető a vég kezdetének, azaz a szigorítások általános bevezetésének.

Meglepetés helyett

A Disney+ január végén módosított új szabályzata immár kötelező érvényű az új amerikai belépőkre, a korábbi ügyfeleknek pedig bő egy hónapjuk van még a helyzet elfogadására. Ennek értelmében a szolgáltató ellenőrízheti, hogy a szabályoknak megfelelően csak egy háztartásban használnak-e egy adott kódot. Hogy ez pontosan miként történik, annak technikai részleteivel egyelőre nem árult el sokat a streaming piacon a Netflixszel konkuráló cég. (Érdekes egybeesés, hogy az USA piacán szintén jelentős tényezőnek számító Hulu ugyancsak a napokban jelentett be szigorítást a témában, és esetükben ugyancsak március 14-ét adták meg a korlátozások éles startjaként.)

Ezek a fejlemények természetesen nem tekinthetők váratlannak. Már csak azért sem, mert a Disney vezetősége egy tavaly augusztusi negyedéves jelentés kapcsán már megerősítette, hogy "aktívan vizsgálja a fiókmegosztás kezelésének lehetőségeit". Ami szabad fordításban egyenértékű azzal, hogy a cég ugyanazt igyekszik végrehajtani, amit a Netflix idén áprilisban egy meglehetősen bátornak tekinthető kampánnyal már meglépett.

A Disney vezérigazgatójának tavaly nyári nyilatkozata szerint a Disney+-ra előfizetők "jelentős része" osztja meg jelszavát másokkal szabályellenes módon, aminek a közeljöben történő kezelése "valódi prioritás" a menedzsment számára. Bob Iger akkor azt is közölte, hogy az illegális megosztás visszaszorítására tett intézkedések között valószínűleg egyaránt lesznek technikai megoldások, valamint a szolgáltatás általános szerződési feltételeinek frissítése, pontosítása is terítéken van. Mindezt egyébként kicsiben már Kanadában tavaly ősszel kipróbálta a vállalat, így most az ottani tapasztalatokkal felvértezve veszi kezdetét a "keménykedés" a legfontosabb piacnak számító USA-ban.

Itthon is jöhet a szigor

A fejlemények a Magyarországra 2022 közepén érkező Disney+ hazai előfizetőinek is érdekesek lehetnek, mivel a Netflix a globális szigorítások bevezetéséig teljesen hasonló utat járt be. Elsőként néhány kisebb országban tesztelte a reakciókat, majd az USA-ban élesítette a rendszert, amit végül általánosan kiterjesztett a világ szinte összes régiójára.

Konzumer tech

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.