Egy friss felmérés szerint a dolgozók bő harmada kap a vállalatától olyan magas szintű jogosultságot, amire munkája elvégzéséhez egyáltalán nincs szükség.

A hozzáférés-kezelés kulcsfontosságú téma napjainkban a vállalatok informatikai részlegén, hiszen miközben a kollégáknak egyre több forrásból és platformon keresztül van szükségük adatokra, a biztonsági kockázazatok egy hatalmas szeletét pont a nem megfelelően kimért jogosultságok adják. A Forcepoint biztonsági cég megbízásából a Ponemon Institute által elkészített kutatás eredeményei azt mutatják, egyelőre nem sikerült tökéletesen megoldani a problémát.

Veszélyes lazaság

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia közel 2000 munkavállalójának bevonásával elvégzett kutatás szerint az üzleti szektorban dolgozók 38, a közszférában tevékenykedők 36 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hozzáférési besorolásának köszönhetően olyan információkra is rálátása van, amelyekre egyáltalán nem lenne szüksége ahhoz, hogy alapvető feladatait ellássa. Összességében mindössze a válaszadók 14 százaléka mondta azt, hogy a szervezeténél abszolút tiszta helyzet van azzal kapcsolatban, hogy kik birtokolják a kulcsokat a cég digitális kincstárához.

A megkérdezettek nagyjából fele került ki az informatikai szakemberek csoportjából, akiknek nagyjából negyede számolt be arról, hogy cégüknél a különleges engedélyeket egészen rendezetlen körülmények között, vagy máshogy fogalmazva, teljesen ok nélkül "szórják ki" a munkatársak között.

Rákérdeztek arra is a munkavállalóknál, hogy ezeket a nem szükséges extra jogosultságokat miként is használják a kollégák. Nagyjából a válaszadók fele volt arról meggyőződve arról, hogy ha már ilyennel rendelkezik valaki, akkor biztosan kutakodni fog az anyagok között már csak a kíváncsiságtól hajtva is. Több mint 40 százalék pedig simán elképzelhetőnek tartja azt a lehetőséget is, hogy a kolléga "nyomás hatására" kiadja a kritikus hozzáférést biztosító belépési információt.

Volt már rá példa

Hogy a jogosultságok kezelés és ellenőrzése nem pusztán az informatikai osztály szórakoztatására kitalált téma, azt jól mutatja néhány közelmúltban nyilvánosságra került ügy is. Alig pár napja írtunk például az Amazonról, ahol a megvesztegetett munkatársak éveken keresztül tudták manipulálni a cég online áruházának működését, valamint hatalmas mennyiségű titkos belső anyagot, adatot is átjátszottak a hat főből álló csaló bandának.

De a nem megfelelő belső ellenőrzésre vezethető vissza a Twitter idén nyáron történt, nagy visszhangot kapó fiaskója. A magas rangú politikusok, üzletemberek és celebritások fiókjait ért visszaéléses csalás elkövetőjét ugyan elkapták, de a cég renoméján esett foltot ez nem feltétlenül tűnteti el maradandóan. 

Biztonság

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.