Megkezdték a munkát a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium kutatócsoportjai, a BME közleménye szerint az MI kutatásának bizonyos szegmenseiben Magyarország is könnyen az európai élmezőnybe kerülhet.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tavaly nyáron közölte, hogy négy kiemelt kutatási-fejlesztési területre koncentrálva megkezdi tizenhét laboratórium és egy kutatólaboratórium kialakítását, szeptember végén pedig a Pécsi Tudományegyetemen be is jelentették az összesen tizennyolc darab Nemzeti Laboratórium indulását. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hét eleji közleményében most ezek egyikéről, a Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (SZTAKI) által vezetett Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) és konzorciumi tagként a BME kapcsolódó kutatócsoportjainak munkájáról számolt be.

A programhoz komoly intézményi hátteret jelent, hogy a BME a kormányzati és EU-s témájú projektek mellett kiválósági programokban is részt vesz. A közlemény szerint az intézményben zajló, mesterséges intelligencia fókuszú tématerületi kutatások pedig összesen több mint 1,1 milliárd forint értékű együttműködést generáltak a BME olyan nagyvállalati partnereivel, mint a Nokia, az Ericsson, a Vodafone, a Morgan Stanley, a MOL, a Knorr-Bremse, a Bosch, a Siemens vagy a Continental. A MILAB munkájában a nyolcból hat műszaki egyetemi kar vesz részt.

Látják benne a lehetőségeket

Ennek alapján a BME szakemberei az MI-ben érintett kutatási és alkalmazási területek legnagyobb részén aktívak, legyen szó a gépi látásról, a nyelvtechnológiáról, az egészségügyi alkalmazásokról, a szenzorokról, az okos eszközök hálózatokba kapcsolásáról vagy a biztonságtechnológiáról. A BME tudományos és innovációs rektorhelyettese szerint az Európai Unióban bejelentett MI-szabadalmaknak egyelőre kis hányada köthető Magyarországhoz, de bizonyos szegmensekben, például a matematikai alapú, algoritmikus orientációjú kutatásokban reális lehetőséget látnak rá, hogy az élre kerüljünk.

A BME három olyan kutatói közösség munkájában is részt vesz, amelyek intelligens technológiák fejlesztését megalapozó kutatásokat végeznek, a mesterséges intelligencia mellett a Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium és az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium feladataiban is közreműködik. A közlemény a MILAB kutatási programjával kapcsolatban az egyetem jövőformáló podcast sorozata, az Inno Sapiens legújabb részét ajánlja, ameyben a mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazásai mellett a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Labor céljai is részletesebben megismerhetők.

Európa a legkisebb nagyhatalom

A mesterséges intelligenciát a hazai gazdaság egyik kulcságazataként meghatározó anyag a Center for Data Innovation január végén közzétett tanulmányát idézi, amelyről annak idején mi is beszámoltunk. Ebből a közlemény szerint kiderül, hogy az MI innovációs versenyben Kína fénysebességgel zárkózik fel az Egyesült Államokhoz, miközben a két vezető hatalom mögé sorolt Európai Unió is jelentősen ösztönzi a témába vágó kutatásokat, ahol 2019-ben 3,2 milliárd dollár kockázati és magántőke-finanszírozást biztosítottak az MI-fejlesztő vállalkozások számára..

A mi olvasatunkban azonban az index inkább arra világít rá, hogy az uniós vállalatok egyelőre a befektetések volumenének növekedése ellenére sem voltak képesek faragni az amerikai riválisaikhoz viszonyított hátrányukból, és csak olyan értékelésekben teljesítenek egyértelműen jobban, mint a mesterséges intelligenciával foglalkozó tudományos publikációk idézettségének súlyozott mértéke. A kínai felzárkózást ugyancsak túlzás lenne fénysebességűnek nevezni, mivel a jelenlegi viszonylatban a látványos sikerek ellenére is inkább a kínai fejlődés konzisztenciája az, ami intő jel lehet az amerikaiak számára.

Piaci hírek

500 ezer megrendelőnél jár a Starlink űrinternete

Már majdnem másfél ezer holdat állítottak pályára, a rendszer bétatesztjét is lezavarnák a nyár végéig.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.