Még azelőtt hagyta ott a céget, hogy abból kifejlődött volna a ma ismert informatikai óriásvállalat. Korai részesedésének köszönhetően máig a világ 27. leggazdagabb embere, sportmecénás, technológiai befektető és jótékonysági projektek támogatója volt.
Hirdetés
 

Paul Allen 1953-ban született Seattle-ben, ahol a középiskolában ismerkedett meg a nála két évvel fiatalabb Bill Gatesszel. Miután megszakította egyetemi tanulmányait, és erre Gates-t is rábeszélte, 1972-ben alapították meg első közös vállalkozásukat, hogy aztán 1975-ben útnak indítsák az akkor még Micro-Soft néven bejegyzett céget is. Allen 1982-ben távozott a Microsofttól, miután Hodgkin-kórral diagnosztizálták; ekkor a Gatesszel való megállapodás értelmében már csak a vállalat 36 százalékát birtokolta.

Bár a 36 százalék kevesebb az eredeti 50-nél, Allen távozásakor visszautasította a részvényenként 5 dolláros kivásárlási ajánlatot, ami a későbbiekre nézve kritikus döntésnek bizonyult: a Microsoft felfutása dollármilliárdossá tette az egykori társalapítót, akit hosszú évekig a világ tíz leggazdagabb embere között tartottak számon, de a Bloomberg Billionaires Index legfrissebb listáján is a 27. helyen szerepelt 26,1 milliárd dollárosra becsült vagyonával.

Bár Allen formálisan több mint három és fél évtizede visszavonult, a Microsoft igazgatótanácsát csak az ezredfordulón hagyta ott, és mostanáig a társaság stratégiai tanácsadója maradt. 2009-ben non-Hodgkin limfómával kezelték, akkor még sikeresen; a betegség azonban nemrég kiújult, és Paul Allen október 15-én, 65 éves korában elhunyt. Bill Gates legrégebbi és legjobb barátjának nevezte őt, aki nélkül a személyi számítástechnika sem született volna meg.
 


Allen szerteágazó üzleti tevékenysége és ingatlanbefektetései mellett technológiai és médiacégekbe fektette pénzét, nevéhez privát űrprogram is fűződik. Sportmecénásként a Seattle Seahawks (NFL) és a Portland Trail Blazers (NBA) tulajdonosa volt, de részt vett az MLS-ligában induló Seattle Sounders 2009-es felállításában is. Tudományos projektjei között elsőként említik az Allen Institute for Brain Science, az Institute for Artificial Intelligence, az Institute for Cell Science és a Stratolaunch Systems alapítását.

Életes során több mint 2 milliárd dollárt adományozott oktatási vagy környezetvédelmi célokra, művészeti, egészségügyi vagy közösségi programokra. Legaktívabb időszakában a Time magazin két egymást követő évben is a világ száz legbefolyásosabb embere közé választotta.

Közösség & HR

SAP NOW Hungary: szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Beszámolónk a 2019-es SAP NOW Hungary konferencia első napjáról, ahol ebben az évben minden az intelligens vállalat koncepciójáról szólt.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.