Mától indul a kkv-kat támogató uniós informatikai kombinált hitelprogram.

Ma három GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) pályázatot nyitott meg a kormány, melynek teljes keretösszege 62,8 milliárd forint. Mindhárom pályázat a hazai kis- és középvállalkozások digitális fejlesztéseit hivatott támogatni. A támogatási kérelmeket mától lehet beadni.

Magukat a pályázatokat már tavaly decemberben meghirdették. A program kifejezetten a mikro-, kis- és középvállalkozások informatikai hátterének korszerűsítésére jött létre, a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 3.2.1.keretében.

A célzott program elindítását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) azzal indokolta, hogy kutatások szerint a hazai kkv-k informatikai felkészültsége jelentősen elmarad az európai átlagtól, az eszközpark elavult, és semmilyen szempontból nem felel meg a mai elvárásoknak.

Ez a három pályázat

A GINOP-3.1.2-8.2.4-16 jelű pályázaton az infokommunikációs ágazatban működő mikro-, kis- és középvállalkozások által előállított termékek és szolgáltatások piacosításának, nemzetközi piacokra való belépésére lehet támogatást kérni. A teljes keretösszeg 10,1 milliárd forint, ebből a vissza nem térítendő támogatás 4,5 milliárd, a hitel 5,6 milliárd forint. A vállalkozások 2-40 millió vissza nem térítendő támogatásra és 2,5- 50 millió forint kedvezményes (1 százalék) kamatozású kölcsönre pályázhatnak.
 

 
GINOP pályázatok - 2017. március 8.
Create your own infographics


A 48,2 milliárd forint forrású GINOP 3.2.2 konstrukció keretében vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztésekre, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatására adhatók be támogatási kérelmek. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás 1-24 millió, míg a kedvezményes (1 százalék) kamatozású hitel 1,25–37,5 millió forint lehet. Ennél a kiírásnál kikötés ugyanakkor, hogy a támogatást igénylő vállalkozásnak minimum 10 százalék önrészt kell biztosítania, és hogy az igényelt kedvezményes hitel összegének magasabbnak kell lennie, mint a vissza nem térítendő támogatásénak. A vissza nem térítendő támogatásra és kedvezményes kölcsönre az agrárágazat kivételével bármely szektorban tevékenykedő vállalkozás pályázhat, amely a közép-magyarországi régión kívül működik. (A pályázat keretösszege a deceberi kiírás szerint – ez szerepel még a kormány hivatalos oldalán is – 39,4 milliárd forint, a Portfolio összefoglalójában már 42,9 milliárdról ír, míg az NFM közleménye 48,2 milliárdról.)

A GINOP 3.2.4-8.2.4 jelű pályázaton felhőalapú (IaaS, PaaS, SaaS) vállalati szolgáltatások, IKT megoldások fejlesztésének és piaci bevezetésének támogatása lehet támogatást kérni. A teljes keretösszeg 4,5 milliárd forint. A vissza nem térítendő támogatás összege 2 milliárd, a hitelé 2,5 milliárd forint. A vállalkozások 17,5–175 millió forint vissza nem térítendő támogatásra és 20-300 millió forint kedvezményes (1 százalék) kamatozású kölcsönre pályázhatnak.

Piaci hírek

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.