Ez az idei első három negyedév mérlege. Nincs ok panaszra, habár a tavalyi 200 százalék biztosan szebben mutatott. Már közel ezer fő dolgozik a vállalatnál.
Hirdetés
 

Nem állította meg a koronavírus a 4iG lendületét: az év első három negyedévében összesen 33,5 milliárd forint lett a nettó árbevétel. Ez 34 százalékkal több, mint a tavalyi azonos időszak eredménye (25 milliárd forint). Emellett az is izgalmas adat, hogy miközben a vállalat alkalmazotti létszáma is dinamikusan nőtt – októberben már 700 fővel fordultak rá a negyedik negyedévre, sőt azóta már közelíti az ezres létszámot –, az EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény) 13 százalékkal (2,8 milliárd forint), a nettó profitot pedig 11 százalékkal (1,9 milliárd forint) növelte. (Tavaly éves szinten 200 százalék volt a bevételnövekedés.)

Lerázták a COVID-ot, mint kutya a vizet

A vállalat közzétett beszámolója [PDF] szerint a jó eredmény annak volt köszönhető, hogy a technológiai vállalatokat általában nem érintette negatívan a koronavírus-járványt követő gazdasági visszaesés sem Magyarországon, sem a nemzetközi piacokon. Sőt bizonyos informatikai szegmensekben – mint például a blockchain- és mesterségesintelligencia-alapú fejlesztések, vagy a távoli üzemeltetés, digitalizáció – kifejezetten ösztönözte a megrendeléseket a pandémia.

A vállalat menedzsmentje a technológiai szektor töretlen fejlődésével számol. A megváltozott gazdasági környezet újabb megbízásokat és akvizíciós lehetőségeket hozhat a társaság főbb működési szegmenseiben. "A menedzsment elkötelezett, hogy a 4iG megkerülhetetlen iparági szereplővé váljon az üzemeltetés, a szoftverfejlesztés, a blockchain, mesterséges intelligencia-fejlesztés, illetve az Ipar 4.0 területein" – írja a beszámoló. A 4iG a második legnagyobb informatikai szolgáltató, amely organikus fejlődéssel és felvásárlásokkal látványosan növekedett 2018 júniusától, lényegében az akkor még a Mészáros Lőrinc Opus Globálját és Konzumát képviselő Jászai Gellért érkezésének első pillanatától kezdve.

Az idei felvásárlások listája

Az idei felvásárlási szezon július 9-én indult a TR Consult Kft. megszerzésével (kiberbiztonság). Szeptember 24-én kötelező vételi ajánlatot tettek az INNObyte Zrt.-re és leányvállalatára, az Innoware Kft. 70 százalékára (contact center, üzleti intelligencia, tesztautomatizáció, mesterségesintelligencia-fejlesztés, blockchain- és adatbázis-megoldások). A vállalat nyáron többségi tulajdonosként, 51 százalékkal szállt be New Space Industries Zrt.-be, amelynek célja, hogy 2024-ben geostacionárius pályára állítsa, és hosszú távon üzemeltesse Magyarország első kereskedelmi, valamint kormányzati és tudományos kutatási feladatokra is alkalmas műholdját.

A gyorsjelentés közzétételét megelőzően néhány nappal jelentette be a 4iG, hogy megvásárolta az adatközpont-üzemeltető DTSM Kft. 100 százalékát. (A vételár nem nyilvános, a DTMS árbevétele 2019-ben közelített az 1,2 milliárd forinthoz.)

A társaság igazgatósága arra számít, hogy a vállalat teljesíti a 2020-ra kitűzött növekedési célokat, így 25 éves fennállásának legeredményesebb évét zárhatja.

Piaci hírek

Robotméh enyhítheti az élelmezési krízist

A beporzást végző méhek számának tendenciózus csökkenése súlyos válsággal fenyeget. Egy amerikai kutatócsapat azonban jól halad a gépesített alternatíva fejlesztésével.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.