A Xilinx az AMD-hez hasonlóan a tajvani TSMC-vel gyártatja termékeit, a közös portfólióhoz pedig programozható adatközponti csipjeivel járul majd hozzá.

Az Advanced Micro Devices (AMD) kedden jelentette be, hogy megállapodott a Xilinx 35 milliárd dollár értékű felvásárlásáról, izgalmasabbá téve az Intellel való versengést az adatközponti piacon. A tranzakciót a tervek szerint a jövő év végére sikerülhet lezárni, a vételárat pedig teljes egészében az AMD részvényei fedezik majd, ami a nagyságrendeket tekintve inkább összeolvadásnak felel meg (M&A).

A két vállalat fúziójának eredménye egy világszerte 13 ezer mérnököt foglalkoztató nagyvállalat lesz, ami az Intellel szemben teljes egészében kiszervezett gyártótevékenységgel működik, legelsősorban a tajvani Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) szolgáltatásaira támaszkodva. Ez a stratégia eddig mindkét amerikai társaságnál sikeresnek bizonyult, hogy piacot szerezzenek a belső gyártási nehézségekkel küzdő versenytárssal szemben.

Maga az AMD már ősidők óta birkózik az Intellel a személyi számítógépek CPU-üzletében, de a társaság jelenlegi vezérigazgatója, Lisa Su 2014-es kinevezése óta a gyorsan növekvő adatközponti piacot is komolyan veszik, ami az internet alapú alkalmazások, a mesterséges intelligencia vagy az ötödik generációs távközlési hálózatok felfutásával folyamatos növekedési lehetőséget jelent a csipgyártóknak.

Jöhet az MI és az internetes alkalmazások

A Xilinx olyan programozható processzorokat hoz az AMD portfóliójába, amelyek az olyan specializált feladatok hatékonyabb elvégzését segítik, mint mondjuk a videós tömörítés vagy a digitális titkosítási műveletek. A cég első számú riválisa ezeken a területeken az az Altea volt, amit éppen az Intel szerzett meg 2015-ben egy 16,7 milliárd dolláros felvásárlás keretében – nem mellesleg ez volt az Intel történetének legértékesebb akvizíciója.

Ahogy a felvásárlást megelőző évben is írtuk, az Intel már akkor hatalmas lehetőségeket látott benne, hogy a nagy webes szolgáltatók a munkaterhelés felosztásával specializált hardvereket terveznek az egyes alkalmazásokhoz. Miután ezeknél a vállalatoknál az infrastruktúra működtetése tulajdonképpen maga a szolgáltatás, költségeik legjavát is a számítási kapacitás fenntartása adja, a programozható csipek esetében is kifizetődővé téve a tőkeigényes beruházásokat.

Lisa Su a Reuters hírügynökségnek adott interjúban arról beszélt, hogy bizonyos terüeteken az AMD már nagyon erős, és képes lesz integrálni a Xilinx termékvonalait is – ugyanígy más területeken a Xilinx rendelkezik olyan beágyazottsággal, hogy a maga piacain felgyorsíthatja az AMD termékeinek adaptációját. A közös siker zálogát pedig a TSMC-ben látja, amelyhez azért ragaszkodnak, mert mára egyértelműen piacvezető gyártástechnológiát képvisel.

Ezzel szemben az Intel saját gyártástechnológiája éppen évekkel marad le a TSMC mögött. Ez pedig a kedvezőbb teljesítményű AMD csipek mellett oda vezetett, hogy a saját gyártást egy jó évtizeddel ezelőtt feladó vállalat ma a 2013 óta legmagasabb, nem egész 20 százalékos részesedést jegyezheti a CPU-piacon, miközben részvényárfolyama az év eleje óta több mint kétharmadával erősödött.

Piaci hírek

Összjáték nélkül megdöccen a digitális átalakulás

Egy friss felmérés szerint sok helyen problémás a hálózati és biztonsági szakemberek együttműködése, miközben a két terület már nem is igazán választható el egymástól a digitális transzformációs projektekben.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.