Igaznak bizonyultak a pár napja felreppent pletykák: az informatikai óriás komoly téttel száll be az egészségügyi szektor tortájáért vívott partiba.

A The Wall Street Journal múlt héten jólértesült informátorokra hivatkozva szellőztette meg, hogy az Oracle előrehaladott tárgyalásokat folytat az egészségügyi informatikai rendszereket fejlesztő Cerner megvásárlásáról. A pletykát ezúttal gyorsan igazolta az élet, mivel a felek tegnap hivatalosan is bejelentették az akvizíciót.

Az egészség minden pénzt megér

Az Oracle részvényenként 95 dollárt fizet a Cernerért, ami a tranzakció értékét 28,3 milliárd dollárra lövi be. Ez egyébként nagyjából egybevág a gazdasági lap "előrejelzésével", hiszen lehetséges vétálárként közel 30 milliárdot emlegettek a cikkben. A csütörtöki anyag megjelenésekor a Cerner papírjai 80 dollár körül mozogtak, azaz a vevő nagyjából 20 százalékos prémiummal viszi a céget.

A missouri székhelyű, 1979-ben alapított Cerner integrált klinikai és pénzügyi rendszereket fejleszt egészségügyi szolgáltatók számára. A társaság közel 30 ezer embert foglalkoztat és nagyjából ennyi intézményben van jelen világszerte, elsősorban Észak-Amerikában.

A mostani üzlet az Oracle történetének legnagyobb felvásárlása. (Az eddigi rekordot a 2005-ben hozzávetőleg 10 milliárdért megvett PeopleSoft tartotta.) A hatalmas befektetés mögött komoly célok látszanak kirajzolódni, nevezetesen a világ egyik legértékesebb iparágának, az egészségügynek a "letámadása". A vállalat vezérigazgatója az üzlet kapcsán külön kiemelte, hogy a szektor csak az USA-ban évi 3800 milliárd dollárt mozgat meg. Safra Catz szerint a Cerner portfóliója hatalmas növekedési potenciállal rendelkezik, amelyet a rendszer globális elterjesztésével igyekeznek majd kihasználni.  

Az Oracle óriási változtatásokat nem tervez. A Cerner rendszereinek modernizálása mellett természetesen adja magát a Gen2 Cloudba való költözés. A legkomolyabb változásokra a felhasználói felületnél lehet majd számítani, mert itt bevezetik az Oracle Voice Digital Assistant megoldást, így az orvosoknak nem szükséges kézzel adatokat bevinni a rendszerbe, elegendő lesz a szóbeli utasítás.

Mindenki a kondért nézi

Az elmúlt években világossá vált, hogy a nagy informatikai vállalkozásoknak feltett szándéka valamilyen formában részesedni az egészségügyi piac termelte mérhetetlenül hatalmas bevételekből. Az Oracle ugyan eddig is ügyfelei között tudhatta a szektor jó pár szereplőjét (elsősorban egészségbiztosítókat), de mostani szerzeményével sokkal közvetlenebbül tud majd harcolni a gigantikus torta dollármilliárdokat érő morzsáiért.

Persze ezzel a törekvésével nincs egyedül. A Google részben hasonló megfontolásokból kebelezte be a Fitbitet, illetve folytat régóta komoly együttműködést egészségügyi szervezetekkel különböző projektek keretében. Igaz, utóbbiak olykor kicsapják a biztosítékot a tengerentúlon. Az Oracle másik nagy riválisa, a Microsoft is meglépte már saját húzását azzal, hogy idén tavasszal 16 milliárd dollárt adott a gyógyászatban használható hangfelismerő rendszert fejlesztő Nuance-ért.

Piaci hírek

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.