Igaznak bizonyultak a pár napja felreppent pletykák: az informatikai óriás komoly téttel száll be az egészségügyi szektor tortájáért vívott partiba.

A The Wall Street Journal múlt héten jólértesült informátorokra hivatkozva szellőztette meg, hogy az Oracle előrehaladott tárgyalásokat folytat az egészségügyi informatikai rendszereket fejlesztő Cerner megvásárlásáról. A pletykát ezúttal gyorsan igazolta az élet, mivel a felek tegnap hivatalosan is bejelentették az akvizíciót.

Az egészség minden pénzt megér

Az Oracle részvényenként 95 dollárt fizet a Cernerért, ami a tranzakció értékét 28,3 milliárd dollárra lövi be. Ez egyébként nagyjából egybevág a gazdasági lap "előrejelzésével", hiszen lehetséges vétálárként közel 30 milliárdot emlegettek a cikkben. A csütörtöki anyag megjelenésekor a Cerner papírjai 80 dollár körül mozogtak, azaz a vevő nagyjából 20 százalékos prémiummal viszi a céget.

A missouri székhelyű, 1979-ben alapított Cerner integrált klinikai és pénzügyi rendszereket fejleszt egészségügyi szolgáltatók számára. A társaság közel 30 ezer embert foglalkoztat és nagyjából ennyi intézményben van jelen világszerte, elsősorban Észak-Amerikában.

A mostani üzlet az Oracle történetének legnagyobb felvásárlása. (Az eddigi rekordot a 2005-ben hozzávetőleg 10 milliárdért megvett PeopleSoft tartotta.) A hatalmas befektetés mögött komoly célok látszanak kirajzolódni, nevezetesen a világ egyik legértékesebb iparágának, az egészségügynek a "letámadása". A vállalat vezérigazgatója az üzlet kapcsán külön kiemelte, hogy a szektor csak az USA-ban évi 3800 milliárd dollárt mozgat meg. Safra Catz szerint a Cerner portfóliója hatalmas növekedési potenciállal rendelkezik, amelyet a rendszer globális elterjesztésével igyekeznek majd kihasználni.  

Az Oracle óriási változtatásokat nem tervez. A Cerner rendszereinek modernizálása mellett természetesen adja magát a Gen2 Cloudba való költözés. A legkomolyabb változásokra a felhasználói felületnél lehet majd számítani, mert itt bevezetik az Oracle Voice Digital Assistant megoldást, így az orvosoknak nem szükséges kézzel adatokat bevinni a rendszerbe, elegendő lesz a szóbeli utasítás.

Mindenki a kondért nézi

Az elmúlt években világossá vált, hogy a nagy informatikai vállalkozásoknak feltett szándéka valamilyen formában részesedni az egészségügyi piac termelte mérhetetlenül hatalmas bevételekből. Az Oracle ugyan eddig is ügyfelei között tudhatta a szektor jó pár szereplőjét (elsősorban egészségbiztosítókat), de mostani szerzeményével sokkal közvetlenebbül tud majd harcolni a gigantikus torta dollármilliárdokat érő morzsáiért.

Persze ezzel a törekvésével nincs egyedül. A Google részben hasonló megfontolásokból kebelezte be a Fitbitet, illetve folytat régóta komoly együttműködést egészségügyi szervezetekkel különböző projektek keretében. Igaz, utóbbiak olykor kicsapják a biztosítékot a tengerentúlon. Az Oracle másik nagy riválisa, a Microsoft is meglépte már saját húzását azzal, hogy idén tavasszal 16 milliárd dollárt adott a gyógyászatban használható hangfelismerő rendszert fejlesztő Nuance-ért.

Piaci hírek

Operátorát is kilőtte volna az MI-vezérelte drón, hogy célt érjen

Ez ilyen műfaj: ha fegyvered van, az bármikor elsülhet. És ha elsül, akár téged is eltalálhat. Különösen akkor, ha az MI ujja feszül a ravaszra.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.