Lapértesülések szerint ennyiért is jelentkezett vevő az utóbbi időben leginkább belső harcaival elfoglalt nagy múltú japán vállalatért.

A Reuters exkluzív beszámolója szerint több akvizíciós ajánlat is a Toshiba asztalán van, amelyek jelentős szórást mutatnak. A hírügynökség három forrásból is úgy tudja, hogy az ár részvényenként akár 7000 jen is lehet, ami alapján a tranzakció nagyjából 22 milliárd dollárt érhet. A japán technológiai nagyvállalat papírjai szerdán záráskor 5501 jent értek, így a legmagasabb ajánlat 27 százalékos prémiumot tartalmaz. A pletykák hatására csütörtökön a Toshiba papírjai 6,5 százalékot emelkedetek, miközben a Nikkei minimális csökkenést produkált.

A hírügynökség az ajánlatok nagy szórásával kapcsolatban arról ír, hogy egyes vevők minden bizonnyal csak a konglomerátum bizonyos elemeire pályáznak, így a maradékot ezekben az esetekben le kéne választani és külön értékesíteni, vagy működtetni. Piaci elemzők szerint a 7000 jenes szint kicsit optimistának tűnik, és elképzelhető, hogy a tárgyalások második szakaszában az ár is mérséklődik. Különös tekintettel arra, hogy a gazdasági kilátások meglehetősen borúsak a világban és konkrétan Japánban is.

A beszámoló szerint több nemzetközi befektetési csoport (KKR & Co, Baring Private Equity Asia, Blackstone, Bain Capital stb.) mellett a szigetországi alapok, köztük a Japan Investment Corp (JIC) is aktívan keresi a részvétel lehetőségét. 

Amennyiben tető alá hoznák a 22 milliárd dollárosra becsült ügyletet, az az elmúlt időszak legnagyobb japán felvásárlása lenne. Legutóbb ilyen nagyságrendben pont a Toshibáról leválasztott Kioxia memóriagyártó többségi tulajdonjogáért adott közel 18 milliárdot egy a Bain Capital vezette konzorcium.

A Bain most is meglehetősen agresszívnak mutatkozik, ami érthető, hiszen a Toshibának jelenleg is nagyjából 40 százalékos részesedése van a Kioxiában, így az ottani viszonyokat is egyértelműsítené az egykori anyavállalat bekebelezése.

A Toshiba korábban közölte, hogy a június 28-i éves részvényesi közgyűlés után szűkíti az ajánlattevők listáját. A második körbe jutott jelentkezőkkel pedig megkezdődhet az átvilágítási folyamat.

Botrányok, bukták és belső harcok

A másfél évszázados múltra visszatekintő japán vállalat az utóbbi években jelentősen meggyengült a különböző könyvelési és manipulálási botrányok, illetve üzleti kudarcok következtében. Ebből próbált a cég kilábalni azzal, hogy tavaly meghirdették a cégcsoport három önálló szervezetbe történő átalakítását.

Az ötlettől finoman szólva sem volt elragadtatva néhány tulajdonosi csoport. Az ellenállást látva a vállalatvezetés idén február elején korrigált, és bejelentette, inkább csak két önálló cégre szednék szét a Toshibát, miközben a nem alaptevékenységnek minősített elemeket értékesítenék. Végül a részvényesek tavasszal ezt a változatot is leszavazták, így kezdődhetett meg a keresés egy reménybeli gáláns vevő után.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.