Lapértesülések szerint ennyiért is jelentkezett vevő az utóbbi időben leginkább belső harcaival elfoglalt nagy múltú japán vállalatért.

A Reuters exkluzív beszámolója szerint több akvizíciós ajánlat is a Toshiba asztalán van, amelyek jelentős szórást mutatnak. A hírügynökség három forrásból is úgy tudja, hogy az ár részvényenként akár 7000 jen is lehet, ami alapján a tranzakció nagyjából 22 milliárd dollárt érhet. A japán technológiai nagyvállalat papírjai szerdán záráskor 5501 jent értek, így a legmagasabb ajánlat 27 százalékos prémiumot tartalmaz. A pletykák hatására csütörtökön a Toshiba papírjai 6,5 százalékot emelkedetek, miközben a Nikkei minimális csökkenést produkált.

A hírügynökség az ajánlatok nagy szórásával kapcsolatban arról ír, hogy egyes vevők minden bizonnyal csak a konglomerátum bizonyos elemeire pályáznak, így a maradékot ezekben az esetekben le kéne választani és külön értékesíteni, vagy működtetni. Piaci elemzők szerint a 7000 jenes szint kicsit optimistának tűnik, és elképzelhető, hogy a tárgyalások második szakaszában az ár is mérséklődik. Különös tekintettel arra, hogy a gazdasági kilátások meglehetősen borúsak a világban és konkrétan Japánban is.

A beszámoló szerint több nemzetközi befektetési csoport (KKR & Co, Baring Private Equity Asia, Blackstone, Bain Capital stb.) mellett a szigetországi alapok, köztük a Japan Investment Corp (JIC) is aktívan keresi a részvétel lehetőségét. 

Amennyiben tető alá hoznák a 22 milliárd dollárosra becsült ügyletet, az az elmúlt időszak legnagyobb japán felvásárlása lenne. Legutóbb ilyen nagyságrendben pont a Toshibáról leválasztott Kioxia memóriagyártó többségi tulajdonjogáért adott közel 18 milliárdot egy a Bain Capital vezette konzorcium.

A Bain most is meglehetősen agresszívnak mutatkozik, ami érthető, hiszen a Toshibának jelenleg is nagyjából 40 százalékos részesedése van a Kioxiában, így az ottani viszonyokat is egyértelműsítené az egykori anyavállalat bekebelezése.

A Toshiba korábban közölte, hogy a június 28-i éves részvényesi közgyűlés után szűkíti az ajánlattevők listáját. A második körbe jutott jelentkezőkkel pedig megkezdődhet az átvilágítási folyamat.

Botrányok, bukták és belső harcok

A másfél évszázados múltra visszatekintő japán vállalat az utóbbi években jelentősen meggyengült a különböző könyvelési és manipulálási botrányok, illetve üzleti kudarcok következtében. Ebből próbált a cég kilábalni azzal, hogy tavaly meghirdették a cégcsoport három önálló szervezetbe történő átalakítását.

Az ötlettől finoman szólva sem volt elragadtatva néhány tulajdonosi csoport. Az ellenállást látva a vállalatvezetés idén február elején korrigált, és bejelentette, inkább csak két önálló cégre szednék szét a Toshibát, miközben a nem alaptevékenységnek minősített elemeket értékesítenék. Végül a részvényesek tavasszal ezt a változatot is leszavazták, így kezdődhetett meg a keresés egy reménybeli gáláns vevő után.

Piaci hírek

Két év kellett a 3G kivezetésére

Mobilhálózata modernizációját is segíti, hogy a Magyar Telekom lekapcsolta 3G-s hálózatát.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.