A szoftvergyártó cloud üzletága továbbra is két számjegyű növekedést produkál, ami azonban a haszonkulcs folyamatos csökkenésével jár.

A német üzletiszoftver-gyártó január közepén a piaci várakozásoknál kedvezőbb eredményt jelzett 2015 negyedik negyedévére és a teljes üzleti évére vonatkozóan, amiben nagy szerepet játszott a már meglévő szoftverlicenc-megállapodások megújítása. Az SAP ezzel párhuzamosan azt is közölte, hogy 2016-ra árható működési eredményét 6,4 és 6,7 milliárd euró közé teszi – ez a masszív forgalomnövekedést figyelembe véve nem sokkal lenne több, mint a 2015 egészére jelentett 6,35 milliárd euró.

A felhőben mások a játékszabályok

Ahogy az előrejelzésből is kiderül, a máskülönben stabil teljesítmény szépséghibája, hogy a társaság haszonkulcsa a növekvő bevételek ellenére is folyamatosan csökken: a most lezárt pénzügyi évben 30,5 százalékos volt, és az új prognózisok szerint 2016-ban is 29-30 százalék körül alakul, szemben az elemzők 30-32 százalékos előzetes becslésével.

A vállalat korábban 35 százalék körüli haszonkulcsról is beszélt, ami folyamatosan csökken, ahogy a helyben telepített szoftverek helyett egyre inkább az előfizetéses szoftverszolgáltatásokra koncentrál. Bár az SAP ezen a területen gyorsabban növekszik a többi hagyományos szállítónál, mint amilyen az Oracle vagy az IBM, a cloud alapokra építkező újkori versenytársak (például a Salesforce.com vagy a Workday) komoly árversenyre kényszerítik.

A kiélezett verseny a jövedelmezőség szempontjából nem könnyíti meg az on-premise termékportfólió és az ügyfelek felhőbe költöztetését vagy az új ügyfelek megszerzését, de az SAP vezérigazgatója, Bill McDermott ezzel kapcsolatban már több ízben is világossá tette: a haszonkulcs növelése mindaddig másodlagos, amíg ezzel a cég piacokat adna fel versenytársai javára.

Egyelőre a növekedés a legfontosabb

Az SAP a múlt pénteken 2017-es előrejelzését is közzétette, amely a jövedelmezőség további csökkenéséről árulkodik, ugyanakkor saját bevételi célszámait már a legoptimistább piaci prognózisok szintjére emelte. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy a német üzletiszoftver-gyártó két éves távlatban több bevételt vár az internet alapú előfizetésektől, mint a "dobozos" szoftverlicencektől.

A cloud computing bevételek a mostani eredményekben már 3,7 milliárd euróval szerepelnek, ami McDermott szerint jelentősen megváltoztatta a cég fejlődésének kiszámíthatóságát. Tény, hogy a vállalat cloud üzletága a legutóbbi negyedévben is 13 százalékkal növelte forgalmát, szemben például az Oracle 2 százalékával, a befektetők ennek ellenére folyamatosan a haszonkulcs alakulása miatt aggódnak.

Az SAP pénzügyi igazgatója, Luka Mucic most világossá tette, hogy a szoftverszolgáltatások valószínűleg az évtized végére sem érik el azt a 35 százalékos szintet, amit az SAP két évvel ezelőtt még 2017-re ígért. Ez most is kisebb hullámvölgyet okozott az SAP-részvények árfolyamának alakulásában, bár Mucic szerint nincs semmilyen strukturális indoka, hogy a cloud üzletág nyereségessége a későbbiekben ne érhesse el vagy haladhassa meg az on-premise termékekét.

Idén is kitart a magyar SAP lendülete

2015 az SAP hazai leányvállalatánál is a növekedés éve volt – tudtuk meg Ablonczy Balázstól, az SAP Hungary ügyvezető igazgatójától. Ahogy arról mi is beszámoltunk, az SAP Budapesten nyitotta meg globális jelentőségű felhőtámogató központját, és jelentős létszámbővítés mellett új irodaház építésébe kezdett. Ablonczy Balázs elmondta: a tizennégy országot tömörítő közép-kelet-európai régióban a magyar leányvállalat teljesített a legjobban, magasan az elvárások felett.

Ennek fő oka, hogy a vállalatok és a hazai piac érdeklődése megugrott az SAP új megoldásai iránti, így a korábbiakhoz képest a felhő vagy a HANA technológiai értékesítések is szárnyaltak. A magyar államigazgatási szektorban folytatódott az SAP térnyerése: hatékonyságnövelő beruházásokról született döntés például a személyszállítás, a közművek, a pénzügy vagy a felsőoktatás területén, és a hazai leányvállalatnál 2016-ban is az eddigi trend folytatására számítanak.

Piaci hírek

Ilyen, amikor a katonák a maguk kezébe veszik az innovációt

Az amerikai tengerészgyalogosoknak elegük lett abból, hogy lassan és irdatlanul drágán kapják meg a pótalkatrészeket. Huszárvágással megoldották a problémát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.