A japán vállalat most zárta 2021-es üzleti évét, amire rányomta bélyegét a globális alkatrészhiány. A cég továbbra sem tud annyi konzolt gyártani, mint amennyit a kereslet diktálna.

Alapvetően és körülményekhez képest tisztességes eredményekről számolt be az üzleti évét március végén záró Sony. A japán konglomerátumnál az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy még mindig képtelen elegendő mennyiséget szállítani a 2020 novemberében debütált PlayStation 5-ből. A koronavírus dühöngése közepette piacra dobott konzol ugyan rendkívül keresett termék, ám a félvezetőpiacon tapasztalható ellátási gondok és a globális logisztikai anomáliák miatt a Sony egyelőre képtelen utólérni magát (és a keresletet).

A legfrissebb adatok szerint az új generációból eddig összesen 19,3 millió fogyott. Ez elsőre nem tűnik kevésnek, ám a mennyiség jócskán elmaradt a menedzsment által korábban kitűzött szállítási céloktól. A cég a 2020-as üzleti évében 7,8 millió PS5-t értékesített, míg 2021-ben ez 11,5 millióra nőtt. Apró szépséghiba, hogy a terv 14,8 millió volt. A vállalatvezetés ugyanakkor bizakodóan nyilatkozott az elkövetkező időszakról, azaz a most kezdett új üzleti évben ennél komolyabb mennyiség leszállítására tettek ígéretet.

A teljes cégcsoport összességében 9 921 milliárd jent forgalmazott, ami nagyjából 10 százalékos éves növekedésnek felel meg. Üzemi eredmény szintjén ennél is erősebb expanzió mutatkozott, hiszen 955-ről 1200 milliárd jen fölé kúszott ez a mutató. A nettó profit azonban 15 százalékot esve 888 milliárd jenre olvadt. Jórészt a két periódust érintő, nagyban eltérő adóterhek miatt. 

A 2022-es pénzügyi évre a menedzsment 11 400 milliárd jen összbevétellel kalkulál, ugyanakkor a jövedelmezőség előreláthatóan romlani fog. Ennek egyik oka, hogy a Microsofttal folytatott küzdelem miatt nem csupán a Sony saját stúdióiban készülő játékokra költött összegeket kell emelni, de most fognak lecsapódni a sikeres piaci harchoz elengedhetetlennek tűnő nagyszabású felvásárlások költséges tételei is.

Piaci hírek

Újabb aranybányát hódítana meg magának a TikTok

A platformon állítólag világszerte megjelennek majd a játékok is, amelyeket elsőként Vietnámban tesztelnek. Ez újabb óriási bevételeket jelentene a TikToknak, és még jobban a képernyő elé szögezné vele milliárdnyi felhasználóját.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.