Pénteken megszületett a döntés Elizabeth Holmes, a Theranos volt vezérigazgatója ügyében.

Egy szövetségi bíró pénteken 11 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélte a Szilícium-völgy egyik legnagyobb szabású átverésének főszereplőjét, Elizabeth Holmest. A Theranos volt alapító-vezérigazgatója büntetése letöltése után további három évig felügyelet alatt marad. Bár a 11 év sem kevés, januárban, mielőtt az esküdtszék kimondta Holmes bűnösségét, még akár 20 év börtön is kinézett, igaz, az ügyészek végül "csak" 15 év börtönt kértek.

Holmes elítélésével azonban még a Theranoshoz kapcsolódó perek nem zárultak le. A vállalat korábbi COO-ját, Sunny Balwanit, aki a "pc" megfogalmazás szerint romantikus (ám állítólag bántalmazó) kapcsolatban állt Holmesszal, 12 vádpontban találták bűnösnek (pl. bűnszövetkezet létrehozása, csalás). Ügyében néhány nap múlva, december 7-én hirdetnek ítéletet.

Holmes 2003-ban alapította a Theranost, és szűk másfél milliárd dollárt gyűjtött össze befektetőktől, akik úgy vélték, hogy a cég kifejlesztette a különböző betegségek kimutatásának módját egy olcsó, ujjal szúrható vérteszt segítségével.

Holmes svindlije valószínűleg bevonul a legnagyobb átverések közé. Már 2018-ban könyv jelent meg a sztoriról (John Carreyrou Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley, magyarul egy évvel később jelent meg Rossz vér címmel). Forgattak róla dokumentumfilmet The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley címmel, tévésorozatot, de már készül a játékfilm is John Carreyrou újságíró tényregényéből.

Mint lapunk is többször foglalkozott vele, a cég közel másfél évtizedig tündökölt, amíg ki nem derült feketén-fehéren, hogy csillogása talmi. Elizabeth Holmesék hosszú ideig el tudták hitetni a befektetőkkel, hogy képesek olyan készüléket fejleszteni, ami néhány csepp vérből készít teljes vérképet, valamint képes kimutatni nagyon sok patogént. A vetítés olyan meggyőző volt, hogy a befektetők összesen nagyjából 1,4 milliárd dollárt erejéig hittek neki. A trükk amúgy az évezredek óta bevált legegyszerűbb eszköz volt: hazudtak, és mint minden szélhámos, mindig azt mondták a közönségüknek, amit ők hallani szeretettek volna.

A független szakemberek figyelmeztetései ellenére az összeomláshoz az kellett, hogy egy pénzügyi lap, a The Wall Street Journal bizonyítsa be: az akkoriban már 9 milliárd dollárra értékelt cégnek nincs semmiféle forradalmi technológiája, azok a teszteredmények pedig, amikkel a gépük tudását demonstrálták, hamisak. (Ezt a cikket a témát késöbb regényben is feldolgozó John Carreyrou jegyezte.) 2016 márciusában a Journal of Clinical Investigation című szaklapban is megjelent egy tanulmány, amely csak annyit állított, hogy a Theranos vértesztjeinek eredeményei eltérnek más klinikai teszteljárásokétól.

Innentől már a pénzemberek is észbe kaptak, Holmest az amerikai tőzsdefelügyelet gyorsan megbüntette félmillió dollárra, majd tíz évre el is tiltotta a cégvezetéstől. Csalással azonban csak 2018-ban vádolták meg.

Elizabeth, az új generáció Steve Jobsa...

Holmes tudatosan építette magáról a forradalmi vállalkozó képet. Példaképének Steve Jobsot tekintette, úgy öltözött és igyekezett úgy is beszélni, viselkedni, mint Jobs. A magazinok pedig zabálták, címlapokon szerepelt. Talán még a csalás ötletét is tőle vette. (A rossz nyelvek szerint amikor Jobs pl. bemutatta az iPhone-t, annak néhány látványos funkcióját csak elbábozta, azaz videóról vetítették, mert a készülék valójában nem tudta. Csak ott egy telefon funkcionalitása, itt pedig emberélet volt a tét.)

Egyes beszámolók szerint Holmes olyan beszédet nyomott a bíróságon, hogy szem nem maradt szárazon. Többek között arról beszélt, hogy megbánta hibáit, és azt, hogy cserbenhagyta az alkalmazottait és a befektetőket, de legfőképpen azokat, akiket szolgálni próbált: a betegeket.

Arról nagyon eltér az ügyészek és az ügyvédek véleménye, hogy mekkora a befektetők vesztesége. A szövetségi ügyészek 804 millió dollárra becsülték a veszteséget, míg Holmes ügyvédei szerint nem lehet több 40-48 millió dollárnál. A veszteségeket részben olyan, hatalmas vagyonnal rendelkező embereknek kell lenyelniük, mint Rupert Murdoch vagy a szintén milliárdos vagyonnal rendelkező DeVos család. De biztosan vannak a károsultak között kisebb befektetők pénzével játszó alapkezelők és VC-k is.

Piaci hírek

Terjednek a lehorgonyozható adatközpontok

Az uszályokra épített, teljesen az ügyfelek igényeire szabott egységeket 12 hónapon belül üzemképes állapotban telepítik.
 
Hirdetés

Innováció az integrációban

Interjú a mobilitás app integráció szakértő e6 Integrations ügyvezetőivel.

Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.