Dinamikus HDR-t is támogat az új szabvány, az alacsonyabb felbontásokat pedig egészen durva képfrissítés mellett kezeli.

Elég sávszélességgel rendelkezik a HDMI legújabb szabványa ahhoz, hogy akár 10K-s felbontású mozgóképes tartalom továbbítására is használható legyen. A standard mögött álló HDMI Forum a minap fedte fel a High-Definition Multimedia Interface 2.1-es változatát.

Minden, mi szemnek, fülnek vágya

Felbontások és képfrissítés tekintetében eléggé jövőtállónak ígérkezik az új standard. A 8K-s videók 60 Hz-es (azaz másodpercenként 60 képkocka) és a 4K-s filmek 120 Hz-es átvitele annak tekintetében mindenképpen elismerésre méltó, hogy napjainkban még csak éppen, hogy megkezdődött az utóbbira való átállás, de sokan még mindig csak most vásárolják életük első full HD-s megjelenítőjét.

A HDMI 2.1 még a videostreamek 48 Gb/s korlátjának túllépését is lehetővé teszi az úgynevezett Display Stream Compressionnel. A funkció lejátszás közbeni tömörítést kínál, amivel akár 128 Gb/s-os átviteli tempó is elérhető. Ez teszi lehetővé a 120 fps-os képfrissítés elérését egy 12 bites színmélységű 8K-s HDR videó esetében. És, ha ez még mindig nem lenne elég, ott van a 10K-s, azaz a 10 240×4 320 pixeles felbontás kezelésének lehetősége is.

A játszani szeretők körében biztosan egyöntetű lesz az öröm a HDMI 2.1 megjelenésekor. Különösen annak tükrében, hogy a frissítés nem fix, hanem változtatható (Variable Refresh Rate), amivel csökkenthető a lag és az úgynevezett stuttering jelenség. Ez az adatátvitel lassúságából bekövetkező képszakadozás, "dadogás", ami kifejezetten az irányított tevékenységek (jellemzően játék) során bosszantó.

Emellett megjelenik a dinamikus HDR (Dynamic HDR) támogatása. A High Dynamic Range, avagy nagy dinamikatartomány lassan szivárog le a csúcskategóriából a közepes szintű megjelenítők piacára, egyre többek számára hozva el az élményt. A HDR révén kontrasztosabb képet, élénkebb színeket láthat a néző, a sötétebb és világosabb részek is részletesek maradnak, anélkül, hogy túlszaturálttá válna a megjelenítés. Ennek dinamikus változata képes a megjelenített tartalomhoz minden pillanatban igazodni, megfelelő algoritmusok esetén fokozva a látványt.

Az audiofilek számára is tartogat érdekességet az új szabvány. Támogatja az enhanced Audio Return Channelt (eARC), amivel akár tömörítetlen 7.1-es hangrendszerek is meghajthatók, illetve az olyan, nagy bitrátájú hangrendszerek szerelmeseinek füle is kellemes bánásban részesülhet, mint a Dolby Atmos vagy a DTS:X.

Visszafelé kompatibilis

Mostanában felpörgő trend lett a régebbi standardok kivezetése. A régebbi USB-k csatlakozószinten elvesztették támogatásukat az új USB-C aljzatnak köszönhetően – és ezzel a soros busz még nem is járt olyan rosszul (bár az Intel eltüntetné a piacról). Az okostelefonok egyre nagyobb részéről viszont teljesen száműzik a mini Jack audiokimenetet, arra hivatkozva, hogy az túl nagy helyet foglal a készüléken.

Ezzel szemben a HDMI 2.1 visszafelé kompatibilis - portszinten. Így a jól ismert, trapéz alakú csatlakozó továbbra is velünk marad, az új kábelek is csatlakoztathatók lesznek a régebbi eszközökhöz. Utóbbi helyzetben természetesen a nagy képfrissítési lehetőségekről azért le kell mondani.

Noha a szabványt bejelentették, az első, azt natívan támogató termékek még nem jelentek meg a boltokban. Jelenleg különböző megfelelőségi teszteket végeznek rajta, ez a szakasz nagyjából kilenc hónapig tart. Amennyiben ezek gond nélkül lezárulnak, akkor 2018 végén, 2019 elején léphetnek a piacra az első, konzumer piacra szánt megjelenítők, melyek már HDMI 2.1-képesek.

Konzumer tech

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Hirdetés

Utolsó szakaszába ért a Telenor startup-programja

A Telenor Accelerate-en részt vevő Family Finances, Photon és Vimage startupok hamarosan pénzügyi befektetők előtt mutatkozhatnak be, így komoly esélyt kapnak arra, hogy szolgáltatásaikkal a nemzetközi piacokra is beléphessenek.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.