Az Ocean Cleanup rendszere egy év alatt szedte össze a hatalmas mennyiségű hulladékot, ami persze így is az ottlevő összes szemét alig ezred része. A fejlesztések azonban nem állnak le, a rendszer következő változata tízszer hatékonyabb lehet.

Fontos mérfüldkőhöz érkezett egy holland startup, amely a műanyagszemétnek a Csendes-óceánból való automatizált eltávolításán dolgozik. Az Ocean Cleanup közlése szerint már több mint 100 tonnányi műanyagot távolítottak el a nagy csendes-óceáni szemétszigetből, aelyet a tengeráramlatok által összeterelt, a víz felszínen és az alatt is lebegő hulladék alkot. Az Ocean Cleanup 2013 óta dolgozik a szemétszigetek felszámolását lehetővé tévő technológiáján. Legutóbb 2016-ban számoltunk be az elképesztően ambiciózus projektről, amelynek akkor 21 éves ötletgazdája, Boyan Slat egy több száz kilométeres, a tengeren úszó, automatikusan működő rendszert képzelt el a környezeti terhelés enyhítésére.

A vállalkozás jelenlegi, System 002 nevű platformja mostanáig több mint 101 ezer kilogramm műanyagot gyűjtött össze a 2021 augusztusi telepítése óta a Csendes-óceán egy 3 ezer négyzetkilométeres területén. Egy korábbi prototípus ehhez további 7 tonnával járult hozzá. Az így kinyert műanyagot újrahasznosításra küldik, és saját merchandise termékeket is előállítanak belőle. Persze a mostani eredmények inkább tekinthetők technikai demónak, sem mint érdemi eredménynek a szemétszigetek felszámolásában: az Egyesült Államoktól Japánig elterülő nagy csendes-óceáni szemétszigetnek azt a foltját is, amelyik az USA nyugati partjainál található, önmagába több mint másfélmillió négyzetkilométeresre teszik.

A feladat egyelőre túl nagynak tűnik

Az Ocean Cleanup 2018-as tanulmánya szerint az ott felhalmozódott műanyagok mennyisége minimum az ezerszerese annak, amennyit egy év alatt begyűjtöttek, így a System 002-nek akkor is ezer évébe kerülne felszámolni a kontinens méretű szemétfoltot, ha azalatt több hulladék nem is jutna az óceánba. A megoldás így nyilván a flotta, vagyis a munkába állított rendszerek számának növelése lenne, illetve azok továbbfejlesztése. A startup legújabb, meglepő módon System 03 névre keresztelt dizájnja például tízszeres hatékonyságnövekedést ígér. A beszámolók szerint ez is ugyanazon az elven működik, mint az előző változat: hajók közé felfüggesztett, úszó bóják és a rendszer teljes, közel 2 kilométeres hosszában futó, 3 méter mély hálófal segítségével juttatják a hulladélókot egy hátsó gyűjtőterületre.

A céget korábban több kritika is érte amiatt, hogy az általa használt hajók is környezetkárosító hatásúak, és maga is széndioxid-kvóták vásárlására kényszerül, miután nem sikerült megvalósítani az eredetileg tervezett passzív, az óceán áramlataira épülő szemétgyűjtést. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a felszínen úszó szemét lehalászása nyilván fontos dolog lenne, de az óceánok mélyén sokkal több, akár harmincszor annyi műanyag hulladék is lehet, az Ocean Cleanup technológiája pedig nem alkalmas annak eltávolítására. Sőt a tengerbiológusok sem maradéktalanul boldogok, egy részük ugyanis az óceán felszínén élő organizmusok megtizedelésétől tart, ahogy a hálók besöprik a műanyagot.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.