A Pioneers Festival valóban fesztivál hangulatban igyekezett összehozni a befektetőket a startupokkal.

Ha valamilyen piaci folyamat, iparág túlontúl felpörög, akkor óhatatlanul bekövetkezik az óvatoskodás, bizonytalanság szakasza. A startup világgal kapcsolatban már jó ideje emlegetik az új dotcom lufi hatást, sokan úgy vélik, hogy túl sokan kaptak kevésbé jó ötletekre pénzt. A startupok köré szervezett eseményeken első ránézésre nem nagyon lehet a hanyatlás nyomait észlelni, így volt ez az immáron ötödik éve megrendezett, bécsi Pioneers Festival esetében is.

Osztrák forgatag

Általános vélemény, hogy aki a régióból (Magyarországról) valóban be szeretne törni a nemzetközi piacra, annak legalább Bécsig el kell utazni az ötletével. A Pioneers borsos, akár 1000 eurós belépői ellenére kb. 500 vállalkozás mutatta meg magát az üzlet reményében, aminek egyébként a patinás Hofburg épületegyüttese adta a díszletet. A szervezők már a regisztráció alatt igyekeztek összehozni a feleket azzal, hogy rögzítették a jelentkezők érdeklődési területeit, majd e-mailben értesítették őket, ha valaki pont olyasmit és ott keresett, amit ő kínálna (vagy fordítva).

A startup veryeny 10 legjobbja közé bejutott, VR élmélnyre alapozó Icaros

A Pioneers leginkább egy szterodiokkal telepumpált, állandó mozgásban lévő BNV-re hasonlít, azzal a nyilvánvaló különbséggel, hogy itt a kínált tudás, vagy cég nem a végfelhasználókat, hanem a jó ötleteket kereső befektetőket célozza. A Hofburg ódon lépcsőin, folyosóin a startupok standjai sorakoznak, a termekben (ebből 5 darab működött) pedig a világ legjelentősebb szakértői, feltalálói, befektetői tágították a Red Bulltól és kávétól már kellően szivacsos agyakat.

Az előadások, beszélgetések valahol félúton billegtek az egyszerű promóció és a valóban érdekfeszítő, lényegre törő bemutatók között. Utóbbiak közé tartozott például az elképesztően ambiciózus Ocean Cleanup projekt, illetve annak mindössze 21 éves holland ötletgazdája, Boyan Slat. A csapat azt vette a fejébe, hogy egy több száz kilométeres, a tengeren úszó, automatizált rendszerrel megoldhatják a műanyag hulladék hatékony begyűjtését, óriási tehertől megszabadítva ezzel a természetet.

A svéd aiFi egymásra pakolható, infrával működő hangszóró rendszere

A még tesztelési fázisban lévő, de anyagilag jól álló projekt mellett a Pioneers adott teret olyan termékek bemutatkozásának is, mint a Viv. A Siri alkotói által létrehozott digitális asszisztens a helyszínen, élőben mutatta meg, hogy mire képes a Cortana és Google Asszisztens gyermekeként beazonosítható megoldás. A Viv abban különbözik az előbbiektől, hogy komplex, utalás alapú információk alapján is képes a keresésre, feladatok elvégzésére, amit a fejlett mesterséges intelligencia tesz lehetővé.

A Viv érti azt a kérdés is például, hogy „Kell-e esernyőt vinnem e hét péntek után három nappal a párizsi utamra”. Az év végére elkészülő asszisztens kizárólag angol nyelven lesz eleinte elérhető, viszont az is nagy előnye, hogy a szolgáltatók beágyazhatják rendszereikbe, azaz virág rendelés, pénzküldés, és egy sor egyéb tevékenység elvégzésére is befogható lesz majd.

Magyar jelenlét

A hazai csapatok is szép számban képviseltették magukat: volt, aki saját erejéből, stand nélkül, magát kizárólag a közösségi média csatornán futtatva kereste a találkozókat. Ilyen volt a kb. egy éve létező Beachegg, illetve annak egyik gazdája, Borissza Kitti, akivel sikerült egy rövid beszélgetésre összefutnunk. A tojás formájú, tengerparti környezetbe szánt biztonsági tároló már ránézésre is elég érdekesnek tűnt, így az sem volt véletlen, hogy bekerült a Pioneers egyik látványosságának számító Roasted programjába. Az ötlet/termék/szolgáltatás szét savazására, égetésére épülő performansz a Beachegg számára jól sikerült, amit jól bizonyított, hogy a zsűri egyetlen nő tagja a végére „megtört” és bevallotta, hogy nem tehet róla, de neki egyszerűen tetszik az ötlet.

A Beachegg csapat a Roasted színpadán

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Innotrade programja a tavalyi év vége óta segít hazai startuppereknek a nemzetközi porondra való kijutásban, ennek köszönhetően a Pioneers Festival standjai között is több magyarra lehetett akadni. Közülük az egyik legígéretesebb az öt egyetemista által alkotott Seon, amely célja a webes tranzakciók szűrése, minél biztonságosabbá tétele. Egy olyan programozói felületről van szó, ami a netes felületekre való bekötés után valós időben, a másodperc törtrésze alatt képes az adott tranzakció minősítésére. Az algoritmus lehívja az összes elérhető információt (bankszámla szám, készülék azonosító, lokációs adatok, stb.), kioszt egy értékelés, ami alapján a rendszer beállítástól függetlenül eldönti, hogy biztonságos az adott vásárló, szavazó, megrendelő, vagy sem.

A Beeem csapata szintén az üzleti világot célozza a Bluetooth alapú rendszerével, ami a rendezvényen is üzemben volt. A konferenciákra, üzlethelységekbe, fesztiválokra ajánlott megoldás kis antennákkal lép kapcsolatba azokkal a mobilokkal, amelyeken aktív a Bleutooth, majd így küldd át hasznos információt, kupont, értesítést az adott termékről, rendezvényről. A fejlesztők szerint a Beeem nagy ereje abban rejlik, hogy egy landing page létrehozása pillanatok alatt megvan és a Google hivatalos támogatása miatt sokkal olcsóbban működtethető egy alkalmazás lefejlesztésének költségéhez képest.

Dán győzelem

A Pioneers Festival ideje alatt folyamatosan zajlott a rendezvény saját startup versenye is, amit egy munkáltatóknak kínált fizetési rendszer nyert. A dán Pleo egy bankkártyához hasonló virtuális kártyát biztosít az alkalmazottaknak, akik így a munkájukkal kapcsolatos költségeket sokkal könnyebben, és nyomon követhetőbben képesek dokumentálni. A Pleo gárdája 500 ezer euróval és egy mentor programmal lett gazdagabb. Az idei Pioneers megmérettetésére egyébként összesen 3000 startup jelentkezett a világ 93 országábó

Piaci hírek

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.