A Magyarországon működő adatközpontok közül elsőként az Invitech Solutions Kozma utcai létesítménye kapott TIER III-as nemzetközi minősítést, amibe évente maximum 1,6 órás leállás fér bele.
Hirdetés
 

A további adatközpont-bővítés két évvel ezelőtt merült fel az időközben jelentősen átalakult és tulajdonosváltáson is átesett Invitel csoportnál. A távközlési társaság infokommunikációs szolgáltatásokat nyújtó leányvállalata, a 650 fős Invitech Solutions most újabb ezer négyzetméterrel bővíti az adatközponti zászlóshajójának számító, eddig 1500 négyzetméteren működött Kozma utcai létesítményt. A DC 10 néven működő központ neve egyrészt az adatközpont angol elnevezésére utal, másrészt pedig a földrajzi helyszínt, Budapest 10. kerületét jelöli.

A legfontosabb a biztonság és a magas fokú rendelkezésre állás

A két ütemben megvalósuló bővítésre és a következő 10 év üzemeltetésére 4 milliárd forintot szán a vállalat – tudtuk meg Javorniczky Árontól, az Invitech Solutions operatív vezérigazgató-helyettesétől. A tervezésekor az volt a cél, hogy a rendelkezésre állásra vonatkozó, igen szigorú nemzetközi előírásoknak megfelelő és a legkorszerűbb biztonsági rendszerekkel ellátott létesítmény jöjjön létre.

A tervdokumentációk alapján az adatközpontokat auditáló szervezet, az Uptime Institute a TIER III minősítést adta meg a szerverparknak. Hasonló bizonyítvánnyal a régióban csak három másik adatközpont rendelkezik.
 


Javorniczky Áron szerint a digitalizáció, az adatrobbanás, az informatikában tapasztalható nagyfokú speciálizáció, valamint az informatikushiány Magyarországon is a kiszervezés irányába tolja a vállalkozásokat. Ennek nyomán számos adatközpont épült hazánkban, hogy a vállalatok az évről évre hatalmas mennyiségben felhalmozódó információmennyiséget tárolni tudják, szervereiket elhelyezzék, és felhőalapú technológiákat vagy tartalékkapacitásokat vegyenek igénybe. Ezeknél a legalapvetőbb szempont az információbiztonság és a rendelkezésre állás, ezért az adatközpontokat üzemeltető cégek leginkább ennek a két fő szempontnak akarnak megfelelni.

Egyedi zárbetétes vagy biometrikus beléptetővel ellátott ketrec is bérelhető

A TIER III tanúsítás egyik elvárása, hogy az adatközpontban a karbantartás, a berendezések cseréje vagy bármilyen más, nem üzemszerű állapot esetén is garantáltak legyenek a szolgáltatási paraméterek, vagyis minden aktív eszközből álljon rendelkezésre tartalék.  Minden ellátási útvonalnak – adatátvitel, villamosenergia-betáplálás vagy hűtés – is kettőzöttnek kell lennie, hogy minden berendezés üzemfolytonossága biztosított legyen. Ilyen szintű elvárásokat leginkább a pénzintézetek támasztanak, közülük a Budapest Bank két éve lett az Invitech egyik legnagyobb bérlője.
 


Az újabb bővítés első, 500 négyzetméteres szakasza már nyitva áll a potenciális ügyfelek előtt, a második fázisra legkorábban a jövő év elején kerülhet sor. Budapest más részein és Hódmezővásárhelyen is találhatók egyébként az Invitech által üzemeltetett adatközpontok, amelyek összterülete a most bejelentett bővítés előtt 3 ezer négyzetméter volt. 

A szolgáltatást igénybe vevők egyaránt választhatják a rackszekrényes és a polcos elhelyezést, de nagyobb mennyiségű szerver elhelyezése esetén az ügyfél külön területet bérelhet saját eszközeinek elhelyezéséhez. Az Invitech a bérelt területhez teljes műszaki infrastruktúrát – internet, áramellátás egyedi mérőórával, ups, klimatizálás, operátori szolgáltatás  – nyújt. Kialakítható zárt biztonsági ketrec is, amihez egyedi zárbetétes, kulcsos, kártyás, vagy biometrikus beléptető is telepíthető, egyedi sms- és email-riasztású nyitásérzékelővel.

Cloud & big data

Már nem a CIO-é a legjobban fizető IT-vezetői állás

Legalábbis Amerikában. A stratégiaalkotás és az IT-büdzsé menedzselése továbbra is az ő feladatuk, de eljött a specializálódás kora.
 
Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.