Az évtized eleje óta több mint megduplázta árbevételét az SAP Hungary Kft., amelynek ügyvezetője Ablonczy Balázs a következő két évre is kétszámjegyű növekedéssel számol. A cél, hogy néhány éven belül bekerülhessenek a hazai TOP 200 vállalkozás közé.

Az SAP Hungary Kft. 2010-ben 12-13 milliárdos árbevétellel és mintegy 500 fős létszámmal nyitotta meg az újabb évtizedet. Tavaly a forgalom már elérte a 28,5 milliárd forintot, ami 20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ez az ütem a következő évekre is tartható lesz – jelentette ki az ügyvezető, a cég éves szakmai rendezvényén, az SAP Forum Hungary 2017 keretében tartott sajtótájékoztatóján.

Áhított cél a hazai TOP 200-ba kerülés

A hazai leányvállalat létszámban is duplázott ma már több mint ezren dolgoznak a budapesti Graphisoft parkban lévő székházban, illetve a közelmúltban több milliárd forintos beruházással elkészült új irodaházban. A növekedési tervekkel kapcsolatos köztes cél, hogy az SAP Hungary mielőbb bekerüljön a 200 legnagyobb magyar vállalat közé, ami Ablonczy Balázs szerint néhány éven belül bekövetkezhet. Jelenleg nagyjából 45 milliárd forintos bevételi szint a belépési küszöb, a német szoftveróriás hazai leánycége pedig a 350. a sorban.

Az utóbbi évek növekedési üteme nemcsak úgy volt elérhető, hogy az SAP emelte a piaci részesedését, hanem időközben az új termékei révén növelte az elérhető piac nagyságát is. Így ma már a 2010-es 33 százalékról 50 százalék felettire bővült a részesedése a hazai üzleti szoftverértékesítésben.

A cég bevételének jelenleg a felét adja a magyarországi piac, de erőteljesen feljövőben van az export is. Idén utóbbiban várható nagyobb növekedés. Az export a társaság fejlesztési, terméktámogatási tevékenységéből származik, amit az anyacég döntése alapján hoztak Magyarországra.

Mik készülnek a budapesti boszorkánykonyhában?

Ide sorolható a széles tevékenységi körrel rendelkező SAP Labs fejlesztési központ, ahol már a mesterséges intelligenciával is foglalkoznak. Lapunk kérdésére Ablonczy Balázs négy további fontos területet is kiemelt. Nálunk dolgozik többek közt az SAP és az Apple közös fejlesztését megvalósító csapat egy része, amely a szoftvercég termékeinek a mobilizálását végzi az almalogójú gyártó eszközeire.

A magyarországi szakemberek dolgoznak a hagyományos megoldások mobilizálásán és több logisztikai fejlesztésen is, de itt található a cég legújabb generációs vállalatirányítási rendszere, a saját felhőplatformon működő S/4 HANA működtető csapata is.

A főként nagyvállalati szállítóként ismert SAP életéből nincsenek kizárva a kis- és középvállalatok sem, igaz, arányuk a bevételtermelésben nem nagyon mozdul el az évekkel ezelőtti 20 százalékról. Az ő igényeikre szabott Business One rendszernek is elkészült már a felhős változata, amit az ügyvezető költséghatékony és gyorsan bevezethető megoldásnak tart. Szerinte sokat lendíthetne a kkv-k helyzetén, ha az ilyen jellegű beruházásokra lennének jó pályázatok. Amik vannak, azoknak a feltételei, meglátása szerint túl szigorúak.

A konferencia idei hívó szava a digitalizáció, amit a legjobb lenne az egészségügyön kezdeni, itt lehetne a leggyorsabb hatást elérni. Az erre az ágazatra vonatkozó közbeszerzések azonban egyelőre még nem kezdődtek el – mondta Ablonczy Balázs.

Piaci hírek

Nálunk még mindig nagyon megy a Firefox

Megnéztük, honnan kellene felkapaszkodnia a Mozilla böngészőjének a legújabb és leggyorsabb verzióval. Elég mélyről.
 
Hirdetés
A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.