Ezúttal szemüvegek nélkül hoznák el a háromdimenziós látványt az MIT mérnökei.
Hirdetés
 

Meghalt a 3D, éljen a 3D! Legalábbis ebben reménykednek az MIT kutatói, akik előálltak egy új fejlesztéssel. Egy új fejlesztéssel, ami megmentheti az otthoni háromdimenziós megjelenítés renoméját, és talán elhozhatja a 3D-s televíziók reneszánszát.

Problémák a technológiával

A Gartner jelentése szerint 2010 közepe-vége felé járt a csúcson a 3D-s megjelenítésre is képes tévékészülékek iránt táplált vásárlói érdeklődés. Ekkor mozgatta meg leginkább az emberek fantáziáját, hogy a moziban átélt háromdimenziós látványvilágot otthonaik négy fala között is átélhessék (a Gartner alábbi, 2010-es Hype-görbéjét egyébként érdemes átnézni mai szemmel; mi valósult meg az ott jövendöltekből).

 


Ezután azonban alábbhagyott a technológia körüli "ricsaj". Ugyan maga a natív 3D-s tartalom mennyisége mindig is hagyott kívánnivalót maga után, de ezt a 2D-3D konverzióval nagyjából áthidalták a megjelenítők gyártói. Sokkal inkább a moziélmény elmaradása állt a háromdimenziós megjelenítés iránti érdeklődés zuhanása mögött.

A tévékhez adott szemüvegek kényelmetlenek voltak, egyes változatokat tölteni kellett, a technológiából adódó korlátozások miatt pedig nem is kínáltak olyan éles, fényes látványt, mint amihez a felhasználók hozzászoktak a full HD felbontású televíziók elterjedésével. A szemüveg nélküli kijelzők pedig nagyon drágán nagyon gyenge vizuális élményt nyújtottak, ráadásul használatukhoz egy bizonyos pontból kellett nézni őket, a fekve tévézés például teljesen kizárt volt ebben az esetben.

Home3D

Az MIT mérnökei azonban állítják, hogy megoldást találtak a fenti kihívásokra. A 3DTV at Home: Eulerian-Lagrangian Stereo-to-Multiview Conversion című tanulmányukban leírtak szerint a már létező 3D-s filmes tartalmak elvártnak megfelelő megjelenítése megoldható szemüveg nélkül is. A speciális kijelzők által alkalmazott technológiát Home3D-nek nevezték el.

Petr Kellnhofer vezető kutató szerint az MIT fejlesztése nem csak jobb 3D-s élményt ígér, de végre meg is szabadítja a kényelmetlen szemüvegek viselésétől a tévénézőket. Sokkal praktikusabb, mint a jelenleg piacon levő megoldások, állítja Kellnhofer.

A mélységbecslésre képes Home3D gyors elterjedésének azonban van egy, jelenleg még komoly akadálya. Amint az a fent említett jelentésből kiderül, meglehetősen nagy számításierőforrás-igénye van, PlayStationhöz vagy Xboxhoz mérhető CPU-teljesítmény szükséges folyamatos működéséhez. Az MIT kutatói szerint a végső cél az, hogy egy specializált, direkt a technológia igényeit kiszolgálni képes chip jöjjön létre, mely kompatibilis a tévékkel.

Még mindig nincs meg a 3D Szent Grálja

Nem az MIT fejlesztőgárdája az egyetlen, amelyik szemüveg nélküli háromdimenziós élményt akar nyújtani. Még magyar próbálkozás is volt ezen a téren: a 2011 elején tartott las vegasi CES-en mutatkozott be a háromdimenziós képalkotással 2007 óta foglalkozó iPont vállalat. Akkor nagy reményeket fűztek a fejlesztéshez, de Facebook oldaluk bejegyzései szerint még abban az évben le is csengett a dolog.

Nem könnyű tehát maradandót alkotni ezen a téren, reméljük, hogy az MIT-nek bejön a Home 3D.

Konzumer tech

Játszik a GTA V-tel? Lehet, hogy közben ön is bitcoint bányászott

Egy mod segítségével juttattak nem kívánt állományokat GTA V-öt futtató gépekre, hogy azok kriptovalutát bányásszanak a támadóknak.
 
Hirdetés

Újra az ország legjobb startupjait keresi a Telenor

Ismét indul a Telenor Accelerate program. A résztvevőket többek között hat mentor, intenzív fejlesztőprogram és co-working iroda várja.

Hirdetés

Megújult a First Class csomag – uniós adatroaming akár 70 gigabájtig

A változtatásokkal az elsősorban üzleti ügyfelek igényeire szabott ajánlat még rugalmasabb, miközben a prémium jellege is megmarad.

A technológiai fejlődés jó, csak épp még az adatvédelmi kockázatok is nőnek vele. A vállalatoknak pedig ezzel kell valamit kezdeni a változó adatkezelési szabályozás miatt. Összegyűjtöttük, mire kell figyelni.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

A CISPE adatvédelmi magatartási kódex szerint szolgáltat az Aruba

Az Aruba Cloud minden felhőszolgáltatása megfelel azoknak az előírásoknak, amelyeket az európai felhőinfrastruktúra-szolgáltatók szakmai szövetsége adatvédelmi magatartási kódexében rögzített.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.