Ezúttal szemüvegek nélkül hoznák el a háromdimenziós látványt az MIT mérnökei.

Meghalt a 3D, éljen a 3D! Legalábbis ebben reménykednek az MIT kutatói, akik előálltak egy új fejlesztéssel. Egy új fejlesztéssel, ami megmentheti az otthoni háromdimenziós megjelenítés renoméját, és talán elhozhatja a 3D-s televíziók reneszánszát.

Problémák a technológiával

A Gartner jelentése szerint 2010 közepe-vége felé járt a csúcson a 3D-s megjelenítésre is képes tévékészülékek iránt táplált vásárlói érdeklődés. Ekkor mozgatta meg leginkább az emberek fantáziáját, hogy a moziban átélt háromdimenziós látványvilágot otthonaik négy fala között is átélhessék (a Gartner alábbi, 2010-es Hype-görbéjét egyébként érdemes átnézni mai szemmel; mi valósult meg az ott jövendöltekből).

 


Ezután azonban alábbhagyott a technológia körüli "ricsaj". Ugyan maga a natív 3D-s tartalom mennyisége mindig is hagyott kívánnivalót maga után, de ezt a 2D-3D konverzióval nagyjából áthidalták a megjelenítők gyártói. Sokkal inkább a moziélmény elmaradása állt a háromdimenziós megjelenítés iránti érdeklődés zuhanása mögött.

A tévékhez adott szemüvegek kényelmetlenek voltak, egyes változatokat tölteni kellett, a technológiából adódó korlátozások miatt pedig nem is kínáltak olyan éles, fényes látványt, mint amihez a felhasználók hozzászoktak a full HD felbontású televíziók elterjedésével. A szemüveg nélküli kijelzők pedig nagyon drágán nagyon gyenge vizuális élményt nyújtottak, ráadásul használatukhoz egy bizonyos pontból kellett nézni őket, a fekve tévézés például teljesen kizárt volt ebben az esetben.

Home3D

Az MIT mérnökei azonban állítják, hogy megoldást találtak a fenti kihívásokra. A 3DTV at Home: Eulerian-Lagrangian Stereo-to-Multiview Conversion című tanulmányukban leírtak szerint a már létező 3D-s filmes tartalmak elvártnak megfelelő megjelenítése megoldható szemüveg nélkül is. A speciális kijelzők által alkalmazott technológiát Home3D-nek nevezték el.

Petr Kellnhofer vezető kutató szerint az MIT fejlesztése nem csak jobb 3D-s élményt ígér, de végre meg is szabadítja a kényelmetlen szemüvegek viselésétől a tévénézőket. Sokkal praktikusabb, mint a jelenleg piacon levő megoldások, állítja Kellnhofer.

A mélységbecslésre képes Home3D gyors elterjedésének azonban van egy, jelenleg még komoly akadálya. Amint az a fent említett jelentésből kiderül, meglehetősen nagy számításierőforrás-igénye van, PlayStationhöz vagy Xboxhoz mérhető CPU-teljesítmény szükséges folyamatos működéséhez. Az MIT kutatói szerint a végső cél az, hogy egy specializált, direkt a technológia igényeit kiszolgálni képes chip jöjjön létre, mely kompatibilis a tévékkel.

Még mindig nincs meg a 3D Szent Grálja

Nem az MIT fejlesztőgárdája az egyetlen, amelyik szemüveg nélküli háromdimenziós élményt akar nyújtani. Még magyar próbálkozás is volt ezen a téren: a 2011 elején tartott las vegasi CES-en mutatkozott be a háromdimenziós képalkotással 2007 óta foglalkozó iPont vállalat. Akkor nagy reményeket fűztek a fejlesztéshez, de Facebook oldaluk bejegyzései szerint még abban az évben le is csengett a dolog.

Nem könnyű tehát maradandót alkotni ezen a téren, reméljük, hogy az MIT-nek bejön a Home 3D.

Konzumer tech

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Idén elstartol az 5G, még több fizetésre való kütyü jön a Telenor Research szerint

A Telenor Research kutatói egy csokorba gyűjtötték az idei év legmeghatározóbb fogyasztói trendjeit. Többek között debütáló 5G-t, kiterjesztett valóságra építő szolgáltatásokat és a mobiltárcák széles körű elterjedését várhatjuk 2018-tól.

Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.