A Gartner folyamatosan vizsgálja az informatikai szektor szép reményekkel kecsegtető újításait. Az úgynevezett Hype-ciklus azt az utat mutatja, amelyet az ilyen technológiák járnak be a hozzájuk fűzött várakozások tekintetében. Jelenleg a csúcs közelében a táblagépek, az új generációs 3D-s tévék és a privát felhőre épülő alkalmazások járnak.

A nemzetközi kutatócég nem kevesebb, mint 1800 technológiát vizsgált, hogy képet alkothassanak arról, hol tartanak ezek a fejlesztések a várakozások és a teljesítmény kapcsolatában.

Szép remények A Gartner Hype-ciklusa megmutatja, egy-egy újdonság éppen milyen érettségi szakaszban van. Az életképesnek bizonyuló technológiai vívmányok teljesen hasonló utat járnak be. A kezdeti szakaszban exponenciálisan emelkedik az érdeklődés és a megoldáshoz fűzött remények. Ez azonban egy idő után negatív trendbe vált át, mert a jórészt még a szállítók számára sem teljesen kiforrott technológia nem képes megfelelni a túlságosan nagy várakozásnak. A terméket, szolgáltatást kipróbálók lelkesedése óhatatlanul is csalódottságba vált.

Ahogy telik az idő, a folyamatosan fejlesztett egykori újdonság egyre jobb lehetőségeket képes nyújtani, így a bizalom is visszatér. Az első felfutásnál lényegesen lassabban, de ismét nő az érdeklődés. A folyamat egészen addig tart, míg a technológia el nem éri az érett szakaszt, ahol jobb esetben sokáig képes szinten tartani a figyelmet.

A friss kutatás szerint az első, egyben legmagasabb hullám tetejének közelében most – többek között – a táblagépek, a 3D-s televíziók és a privátfelhő-szolgáltatások járnak.

 


A kép kattintásra nagyítható
Forrás: Gartner

Táblagépek minden formában A táblagépek felfutását az Apple iPad készüléke hozta, amelyet azóta számos más gyártó próbál követni. Az igazi termékdömping év végén, jövő év elején várható, ám ez valószínűleg egybe fog esni azzal a periódussal, amikor a fogyasztók egyre kritikusabbá válnak a gyakorlatban már nem feltétlenül csodatévőnek bizonyuló eszközökkel.

A háromdimenziós televíziók most tartanak ott, hogy képesek speciális szemüveg nélkül is térhatású élményt adni, ami egy jelentős áttörés lehet a technológia elterjedésében. És mint az törvényszerű, ez itt is egybevág majd az izgalmi szint csökkenésével.

A privát felhőre alapozott szolgáltatások a már a várakozási görbe leszálló ágán lévő számítási felhő technológia speciális változatának tekinthetők. Ennek lényege, hogy az ügyfél adatait nem egy mindenki által használt felhőben, hanem dedikált, elkülönített formában kezelik. Ez a megoldás a cloud computing gyakran felemlegetett egyetlen kényes elemét, a biztonságot képes megfelelően kezelni.

Kiterjesztett valóság A görbe teteje felé kapaszkodik még az augmented realty, azaz a kiterjesztett valóság, a 3D-s nyomtatás és az internetes televíziózás is. Mindegyikre láttunk már gyakorlati megvalósítást, a fordulópont pedig már nincs messze ezekben az esetekben sem.

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.