Japánban már folynak a legújabb generációs mobilhálózat tesztjei.

Magyarország kifejezetten jó állapotban van a mobilhálózatok állapotát tekintve: a háromból két szolgáltató kínál 4G-t, de a Japánból érkező hírek szerint pár év múlva a szerencsés országok előfizetői belekóstolhatunk az 5G-be által biztosított szédítő sebességbe is. Az NTT Docomo megkezdte a legújabb generációs hálózatának tesztelését, amihez olyan technológiai beszállítók nyújtanak segítséget, mint a Nokia, a Samsung, az Alcatel-Lucent, az Ericsson, a Fujitsu, és az NEC.

2020-ra több helyen ott lehet

A vállalat arról számolt be, hogy az 5G hálózat 10Gbps-os elméleti sebességre lesz képes- összehasonlításként a most használt 4G LTE maximum 150Mbps-s sebességet biztosít. A Docomo a saját kutatóközpontjában folytatott beltéri tesztekkel kezd ebben az évben, jövőre pedig a próbaüzemet kültéren folytatja. A szolgáltató azt ígéri, hogy a tesztek alatt szerzett tapasztalatokat megosztja a kutatóközpontokkal, illetve nemzetközi konferenciákon fog beszámolni az eredményekről, hogy elősegítse az 5G jövőbeli szabványosítási folyamatát. Seizo Onoe, az NTT Docomo alelnöke és műszaki igazgatója úgy látja, hogy várhatóan 2020-ra kereskedelmi alapokra helyezhetik a szolgáltatást.

Nem a Docomo az egyetlen, aki konkrét tervekkel és céldátumokkal felszerelkezve teszteli az 5G-t: a kínai Huawei is bejelentette, hogy 2020-re kész lesz a saját hálózati megoldásaival, ahogy tavaly a Samsung is hírt adott a nála futó fejlesztésekről. A koreaiak részleteket is elárultak a felhasznált technológiákkal kapcsolatban: e szerint az 5G technológia szélesebb spektrumú csatornákat igényel, amire a cég szakértői a milliméteres hullámsávokat vélik a legalkalmasabbnak. Ezzel a megoldással áthidalható a nagy távolságok, mivel a speciálisan irányított tömb technológia ugyanis akár két kilométer távolságra is lehetővé teszi az adatok továbbítását ebben a hullámsávban, 28 gigahertzes frekvencián, 1,056 gigabit/s sebességgel.

Itthon is tesztelnek

2020-ig a szolgáltatók előtt az a lehetőség áll, hogy a meglévő, LTE hálózatokból próbáljanak meg minél többet kihozni, amit a Magyar Telekom meg is kezdett. A szolgáltató pár nappal ezelőtt demonstrálta az LTE-Advanced technológia képességeit, ami 150-300 Mbps között adatletöltési sebességet biztosít. Az LTE ezen verziójának bevezetéséhez elsősorban további frekvenciákra lesz szükség, de ezen kívül a megfelelő készülékpark is szükséges ahhoz, hogy potenciális kereskedelmi szolgáltatásként lehessen gondolkodni róla.

Konzumer tech

Ezúttal egy iskolaigazgatót hurcoltak meg deepfake miatt

A hatóságok szerint egy bosszúszomjas kolléga kreált és terjesztett MI segítségével hamisított, rasszista megjegyzésektől hemzsegő hangfelvételt.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.