Az otthonukba zárt felhasználók elözönlötték az akalmazást, a New York-i főügyész hivatala pedig azt vizsgálja, hogy a Zoom biztonsági és személyiségi jogi szempontból elbírja-e a hirtelen jött népszerűséget.

Kevés olyan internetező lehet, aki az elmúlt hetekben ne hallott volna a Zoom videokonferencia-alkalmazásról, az iskolák bezárásával pedig nálunk is sokan lettek akarva-akaratlanul Zoom-felhasználók. Az applikáció alkalmas rá, hogy a tanárok élőben tartsanak órákat rajta keresztül, sok más szolgáltatásnál pedig azért jobb választás a sebtében elinduló távoktatási programok támogatására, mert egyebek mellett csoportba tudja osztani a hallgatókat, és rajta keresztül feladatokat is lehet adni nekik. A Zoom idehaza is gyorsan megjelent a különböző ajánlásokban, és a kezdeti kísérletezgetés után sok helyen esett rá a választás az alsó tagozattól egészen a felsőoktatásig.

A hirtelen jött népszerűség természetesen az alkamazás felhasználási startisztikáiban is visszaköszön, és a Zoom részvényeinek árfolyama is egyetlen hónap alatt a másfélszeresére növekedett. A Zoom app jelenleg az Apple App Store legnépszerűbb ingyenes letöltése, a JPMorgan egyik elemzője pedig nemrég azt nyilatkozta, hogy harmadik felektől származó forgalmi adatok alapján a Zoom napi rendszerességű felhasználása minimum négyszeresére növekedett a világjárvány kirobbanását megelőző szinthez képest.

Az Apptopia szerint tavaly márciushoz viszonyítva 378 százalékkal nőtt a naponta aktív felhasználók (DAU) száma, a havi szintű aktivitás (MAU) pedig 186 százalékkal emelkedett. A hirtelen felfutást jól érzékelteti, hogy ezen belül a két mutató az év legelejéhez képest, alig három hónap alatt is rendre 340, illetve 160 százalékkal növekedett, köszönhetően a koronavírus-fertőzések miatt távmunkára és otthoni oktatásra kényszerülő felhasználóknak. Érdemes persze hozzátenni, hogy ezeket a számokat a Zoom hivatalosan nem erősítette meg.

Nem csak a szerverek terhelése növekszik

A cég március legelején tette közzé január 31-én végetért, negyedik pénzügyi negyedévének eredményeit. Ebben a bevételek 78 százalékos növekedéséről számolt be az előző év megfelelő időszakához képest, és az is kiderült belőle, hogy a Zoom éves forgalma pedig 88 százalékkal volt magasabb a tavalyinál. Emellett konkrét számok nélkül az ingyenes felhasználók táborának jelentős növekedéséről, a videokonferenciák idejének és az új felhasználási esetek számának bővüléséről is tájékoztattak. Ebben a tekintetben a Zoom tehát az általános veszélyhelyzet egyik közvetett nyertese, hasonlóan például a Microsofthoz, ahol már korlátozó lépésekkel igyekeznek úrrá lenni a drasztikus keresletnövekedésen.

Talán az sem meglepő, hogy a szabályozók figyelmét is felkeltette a Zoom gyors növekedése, ezen belül pedig a fiatalok és gyerekek tömeges megjelenése a kommunikációs platformon. A legfrissebb hírek szerint a New York-i főügyész hivatala is vizsgálatot indított, és egyelőre levélben kért tájékoztatást a szolgáltatás informatikai biztonsági és adatvédelmi gyakorlataival kapcsolatban. A The New York Times szerint a kérdések olyasmire vonatkoznak, mint hogy a sokszorosára növekedett felhasználás nyomán milyen biztonsági intézkedések bevezetésére volt szükség.

A biztonság persze a felhasználók számától független abszolútum az online szolgáltatások területén, a gyakorlatban azonban az iparágtól és a szolgáltatások népszerűségétől függően fokozódik a rájuk irányuló figyelem és a velük kapcsolatos kockázatok is. A Zoom esetében például felmerül, hogy a hekkerek és más rosszindulatú szereplők megpróbálhatják kihasználni a sokfelé kaotikus helyzetet és a rengeteg gyerekkorú felhasználó megjelenését a webkamerák manipulációjára vagy más intruzív támadásokra.

A főügyész arra is választ vár, hogy a terhelés nagyságrendjének növekedésével a Zoomnál általánosságban is átvilágították-e az eddigi szabályokat, illetve mit tesznek és terveznek a fiatalok fokozott védelmében, legyen szó akár a hozzájárulási nyilatkozatokról vagy a szolgáltatás felhasználási szabályairól. Ahogy az utóbbi időben a hírekben is megjelent, az unatkozó idióták körében egyre népszerűbb az úgynevezett "zoombombing", vagis a Zoom konferenciahívások megszállása, megbotránkoztató képek vagy más kéretlen tartalom osztogatása. Ez nyilván fokozott problémát jelent, amikor az általános iskolákban zajló oktatás is sokfelé a videokonferencia-alkalmazásra költözött; a jelenséggel egyébként a Zoom hivatalos blogján is foglalkoznak, tanácsokat adva az ilyen kihívások kezeléséhez.

Közösség & HR

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.