A jogvédők és más civil csoportok hangos tiltakozása ellenére a politikusok rábólintottak a városban működő kamerák széles körű rendőrségi használatára.

Ha nem is egyöntetűen, de a témáról döntő felügyelőtanácsban meggyőző többséggel (7 igen, 4 nem) átment az a helyi törvénymódosítási javaslat, amely San Francisco rendőreinek lényegesen nagyobb lehetőséget biztosít a kamerás megfigyelésre. Ez annyiban tekinthető meglepőnek, hogy a tervezet nyilvánosságra kerülése után nem csak a jogvédők emelték fel a szavukat, de egy erről végzett közvéleménykutatás eredményei is azt mutatták, hogy a helyi lakosok 60 százaléka sem ért egyet a javaslatban megfogalmazott változtatásokkal.

A San Franciscó-i rendőrség (SFPD) a felügyelőtanács által jóváhagyott szabály [PDF] értelmében mostantól nem városi tulajdonú térfigyelő kamerákat és kamerahálózatokat is használhat valós idejű megfigyelésre. Mindezt meglehetősen laza keretek között, hiszen a szöveg a "közbiztonsági szempontból jelentős események", illetve az aktív szabálysértésekkel és bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozások esetén egyaránt lehetőséget ad az élőben történő megfigyelésre. További fontos részlet, hogy a megfigyelés lefolytatásához a rendőrségnek nem kell előzetesen végzést szereznie, ugyanakkor az így megszerzett felvételek esetleges felhasználását már az adott rendszer tulajdonosának is engedélyeznie kell.

A szabályozás azonban hangsúlyosan megtiltja a rendőrségi kutakodást "a reproduktív ellátásra vagy a reproduktív ellátás céljából történő államközi utazásra vonatkozó tilalmak érvényesítése céljából". Ez magyarról magyarra fordítva azt jelenti, hogy a országban nemrégiben megszigorított abortusztörvényhez és annak esetleges kijátszásához kapcsolódó cselekmények esetében nincs lehetőség a rögzített anyag felhasználására, illetve továbbítására az ügyben illetékes hatóságok felé. Az SFPD általában sem oszthat meg nem kaliforniai bűnüldöző szervekkel felvételeket, amennyiben azt valamely törvény nem írja elő kifejezetten.

A jogszabály negyedéves jelentési kötelezettséget ró a rendőrségre, de ezek tartalmától függetlenül a rendelkezések az életbe lépést követő 15 hónap után hatályukat vesztik. Ekkor a téma visszakerül a felügyelőtanács elé, ahol a tapasztalatok fényében döntenek majd a továbbiakról.

Nem mindenki boldog

A város polgármestere és a helyi rendőrfőnök által egyaránt progapált javaslat támogatói azzal érvelnek, hogy a kiterjesztett jogkörök feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy a rendőrség hatékonyan vegye fel a harcot a bűnözők ellen, ami San Francisco közbiztonságának erősödését jelentené.

Különböző jogvédő szervezetek és aktivisták viszont úgy látják, hogy a nagyon tág keretek lehetőséget biztosítanak visszaélésekre, a jogalkotói szándékkal nem összeegyeztethető akciókra. Például kisebbségek, hátrányos helyzetű csoportok érdekében tartott megmozdulások, demonstrációk megfigyelésére, az azokon részt vevő emberek beazonosítására.

Piaci hírek

Az Apple is kénytelen volt feladni a teljes önvezetésről szóló terveit

Nem csak a saját márkás járművek megjelenésének a céldátumát tolták odébb, de a Bloomberg szerint azt is elengedték, hogy belátható időn belül megvalósítsák a legmagasabb szintű autonómiát.
 
Hirdetés

Innováció az integrációban

Interjú a mobilitás app integráció szakértő e6 Integrations ügyvezetőivel.

Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.