Egy egyelőre csak tervezet formájában létező jogszabály rendkívül széles jogokat biztosítana a rendőröknek arra, hogy bármilyen biztonsági rendszerre rácsatlakozhassanak.

San Francisco városának képviselői előtt egy olyan törvényjavaslat hever, amely lehetővé tenné a rendőrség számára, hogy a magántulajdonban lévő biztonsági kamerákat is használhatnák megfigyelési célokra, akár élőben is. A rendelkezés életbe lépésének első lépcsője egy támogató bizottsági szavazás lenne. Az erről döntő ülést azonban végül a tervezett tegnapi időpont helyett jövő hétre tolták. Ebben minden bizonnyal közrejátszott az is, hogy a módosítással kapcsolatban széles körű ellenállás bontakozott ki. 

A rövidke módosító javaslat [PDF] az amerikai városban 2019-től érvényes megfigyelési rendeletet egészítené ki. A jelenleg érvényben lévő rendelkezések többek között előírják, hogy a rendőrségnek a megfigyelőrendszerek beszerzése és telepítése előtt engedélyt kell kérnie a nyilvánosságtól és a választott tisztségviselőktől.

A 2019-es törvény azt is korlátozta, hogy milyen esetekben kérhetnek hozzáférést a hatóságok a telepített kamerák felvételeihez. Jelenleg a rendőrség csak bizonyos időpontokhoz és helyszínekhez kapcsolódóan kérheti a magánkézben lévő kamerák korábbi felvételeit, és nem végezhet általános jellegű megfigyelést azokon keresztül. Ezek is jórészt csak utólag érhetők el, mivel valós időben csak olyan vészhelyzetek esetében kaphat megfigyelési engedélyt a rendőrség, amelyek "közvetlen életveszéllyel vagy súlyos testi sértéssel" fenyegetnek.

A város polgármestere és a helyi rendőrfőnök által egyaránt progapált új javaslat támogatói azzal érvelnek, hogy a kiterjesztett jogkörök feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy a rendőrség hatékonyan vegye fel a harcot a bűnözők ellen. A szöveg alapján a nyomozóknak három esetben lenne lehetőségük nem a város tulajdonában lévő biztonsági rendszereket "lehallgatni".

(1) a tevékenység ideiglenes élő megfigyelése sürgős körülmények, közbiztonsági szempontból jelentős események, valamint aktív szabálysértésekkel és bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozások során; (2) korábbi videófelvételek gyűjtése és áttekintése bűnügyi nyomozás lefolytatása céljából; és (3) korábbi videófelvételek gyűjtése és áttekintése a (rendőr)tisztek nem jogszerű viselkedésével kapcsolatos belső nyomozás céljából.

Nem biztos, hogy ez így átmegy

Ahogy arra a módosítás ellenzői is rámutattak, a javaslat rendkívül laza kereteket adna a rendőrségi megfigyelésre. Az azonban erősen kétséges, hogy mindez változatlan formában átmegy, mivel nem csak a "szokásos gyanúsítottak", azaz jogvédő szervezetek és aktiviták jelezték aggályaikat.

Egy friss helyi felmérés szerint a San Franciscó-i polgárok 60 százaléka sem örülne egy ilyen változásnak. Szintén a javaslat esélyeit csökkenti, hogy a hírek szerint a városi honatyákhoz is százával érkeztek panaszos üzenetek a megfigyelés kibővítését nem támogató lakosoktól.

Piaci hírek

Fél Ausztráliát letölthették egy hekkertámadásban

A kontinensnyi ország második legnagyobb telkójánál történt súlyos incidens. A vizsgálatok még tartanak, de akár 10 millió ügyfél személyes adata is illetéktelen kezekbe kerülhetett.
 
Hirdetés

Budapestre jön és munkatársakat keres az Innovecs

A cégek digitális transzformációját segítő, szédítő tempóban növekvő vállalatnál kiemelt figyelmet fordítanak a csapattagok igényeire és jólétére.

Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.