A Firefox mögött álló szervezet múlt héten komoly biztonsági változtatásokat jelentett be a külső fejlesztésekkel kapcsolatban. Ám a hírekbe hétvégén nem ezért került a rókás böngésző.

Jelentős módosítások lépnek életbe nyáron a Firefox böngészőhöz kiegészítőket készítő külső fejlesztéseknél - jelentette be a Mozilla még múlt héten. Ám a hétvégén nem ezért, hanem egy lejáró biztonsági tanúsítvány miatt váltak elérhetetlenné a beépülő szoftverek felhasználók millióinál.

Egy kis túlóra

Az első hírek péntek este kezdtek befutni, miszerint a böngészőre telepíthető külső kiegészítők egyszerűen nem működnek, amin az újratelepítés sem segít. Az esetek számából ítélve sejteni lehetett, hogy nem egyedi technikai problémáról van szó. Hamarosan kiderült, hogy egy meglehetősen banális probléma áll a háttérben: a Firefoxnál házon belül felejtettek el egy biztonsági tanúsítványt megújítani.

A Mozillánál tehát a hétvége jórészt a tűzoltásról szólt, aminek első eredménye egy szombaton kiadott hotfix volt. A végleges, normális frissítésként érkező megoldás megjelenéséig úgy próbálják kiiktatni a hibát, hogy a böngésző Studies elnevezésű funkcióján keresztül automatikusan felülírják a felhasználók gépén futó változatot.

A Studiest elvileg arra találták ki, hogy bizonyos fejlesztéseket azon keresztül teszteljenek, mielőtt általános megjelenésként debütálna egy-egy újítás. Ez a lehetőség ugyan alapesetben engedélyezve van a böngészőben, de azt a felhasználók saját döntésük szerint ki is kapcsolhatják. Így a hétvégi gyorstapasz nem feltétlen jutott el mindenhová.

 

A frissítés csak akkor érkezik, ha ez a sor ki van pipálva

 

Mivel az automatikus javítás sem feltétlen azonnal ért el a felhasználóhoz, a türelmetleneket kiszolgálandó a neten sorra jelentek meg a hibát orvosló házi megoldások. A Mozillánál egy blogbejegyzéssel igyekeztek úrrá lenni a problémán, amelyben részletesen leírják, mikor és hogyan javíthatja meg magát a böngésző. Már amelyik egyáltalán képes erre, ugyanis a böngésző androidos, vagy éppen az Extended Support Release (ESR) változatára ez nem jelent megoldást. Ott meg kell várni a végleges javítást, amin a cikk írásának pillanatában is dolgoztak a Mozillánál.

Belenéznek mindenbe

A hétvégi tűzoltás ugyan szépen ellopta a show-t a Firefoxszal kapcsolatos másik hír elől, de hosszabb távon ez utóbbi tűnik fontosabbnak. A szervezet ugyanis bejelentette, hogy június 10-től nem tűr meg rendszerében olyan beépülő programot, amelynek nem tud belenézni a forráskódjába.

A felhasználók biztonságával indokolt változtatások közé tartozik még, hogy a készítőknek világossá kell tenni a felhasználók felé is, hogy milyen adatokat és milyen céllal gyűjtenek be tőlük. Az új rendszer része továbbá az, hogy a kiegészítő alkalmazásoknak csak a funkcionalitásukból adódó legszükségesebb engedélyeket és információkat szabad elkérni és felhasználni.

A nyár elejétől életbe lépő, és nem csak az új programokra, de visszamenőleg is érvényes szabályzat egyébként sok hasonlóságot mutat más vállalatok törekvéseivel. Elég például a Google-t említeni, ahol a Chrome böngészőt szintén ilyen jellegű módosításokkal igyekeznek biztonságosabbá tenni.

Közösség & HR

Elkezdett tetőzni a közösségi médiára fordított figyelem

Egy átfogó nemzetközi kutatás arra jutott, hogy sok régióban megállt, sőt néhol csökkent is az átlagos idő, amennyit az emberek naponta a közösségi média bugyraiban töltenek.
 
Mostanáig szinte mindig bízhattunk érzékszerveinkben. A deepfake jelenség miatt azonban olyan pillanathoz érkeztünk a történelemben, ami után többé nem lehet biztosak a látottak, hallottak valódiságában. Teljesen a gépekre leszünk utalva?

a melléklet támogatója az ITBN

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.