Szinte futószalagon érkeznek a hírek a kínai céggel kapcsolatos fejleményekről. Napi hírösszefoglalónkba három teljesen különböző téma is belefért.

Az USA és Kína között folyó kereskedelmi háború nem csupán a Huawei-ről szól, de kétségtelenül ez a technológiai cég kapta a legtöbb "figyelmet" az amerikai kormányzat részéről. A kivitel és behozatal szempontjából is hirtelen megjelenő falakba ütköző cég természetesen igyekszik minden lehetőséget kihasználva talpon maradni, miközben váratlan helyekről kap támogatást.

Hosszú távon nem nekik, hanem nektek fog fájni

Az S&P friss tanulmányban vette sorra a már érvényben lévő, de 90 napra felfüggesztett tiltó rendelkezések világpiacra, és különösen az Egyesült Államokra gyakorolt hosszú távú hatásait. A nemzetközi hitelminősítő szerint a korlátozások csak felgyorsítják az önálló kínai fejlesztéseket és a külföldi forrásoktól való, már korábban beindult függetlenedési folyamatot. Ez viszont idővel oda vezet majd, hogy a globális technológiai piacon élesedik a verseny, ami természetesen negatívan érintheti a szektorban érdekelt amerikai vállalatok növekedési kilátásait, profitabilitását.

Az S&P szerint a következmények rövidebb távon is érezhetőek lesznek. Az elkövetkező egy-két évben leginkább az eddig a Huawei számára komoly tételben beszállító amerikai gyártók kerülhetnek gondba. Az anyag név szerint említi a Micron, a Qorvo és a Lumentum hármasát, ahol nagyjából a forgalom 15 százalékát teszik ki a kínai megrendelések, de nincs sokkal kedvezőbb helyzetben a Qualcomm sem, amelynél 5-10 százalék közöttire becslik a szakértők a "Huawei-kitettséget".

A hitelminősítő megállapításai egyébként teljesen összhangban vannak a Google pár nappal ezelőtt tett nyilatkozatával. Az amerikai mamutcégnél ugyanis köszönik szépen, de nem kérnek egy távol-keleti riválisból, amelyik az Android ökoszisztémából kiszorulva saját kezébe veszi ezt a területet is.

Érkezik HongMeng, vagy valami hasonló

Hogy a Google aggodalma mennyire nem légből kapott, azt a héten több hír is alátámasztotta. A kínaiak már sok éve készítik elő a HongMeng néven futó saját operációs rendszerüket, amit pontosan arra az esetre fejlesztettek, ha B tervhez kéne folyamodniuk egy esetleges amerikai retorzió miatt. Úgy tűnik, a B terv életbe lépett, mert sajtóértesülések szerint már le is gördült az első egymillió olyan mobil a gyártósorokról, amelyen Android helyett a kínai oprendszer fut. Ezeket egyelőre tesztelésre készítik elő, de a hazai piacon akár már nyár végén felbukkanhatnak a boltokban az első példányok.

A globális megjelenés előkészítése is zajlik. A cég egy sor különböző országban, köztük Európában is elkezdte levédetni a HongMeng márkanevet, illetve annak különböző változatait és lehetséges régiós megfelelőjét. Ilyen alternatíva lehet az Ark, illetve az Oak elnevezés, de a kiszivárgott információk alapján egyelőre nem világos, melyik utat választja a cég.

Visszaszúrnak

Miközben gőzerővel folyik a felkészülés az Amerika-mentes életre, a Huawei azért megpróbál kicsit vissza is vágni. Az amerikai mobilszolgáltató Verizon ellen például több mint 1 milliárd dollárról szóló peres ügy jöhet. Informátorok elmondása alapján a kínai vállalat nagyjából ekkora összeget vár a Verizontól licencdíj formájában, mert utóbbi a Huawei kábé 230 hálózati infrastruktúrával, dolgok internetével kapcsolatos szabadalmaztatott megoldását használja.

Bár a konkrét üggyel kapcsolatban a Verizon képviselője nem akart nyilatkozni, de válaszából kiderült, hogy a vállalat mindezt sokkal inkább a magasabb szintű geopolitikai játszma egyik lépésének tartja, mint egy "szokásos" szabadalmi nézeteltérésnek.

Piaci hírek

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.