Szinte futószalagon érkeznek a hírek a kínai céggel kapcsolatos fejleményekről. Napi hírösszefoglalónkba három teljesen különböző téma is belefért.

Az USA és Kína között folyó kereskedelmi háború nem csupán a Huawei-ről szól, de kétségtelenül ez a technológiai cég kapta a legtöbb "figyelmet" az amerikai kormányzat részéről. A kivitel és behozatal szempontjából is hirtelen megjelenő falakba ütköző cég természetesen igyekszik minden lehetőséget kihasználva talpon maradni, miközben váratlan helyekről kap támogatást.

Hosszú távon nem nekik, hanem nektek fog fájni

Az S&P friss tanulmányban vette sorra a már érvényben lévő, de 90 napra felfüggesztett tiltó rendelkezések világpiacra, és különösen az Egyesült Államokra gyakorolt hosszú távú hatásait. A nemzetközi hitelminősítő szerint a korlátozások csak felgyorsítják az önálló kínai fejlesztéseket és a külföldi forrásoktól való, már korábban beindult függetlenedési folyamatot. Ez viszont idővel oda vezet majd, hogy a globális technológiai piacon élesedik a verseny, ami természetesen negatívan érintheti a szektorban érdekelt amerikai vállalatok növekedési kilátásait, profitabilitását.

Az S&P szerint a következmények rövidebb távon is érezhetőek lesznek. Az elkövetkező egy-két évben leginkább az eddig a Huawei számára komoly tételben beszállító amerikai gyártók kerülhetnek gondba. Az anyag név szerint említi a Micron, a Qorvo és a Lumentum hármasát, ahol nagyjából a forgalom 15 százalékát teszik ki a kínai megrendelések, de nincs sokkal kedvezőbb helyzetben a Qualcomm sem, amelynél 5-10 százalék közöttire becslik a szakértők a "Huawei-kitettséget".

A hitelminősítő megállapításai egyébként teljesen összhangban vannak a Google pár nappal ezelőtt tett nyilatkozatával. Az amerikai mamutcégnél ugyanis köszönik szépen, de nem kérnek egy távol-keleti riválisból, amelyik az Android ökoszisztémából kiszorulva saját kezébe veszi ezt a területet is.

Érkezik HongMeng, vagy valami hasonló

Hogy a Google aggodalma mennyire nem légből kapott, azt a héten több hír is alátámasztotta. A kínaiak már sok éve készítik elő a HongMeng néven futó saját operációs rendszerüket, amit pontosan arra az esetre fejlesztettek, ha B tervhez kéne folyamodniuk egy esetleges amerikai retorzió miatt. Úgy tűnik, a B terv életbe lépett, mert sajtóértesülések szerint már le is gördült az első egymillió olyan mobil a gyártósorokról, amelyen Android helyett a kínai oprendszer fut. Ezeket egyelőre tesztelésre készítik elő, de a hazai piacon akár már nyár végén felbukkanhatnak a boltokban az első példányok.

A globális megjelenés előkészítése is zajlik. A cég egy sor különböző országban, köztük Európában is elkezdte levédetni a HongMeng márkanevet, illetve annak különböző változatait és lehetséges régiós megfelelőjét. Ilyen alternatíva lehet az Ark, illetve az Oak elnevezés, de a kiszivárgott információk alapján egyelőre nem világos, melyik utat választja a cég.

Visszaszúrnak

Miközben gőzerővel folyik a felkészülés az Amerika-mentes életre, a Huawei azért megpróbál kicsit vissza is vágni. Az amerikai mobilszolgáltató Verizon ellen például több mint 1 milliárd dollárról szóló peres ügy jöhet. Informátorok elmondása alapján a kínai vállalat nagyjából ekkora összeget vár a Verizontól licencdíj formájában, mert utóbbi a Huawei kábé 230 hálózati infrastruktúrával, dolgok internetével kapcsolatos szabadalmaztatott megoldását használja.

Bár a konkrét üggyel kapcsolatban a Verizon képviselője nem akart nyilatkozni, de válaszából kiderült, hogy a vállalat mindezt sokkal inkább a magasabb szintű geopolitikai játszma egyik lépésének tartja, mint egy "szokásos" szabadalmi nézeteltérésnek.

Piaci hírek

Az olaszok is megsarcolják a webes multikat

Elébe mennek az EU és az OECD elképzeléseinek, bevezetik a nemrég elfogadott francia modellt. A jövő évi költségvetésben már 600 millió eurós plusz bevétellel számolnak.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.