A 4iG viszont az Antenna Hungárián keresztül immár a Vodafone 70,5 százalékát birtokolja.

Részvénycseréről állapodott meg a magyar államot képviselő Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a 4iG Nyrt. leányvállalata, az Antenna Hungária Zrt. A megállapodás értelmében az Antenna Hungária megszerezte a Corvinustól "a Vodafone Magyarország alaptőkéjének 19,5 százalékát megtestesítő 35.476.749 darab, egyenként 500 forint névértékű, A sorozatú törzsrészvényeit" – jelentette be a 4iG Csoport. A tranzakcióval az Antenna Hungária 70,5 százalékra növelte közvetlen befolyásoló részesedését a Vodafone-ban, míg az államé 29,5 százalékra csökken.

A Corvinus cserébe a PPF Telecom Group magyarországi leányvállalatainak (a Yettel Magyarország Zrt., a Yettel Real Estate Hungary Zrt. és a CETIN Hungary Zrt.) 25 százalékos tulajdonát megtestesítő részvénycsomagját kapta. Így az Antenna Hungária lényegében kiszáll a magyarországi Yettel-CETIN cégekből, és helyére – a Corvinuson keresztül, közvetve – a magyar állam lép.

"Tulajdonrészünk növelése a Vodafone Magyarországban a pénzügyi befektetésként kezelt Yettel-CETIN részesedésünk cseréjével a 4iG Csoport portfóliójába tartozó távközlési vállalatok integrációs folyamatainak végrehajtását erősíti" – indokolta a tranzakciót Fekete Péter, a 4iG Csoport vezérigazgatója.

A tulajdonosi változások bejegyzését követően a Vodafone Magyarország igazgatósága a jelenlegi ötről hét főre bővül, melybe a tulajdoni aránynak megfelelően a 4iG öt főt delegálhat. A felügyelő bizottság létszáma nem módosul. Az állam jogosultságai az irányító testületek tekintetében változatlanok maradnak, hangsúlyozza a 4iG közleménye.

A Vodafone és a Yettel ügyfeleit a tulajdonosi struktúra változása nem érinti, a társaságok szolgáltatásait mind a lakossági, mind az üzleti ügyfelek a továbbiakban is változatlan formában vehetik igénybe.

És mi az állam magyarázata?

Az ügylet tovább gyarapítja a magyar állam vagyonát és szerepvállalását a stratégiai jelentőséggel bíró telekommunikációs ágazatban, valamint a részvénycserének köszönhetően a hazai telekommunikációs ágazat piacvezető szereplői közül kettőben is kisebbségi részesedésre tesz szert, idézi a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményét a Portfolio. Az ügylet révén az állam diverzifikálja befektetési portfólióját a távközlési szektorban, és erőteljesebben és hatékonyabban lesz képes hozzájárulni az ágazat fejlődéséhez.

További indok, hogy a Nagy Márton vezette GM szerint "növelni kell Magyarország szuverenitását és stabilitását", és "meg kell erősíteni a nemzeti tulajdon szerepét a stratégiailag kiemelt ágazatokban".

Állami Telenortól állami Yettelig

A Yettel számára az állam mint tulajdonos megjelenése nem lesz újdonság. A magyar állam 2019-ben, az akkor még állami tulajdonú Antenna Hungárián keresztül került házon belülre. Az Antenna Hungária az év október végén 25 százalékos részesedést vásárolt a magyarországi Telenor-cégekben (akkor még csak a Telenor Magyarország és a Telenor Real Estate létezett).

Két évvel később, azonban a 4iG megvásárolta az Antenna Hungária többségi tulajdonrészét, és egyben opciós jogot szerzett arra, hogy a távközlési porfóliója apportálásával maximum 80 százalékig emelje a vállalatban a részesedését.

Mobilitás

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.