A két cég 2,2 Gbps letöltési sebességgel demonstrálta az első magyarországi 5G-s kapcsolat premierjén az új generációs vezeték nélküli hálózatok adatátviteli képességeit.

A szabványosítás előtt álló 5G New Radio (NR) megoldás bemutatója a 15 GHz-es frekvencia sávban zajlott és 800 MHz-es spektrumot használt. A New Radio integrált rádiótechnikája 20-szor gyorsabb sebességet tesz lehetővé, mint a jelenlegi technológiák – hangzott el az Ericsson budapesti fejlesztőközpontjában tartott demonstráción.

Felgyorsítják a szabványosítást

Utóbbi kapcsán Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója emlékeztetett rá, hogy egy éve a ma használatos 4G technológián ugyancsak a Telekom bevonásával egy másik nagyszabású kísérletet hajtottak végre Budapesten. Itt tesztelte először az Ericsson az első 1,2 Gbit/s sebességű 4G+-os adatátvitelt, amihez a mobilfrekvenciák hármas aggregációjára volt szükség.

Azóta felpörögtek az események, ma már a legtöbb hálózatiberendezés-gyártó és operátor nagy dinamikával készül az 5G-korszakra. Nemrégiben a Magyar Telekom anyavállalata, a Deutsche Telekom tartott európai 5G-s premiert Berlinben.

A szabványosítás még folyamatban van, legutóbb a tavaszi barcelonai mobil világkonferencián sürgették a technológiában ilyen-olyan módon érdekelt cégek az eljárások felgyorsítását. A legfrissebb hírek szerint az 5G 2020-ra tervezett átfogó kereskedelmi szintű élesítéséig például az említett 5G New Radio megoldásra már jövő márciusra megszülethet az átmeneti szabvány, ősszel pedig a végleges is. (Az 5G NR célja, hogy a vezeték nélküli szélessávot adatátviteli sebességben felhozza a vezetékes optikai hálózatok szintjére.) A szabványosítás gyorsítására pedig azért van szükség, hogy mielőbb meg lehessen találni a megfelelő felhasználási területeket.

Még keresik az első komolyabb felhasználási területeket

Magyarországon 5G Koalíció néven már összeállt az ökoszisztémában érintett üzleti és a kutatói oldal a hazai lehetőségek felderítésére. Az első ilyen a Zalaegerszegen épülő 5G-s tesztpálya lehet, amelynek a létesítésében és üzemeltetésében a Magyar Telekom és az Ericsson is részt vesz – mondta Kim Kyllesbech Larsen, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese. A szakember szerint az 5G-vel kapcsolatos lehetőségek nem csak a sebességben rejlenek, hanem a beépített hálózati intelligenciában és a más technológiákkal történő együttműködésre való képességben is. Az 5G-t a dolgok internetével (IoT), illetve a robottechnológiával összekapcsolva az operátorok merőben új szolgáltatásokat kínálhatnak a különböző üzletágak, így az autóipar, az egészségügy, a közszolgáltatás, vagy a mezőgazdaság számára.

Az Ericsson természetesen a hálózati technológia szállítójaként lát hatalmas üzleti potenciált az 5G-ben, és arra számít, hogy a mobilos generációváltás 2026-ra mintegy 582 milliárd dollár piaci lehetőséget teremt majd. A technológiának köszönhetően az Ericsson szeretné mostani bevételeit legalább a harmadával megnövelni. A vállalat eddig 36 távközlési szolgáltatóval írt alá 5G szállítására vonatkozó szándéknyilatkozatot.

Mobilitás

Beszarás: jön az okospelenka

Nem fogynak jól a pelenkák, így a P&G más utakat keres a forgalom növelésére. Két informatikai céggel társulva prémium megfigyelőrendszert alkottak a prémium baba-szülő-kapcsolat biztosítására.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.