A vállalatra is hatott a koronavírus: csak a mobilbevételek nőttek. Az IT és rendszerintegráció az állami és vállalati szektorban is gyengén teljesített.

A tavalyi negyedévét másolta le a Magyar Telekom, legalábbis ami az összbevételeit illeti, derül ki a tegnap kiadott gyorsjelentésből. A vállalatcsoport teljes bevétele az év első három hónapjában 159,3 milliárd forint volt (2019 azonos időszakában 159 milliárd). A távközlési szolgáltatások mind Magyarországon, mind Észak-Macedóniában többet hoztak, mint tavaly, de ezt a magyarországi rendszerintegrációs és IT-szolgáltatási üzletág több mint 14 százalékos visszaesése lerontotta. Mivel egyes költségek is emelkedtek, a vállalat 812 millió forintos veszteséggel zárta a negyedévet.

Állami és vállalati IT-projektből is kevesebb volt

Az egész vállalat teljesítményére rányomta a bélyegét a rendszerintegrációs és IT-bevételek 14,2 százalékos visszaesése. A tavalyi 21,4 milliárd forinttal szemben idén mindössze 18,4 milliárd jött be, mert a magyarországi piacon a közszférában és a vállalati szektorban is kevesebb projekt indult. Ezzel szemben Észak-Macedóniában jelentősen nőtt ennek a szegmens bevétele – főleg a közszféra keresletének fellendülése miatt. Összességében a szegmensben annyi pénzt veszített a Telekom tavalyhoz képest, mint amennyi növekményt a mobil üzlet hozott.

A szegmens zsugorodása nem újdonság a Telekomnál: 2019-ben például közel 8 százalékkal kevesebb bevételt termelt, mint 2018-ban. Az ok rávilágít a magyar (IT-)piac féloldalúságára is: a tavalyi visszaesést ugyanis elsősorban a kormányzati megrendelések leállásával magyarázta a vállalat. Mivel az informatikai közbeszerzéseket központosító Digitális Kormányzati Ügynökség a tervezettnél jóval lassabban, tavaly őszre tudta átvenni a feladatait, április és szeptember vége között lényegében leállít minden IT-s közbeszerzés. (Érdekes ugyanakkor, hogy a legnagyobb magyar rendszerintegrátor címére, gyakorlatilag a T-Systems piaci pozíciójának megszerzésére pályázó 4iG-t ez sem sújtotta jelentősen. A tavaly még a T-Systems felvásárolását tervező vállalat elképesztő éves növekedést produkált.)

A mobil bevételek éves összehasonlításban 3,9 százalékkal emelkedtek: 84,9 milliárdról 88,1 milliárd forintra. A szegmensben a magyar és az észak-macedón piacon is az a tendencia, hogy a hangbevételek csökkennek, amit most bőven ellensúlyozni tudott a mobil adatforgalmi bevételek intenzívebben növekedése.

A vezetékes szolgáltatások a tavalyi szintet hozták: 52,8 milliárd forint bevételt termeltek (tavaly 52,7 milliárd volt). Mint a cég közleménye írta, mind a TV-s, mind a szélessávú kiskereskedelmi szolgáltatások bevételei nőttel éves összevetésben, de a készülékértékesítésből származó és egyéb bevételek ugyanannyival visszaestek.

 
Magyar Telekom gyorsjelentés, 2020, Q1
Infogram


A végelszámolásnak az sem tett jót, hogy bár a kevesebb projekt miatt csökkent a rendszerintegrációs és IT üzlet kiadási oldala is 14,6 százalékkal (12,8 milliárd forint), ezt a megtakarítást elvitte az, hogy mind az összekapcsolási díjakra, mind távközlési adóra (ezek függnek a szolgáltatás használatának intenzitásától) többet kellett kifizetnie a vállalatnak. Az összekapcsolási díj például 10,3 százalékkal volt több (5,3 milliárd forint), mint egy éve.

A távközlési adó egyébként 3,9 százalékkal (6,5 milliárd forint), valamint a közvetlen költségek közel kétharmadát adó "egyéb közvetlen költségek" pedig 3,1 százalékkal (39,8 milliárd forint) magasabbak, mint egy éve. A közvetett költségek összességében azonban csak 0,5 százalékkal emelkedtek.

Türelmesebbek az ügyfelekkel

Rékasi Tibor vezérigazgatót azt nyilatkozta, hogy a járvány kitörése óta a cég arra helyezte a legnagyobb hangsúlyt, hogy megőrizze munkatársai és ügyfelei egészségét. A vállalat alkalmazottainak közel 80 százaléka otthonról dolgozik, az értékesítési pontokon pedig jelentősen korlátozták az ügyfélforgalmat. Az ügyfeleknek nyújtott kedvezményes vagy ingyenes adat- és hangcsomagok mellett a vállalat lehetőséget ad a fizetések átütemezésre a pénzügyi nehézségekkel küzdő ügyfeleinek, ígérte Rékasi.

A vezérigazgató azt is hangsúlyozta, hogy a hálózatfejlesztés nem állt le, sőt az optikai hálózat bővítése fordítandó CAPEX összegét 2019 első negyedévéhez képest megduplázták, emellett folyamatosan növelik az 5G lefedettségét is. A vállalat az éves célkitűzéseit nem módosította.

Mobilitás

Így néz ki a tízszarvúak új toplistája

A május végi adatok alapján már 24 olyan startup működik világszerte, amelynek értékelése a 10 milliárd dollárt is meghaladja, közöttük mindössze egyetlen európai vállalkozással.
 
Hirdetés

Ingyenesen tesztelhető a MasterCloud, a felhőszolgáltatások új generációja

A Servergarden új terméke az ország legnagyobb teljesítménysűrűségű, ultramodern adatközpontjában szolgálja ki a stabil, jövőálló megoldásokat kereső vállalkozásokat.

A tavaly elfogadott új Wi-Fi szabványtól az ipar is sokat vár. Terjedésének csak jót tesz a közben berobbant 5G.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének I. fázisa

A két geo-redundáns GSM-R központhoz kapcsolódó több mint 150 kültéri és 30 beltéri bázisállomás mintegy 1000 km hosszú vasútvonalat fed le.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.