A vállalatra is hatott a koronavírus: csak a mobilbevételek nőttek. Az IT és rendszerintegráció az állami és vállalati szektorban is gyengén teljesített.

A tavalyi negyedévét másolta le a Magyar Telekom, legalábbis ami az összbevételeit illeti, derül ki a tegnap kiadott gyorsjelentésből. A vállalatcsoport teljes bevétele az év első három hónapjában 159,3 milliárd forint volt (2019 azonos időszakában 159 milliárd). A távközlési szolgáltatások mind Magyarországon, mind Észak-Macedóniában többet hoztak, mint tavaly, de ezt a magyarországi rendszerintegrációs és IT-szolgáltatási üzletág több mint 14 százalékos visszaesése lerontotta. Mivel egyes költségek is emelkedtek, a vállalat 812 millió forintos veszteséggel zárta a negyedévet.

Állami és vállalati IT-projektből is kevesebb volt

Az egész vállalat teljesítményére rányomta a bélyegét a rendszerintegrációs és IT-bevételek 14,2 százalékos visszaesése. A tavalyi 21,4 milliárd forinttal szemben idén mindössze 18,4 milliárd jött be, mert a magyarországi piacon a közszférában és a vállalati szektorban is kevesebb projekt indult. Ezzel szemben Észak-Macedóniában jelentősen nőtt ennek a szegmens bevétele – főleg a közszféra keresletének fellendülése miatt. Összességében a szegmensben annyi pénzt veszített a Telekom tavalyhoz képest, mint amennyi növekményt a mobil üzlet hozott.

A szegmens zsugorodása nem újdonság a Telekomnál: 2019-ben például közel 8 százalékkal kevesebb bevételt termelt, mint 2018-ban. Az ok rávilágít a magyar (IT-)piac féloldalúságára is: a tavalyi visszaesést ugyanis elsősorban a kormányzati megrendelések leállásával magyarázta a vállalat. Mivel az informatikai közbeszerzéseket központosító Digitális Kormányzati Ügynökség a tervezettnél jóval lassabban, tavaly őszre tudta átvenni a feladatait, április és szeptember vége között lényegében leállít minden IT-s közbeszerzés. (Érdekes ugyanakkor, hogy a legnagyobb magyar rendszerintegrátor címére, gyakorlatilag a T-Systems piaci pozíciójának megszerzésére pályázó 4iG-t ez sem sújtotta jelentősen. A tavaly még a T-Systems felvásárolását tervező vállalat elképesztő éves növekedést produkált.)

A mobil bevételek éves összehasonlításban 3,9 százalékkal emelkedtek: 84,9 milliárdról 88,1 milliárd forintra. A szegmensben a magyar és az észak-macedón piacon is az a tendencia, hogy a hangbevételek csökkennek, amit most bőven ellensúlyozni tudott a mobil adatforgalmi bevételek intenzívebben növekedése.

A vezetékes szolgáltatások a tavalyi szintet hozták: 52,8 milliárd forint bevételt termeltek (tavaly 52,7 milliárd volt). Mint a cég közleménye írta, mind a TV-s, mind a szélessávú kiskereskedelmi szolgáltatások bevételei nőttel éves összevetésben, de a készülékértékesítésből származó és egyéb bevételek ugyanannyival visszaestek.

 
Magyar Telekom gyorsjelentés, 2020, Q1
Infogram


A végelszámolásnak az sem tett jót, hogy bár a kevesebb projekt miatt csökkent a rendszerintegrációs és IT üzlet kiadási oldala is 14,6 százalékkal (12,8 milliárd forint), ezt a megtakarítást elvitte az, hogy mind az összekapcsolási díjakra, mind távközlési adóra (ezek függnek a szolgáltatás használatának intenzitásától) többet kellett kifizetnie a vállalatnak. Az összekapcsolási díj például 10,3 százalékkal volt több (5,3 milliárd forint), mint egy éve.

A távközlési adó egyébként 3,9 százalékkal (6,5 milliárd forint), valamint a közvetlen költségek közel kétharmadát adó "egyéb közvetlen költségek" pedig 3,1 százalékkal (39,8 milliárd forint) magasabbak, mint egy éve. A közvetett költségek összességében azonban csak 0,5 százalékkal emelkedtek.

Türelmesebbek az ügyfelekkel

Rékasi Tibor vezérigazgatót azt nyilatkozta, hogy a járvány kitörése óta a cég arra helyezte a legnagyobb hangsúlyt, hogy megőrizze munkatársai és ügyfelei egészségét. A vállalat alkalmazottainak közel 80 százaléka otthonról dolgozik, az értékesítési pontokon pedig jelentősen korlátozták az ügyfélforgalmat. Az ügyfeleknek nyújtott kedvezményes vagy ingyenes adat- és hangcsomagok mellett a vállalat lehetőséget ad a fizetések átütemezésre a pénzügyi nehézségekkel küzdő ügyfeleinek, ígérte Rékasi.

A vezérigazgató azt is hangsúlyozta, hogy a hálózatfejlesztés nem állt le, sőt az optikai hálózat bővítése fordítandó CAPEX összegét 2019 első negyedévéhez képest megduplázták, emellett folyamatosan növelik az 5G lefedettségét is. A vállalat az éves célkitűzéseit nem módosította.

Mobilitás

Mennyit is keres most egy IT-szakember? Itt egy válasz...

A No Fluff Jobs állásportál friss felmérése szerint továbbra is sokat, és ezt most maguk az alkalmazottak erősítették meg.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.