Szeptember végén megvolt a konzultáció, ami után véglegesítette az NMHH a következő frekvenciaárverés feltételrendszerét.

Várhatóan jövő év elején tartja meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a következő frekvenciaárverését. Az árverésen a szolgáltatók a 900 és 1800 MHz-es sávban 2022 áprilisában felszabaduló blokkokra licitálhatnak. A potenciális pályázókkal a konzultációt szeptember végén tartották, a hatóság pedig a beérkezett észrevételek alapján véglegesítette a feltételrendszert. A szolgáltatóknak november 10-ig kell benyújtaniuk a pályázatukat, amely alapján az NMHH várhatóan decemberben teszi közzé, hogy mely pályázókat vesz nyilvántartásba. Az árverésre egy próbaárverést követően 2021 elején kerül sor.

Milyen frekvenciát értékesítenek?

A hatóság azokat a 900 és 1800 MHz-es sávú frekvenciablokkokat értékesíti, melyek 2022 áprilisában szabadulnak fel. Ezeken a blokkokon jelenleg a három nagy szolgáltató (Magyar Telekom, Telenor, Vodafone) osztozik.

A 900 MHz-es frekvenciasávban összesen 60 MHz-re, az 1800 MHz-es frekvenciasávban pedig összesen 120 MHz-re lehet majd licitálni. A kikiáltási ár a 900-as frekvenciablokkokra értékesítési egységenként 12 milliárd, az 1800-as blokkok ára pedig 6 milliárd forint (lásd a táblázatot). A nyerteseknek a frekvencián április 8-án, illetve 9-én kell elindítaniuk a szolgáltatást. Onnantól számítva 15 évre kapnak használati jogosultságot, amit egy alkalommal hosszabbíthatnak meg öt évre.

 
NMHH 900-1800 MHz, 2020
Infogram


Bár a Diginek óriási szüksége lenne további frekvenciákra, hogy mobilhálózatát fejlessze, a végleges kiírásból, amiben az eredeti tervekhez képest még enyhítették is feltételeleket, úgy tűnik, továbbra sem lesz versenytársa a három nagy szolgáltatónak. Mint korábban többször is foglalkoztunk vele, a Digit a tavalyi pályázatból kizárták. A vállalat a döntést bíróságon is megtámadta, de végül nélküle tartották meg idén márciusban a gyorsított eljárásban lezavart árverést.

A kiírás ugyan lehetővé teszi minden személy vagy gazdálkodó szervezet indulását, ha azok rendelkeznek speciális, nyilvános mobil és fix (MFCN) hálózat üzemeltetésében szerzett tapasztalattal. De ezt legalább 100 ezer (az eredeti kiírás szerint 200 ezer) előfizetővel és három év mobiltelefon-szolgáltatási gyakorlattal is kell igazolni. Bár a Diginek van már százezer aktív SIM-je, szolgáltatása csak tavaly május végén indult el.

Az NMHH a HWSW-nek a fogyasztók védelmével, illetve azzal magyarázta ezt az új szabályt, hogy itt a szolgáltatók által használt frekvenciák kerülnek árverésre. Mint írták, "a hatóság célja, hogy az előfizetők – legyenek azok a gazdaság, az ipar szereplői vagy lakossági felhasználók – 2022-ben semmit se érezzenek abból, hogy lejárnak a frekvenciákon a szolgáltatók jogosultságai, ehhez pedig az kell, hogy a szolgáltatásképes és a hálózatok további fejlesztésére alkalmas szolgáltatók nyerjék el a frekvenciákat".

Hirdetés
Mobilitás

Musk turbó fokozatban nyomta le Gatest

A többek között a Tesla alapításával hírnevett szerzett Elon Musk immár a világ második leggazdagabb embere.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

A cloud szolgáltatások legösszetettebb problémáit a kifejezetten a felhőre jellemző fenyegetettségek jelentik, amelyekkel már a szolgáltatóválasztás előtt érdemes tisztába jönni.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.