Ehhez csupán be kell lépnie az adott fiókba. Ha nem teszi, a Google holnaptól nyomtalanul törölheti.

Holnap megkezdi a Google a legalább két éve inaktív felhasználói fiókok törlését. A vállalat májusban jelentette be, hogy 2023 decemberétől minden olyan fiókot töröl, melyet tulajdonosai legalább két éve nem használtak. Az érintett fiókok tulajdonosait erről több körben is értesítették.

Küldtek a törlésre kijelölt fiókba figyelmeztető mailt – aminek elolvasásával a figyelmeztetés okafogyottá is válik. Ahhoz ugyanis, hogy egy fiók aktív maradjon, a legtöbb esetben elegendő kétévente egyszer bejelentkezni, és elolvasni egy levelet, vagy bármely, a fiókhoz kapcsolódó Google-szolgáltatást használni. Ha valaki megadott helyreállítási e-mail címet, oda is kapott értesítést.

A törlés szakaszos lesz. Első körben azokat a fiókokat törlik, melyeket csak létrehoztak, de utána egyszer sem használtak. De azt senki sem tudhatja, hogy az ő nem használt fiókja mikor kerül sorra. Érdemes tehát néhány percet rászánni: hátha találunk a Google bugyraiban megőrzésre érdemes információt, dokumentumot... A törléssel ugyanis megsemmisül minden, ami a fiókhoz kapcsolódott, például a levelek, a Drive-on tárolt dokumentumok stb.

Egyedi szabály vonatkozik a Google Fotóra. Mint a szolgáltatás felhasználási feltételeinél olvasható, ide kétévente legalább egyszer célzottan be kell jelentkezni, ellenkező esetben a Google törölheti az ott tárolt képeket. Erről legalább három hónappal korábban e-mailben értesítik a felhasználót. Ha a felhasználó nem lép be a megadott határidőig, fényképei és videói átmenetileg kukába kerülnek, ahonnan még 60 napig visszaállíthatók. A végleges törlés csak utána történik meg.

Mi számít aktivitásnak?

A szolgáltató igyekszik pontosan meghatározni, hogy mikor tekint egy fiókot aktívnak. Ha a felhasználó olvas vagy küld e-mailt, használja a Google Drive-ot, megnéz egy YouTube-videót, fényképet oszt meg, appot tölt le stb. Szintén aktivitásnak minősül, ha használja a "Bejelentkezés Google-fiókkal" funkciót egy third-party szolgáltatásnál, vagy a fiókot használták pl. valamilyen jelenleg is élő Google-szolgáltatás vagy bármely digitális tárgy (könyv, film, zene stb.) vásárlására.

Akkor sem törlik a fiókot, ha az tartalmaz pl. ajándékutalványt pénzbeli egyenleggel, vagy egy jelenleg is aktív publikált apphoz kapcsolódik (tulajdonosként). Kivételt képeznek a Family Link szolgáltatáshoz használt fiókok is.

Tavasszal, az új szabályzat bejelentésekor Ruth Kricheli alelnök leginkább biztonsági okokkal indokolta a lépést. A felügyelet nélkül hagyott fiókok biztonságát nem menedzselik, emiatt sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy a fiókot védő jelszó már rég kompromitálódott, nincs kétfaktoros azonosítás stb. Emiatt gyakran használják ezeket pl. személyiséglopáshoz vagy spam-, adathalász- és fiókeltérítési támadásokhoz.

A köztisztasági akció csak a személyes Google-fiókokra vonatkozik. Az ingyenes vállalati fiókok és a Google Workspace for Education alapszolgáltatásokat biztosító ingyenes változatának fiókjai nincsenek veszélyben. A fizető szervezetek pedig a fölöslegesen kipengetett előfizetési díjjal megfizetik a hanyagsága árát. Az ilyen inaktív fiókok a legkifizetődőbbek a Google-nek, mert úgy hoznak pénzt, hogy közben nem növelik sem a számítási, sem a tárolási kapacitással szembeni igényt.

Cloud & big data

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.