Amihez két éve nem nyúltak, decembertől megy a levesbe minden tartozékával együtt. Biztonsági okokból.

Decembertől megkezdik azoknak az egyéni felhasználói fiókoknak a törlését, amelyeket két éve nem használtak, jelentette be a Google. Ruth Kricheli product managementért felelős alelnök a blogbosztjában biztonsági okokkal indokolta a lépést. A hosszabb ideje nem használt felhasználói fiókok ugyanis nagyobb biztonsági kockázatot jelentenek, gyakran használják pl. személyiséglopáshoz vagy spam-, adathalász- és fiókeltérítési támadásokhoz.

Ennek oka az alelnök szerint mindenekelőtt az, hogy a felügyelet nélkül hagyott fiókoknak a biztonságát nem menedzselik, például régi a fiókot védő jelszó, esetleg újrahasznosított, már rég kompromitálódott, nincs kétfaktoros azonosítás stb. A Google elemzése szerint az elhagyott fiókokat mintegy tízszer kisebb valószínűséggel védi MFA (Multi Factor Authentication), mint az aktív fiókokat.

Bár az új szabály mostantól lép érvénybe, a tisztító akciót decemberben indítja be a vállalat, így a két évet is onnan számítják visszafelé. Nem csupán megszüntetik a fiókot, hanem annak tartalmát is törlik, értelemszerűen a fiókhoz tartozó Google Workspace- (levelek, a Drive-on tárolt dokumentumok, Meet stb.), YouTube- és a Google Fotók-tartalmakkal egyetemben.

A cégek fiókjai nincsenek veszélyben

A blogbejegyzés külön hangsúlyozza: a köztisztasági akció csak a személyes Google-fiókokra vonatkozik, a szervezetekére nem. Úgy tűnik, ez még azokra az iskolákra is igaz, melyek a pandémia hatására átálltak a Google Workspace for Education alapszolgáltatásokat biztosító ingyenes változatára. A többi szervezet pedig a fölöslegesen kipengetett előfizetési díj formájában megfizeti a hanyagsága árát, miközben az inaktív fiók a Google szempontjából a legkényelmesebb, hiszen nem növeli sem a számítási, sem a tárolási kapacitással szembeni igényt.

Az érintett felhasználókat a Google többször is értesíti: leveleket küldenek a törlésre kijelölt fiókba, illetve a helyreállítási e-mail címre is, már ha a fiók létrehozója megadott ilyet. Ahhoz egyébként, hogy egy fiók aktív maradjon, elegendő kétévente egyszer bejelentkezni vagy bármely, a fiókhoz kapcsolódó Google-szolgáltatást használni. De mint Kricheli posztjából kiderül, már az is aktivitásnak minősül, ha valaki az adott fiókhoz kapcsolódva tölt le alkalmazást a Google Play-ből, vagy azon keresztül állított be valamilyen online előfizetést.

Azoknak, aki végleg el akar hagyni a törlésre jelölt fiókot, a Google a letölést-archiválást ajánlja pl. Takeout vagy az "Inaktív fiók kezelője" funkcióval.

Ruth Kricheli azt is hangsúlyozza blogposztjában, hogy a kétéves korlát bevezetése az inaktív fiókokra összhangba hozza a Google szabályzatát a megőrzésre és a fiókok törlésére vonatkozó iparági szabványokkal, és egyben korlátozza azt az időtartamot is, ameddig a Google megőrzi a fel nem használt személyes adatokat.

A közelmúltban egyébként a Twitter is bejelentette, hogy megszabadul az inaktív fiókoktól. Elon Muskék azonban a Google-nél sokkal szigorúbban értelmezik az inakitivitást: annak tekintenek minden olyan fiókot, amelybe tulajdonosa nem jelentkezett be 30 napon keresztül.

Cloud & big data

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.