Amihez két éve nem nyúltak, decembertől megy a levesbe minden tartozékával együtt. Biztonsági okokból.

Decembertől megkezdik azoknak az egyéni felhasználói fiókoknak a törlését, amelyeket két éve nem használtak, jelentette be a Google. Ruth Kricheli product managementért felelős alelnök a blogbosztjában biztonsági okokkal indokolta a lépést. A hosszabb ideje nem használt felhasználói fiókok ugyanis nagyobb biztonsági kockázatot jelentenek, gyakran használják pl. személyiséglopáshoz vagy spam-, adathalász- és fiókeltérítési támadásokhoz.

Ennek oka az alelnök szerint mindenekelőtt az, hogy a felügyelet nélkül hagyott fiókoknak a biztonságát nem menedzselik, például régi a fiókot védő jelszó, esetleg újrahasznosított, már rég kompromitálódott, nincs kétfaktoros azonosítás stb. A Google elemzése szerint az elhagyott fiókokat mintegy tízszer kisebb valószínűséggel védi MFA (Multi Factor Authentication), mint az aktív fiókokat.

Bár az új szabály mostantól lép érvénybe, a tisztító akciót decemberben indítja be a vállalat, így a két évet is onnan számítják visszafelé. Nem csupán megszüntetik a fiókot, hanem annak tartalmát is törlik, értelemszerűen a fiókhoz tartozó Google Workspace- (levelek, a Drive-on tárolt dokumentumok, Meet stb.), YouTube- és a Google Fotók-tartalmakkal egyetemben.

A cégek fiókjai nincsenek veszélyben

A blogbejegyzés külön hangsúlyozza: a köztisztasági akció csak a személyes Google-fiókokra vonatkozik, a szervezetekére nem. Úgy tűnik, ez még azokra az iskolákra is igaz, melyek a pandémia hatására átálltak a Google Workspace for Education alapszolgáltatásokat biztosító ingyenes változatára. A többi szervezet pedig a fölöslegesen kipengetett előfizetési díj formájában megfizeti a hanyagsága árát, miközben az inaktív fiók a Google szempontjából a legkényelmesebb, hiszen nem növeli sem a számítási, sem a tárolási kapacitással szembeni igényt.

Az érintett felhasználókat a Google többször is értesíti: leveleket küldenek a törlésre kijelölt fiókba, illetve a helyreállítási e-mail címre is, már ha a fiók létrehozója megadott ilyet. Ahhoz egyébként, hogy egy fiók aktív maradjon, elegendő kétévente egyszer bejelentkezni vagy bármely, a fiókhoz kapcsolódó Google-szolgáltatást használni. De mint Kricheli posztjából kiderül, már az is aktivitásnak minősül, ha valaki az adott fiókhoz kapcsolódva tölt le alkalmazást a Google Play-ből, vagy azon keresztül állított be valamilyen online előfizetést.

Azoknak, aki végleg el akar hagyni a törlésre jelölt fiókot, a Google a letölést-archiválást ajánlja pl. Takeout vagy az "Inaktív fiók kezelője" funkcióval.

Ruth Kricheli azt is hangsúlyozza blogposztjában, hogy a kétéves korlát bevezetése az inaktív fiókokra összhangba hozza a Google szabályzatát a megőrzésre és a fiókok törlésére vonatkozó iparági szabványokkal, és egyben korlátozza azt az időtartamot is, ameddig a Google megőrzi a fel nem használt személyes adatokat.

A közelmúltban egyébként a Twitter is bejelentette, hogy megszabadul az inaktív fiókoktól. Elon Muskék azonban a Google-nél sokkal szigorúbban értelmezik az inakitivitást: annak tekintenek minden olyan fiókot, amelybe tulajdonosa nem jelentkezett be 30 napon keresztül.

Cloud & big data

Operátorát is kilőtte volna az MI-vezérelte drón, hogy célt érjen

Ez ilyen műfaj: ha fegyvered van, az bármikor elsülhet. És ha elsül, akár téged is eltalálhat. Különösen akkor, ha az MI ujja feszül a ravaszra.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.