Ehhez csupán be kell lépnie az adott fiókba. Ha nem teszi, a Google holnaptól nyomtalanul törölheti.
Hirdetés
 

Holnap megkezdi a Google a legalább két éve inaktív felhasználói fiókok törlését. A vállalat májusban jelentette be, hogy 2023 decemberétől minden olyan fiókot töröl, melyet tulajdonosai legalább két éve nem használtak. Az érintett fiókok tulajdonosait erről több körben is értesítették.

Küldtek a törlésre kijelölt fiókba figyelmeztető mailt – aminek elolvasásával a figyelmeztetés okafogyottá is válik. Ahhoz ugyanis, hogy egy fiók aktív maradjon, a legtöbb esetben elegendő kétévente egyszer bejelentkezni, és elolvasni egy levelet, vagy bármely, a fiókhoz kapcsolódó Google-szolgáltatást használni. Ha valaki megadott helyreállítási e-mail címet, oda is kapott értesítést.

A törlés szakaszos lesz. Első körben azokat a fiókokat törlik, melyeket csak létrehoztak, de utána egyszer sem használtak. De azt senki sem tudhatja, hogy az ő nem használt fiókja mikor kerül sorra. Érdemes tehát néhány percet rászánni: hátha találunk a Google bugyraiban megőrzésre érdemes információt, dokumentumot... A törléssel ugyanis megsemmisül minden, ami a fiókhoz kapcsolódott, például a levelek, a Drive-on tárolt dokumentumok stb.

Egyedi szabály vonatkozik a Google Fotóra. Mint a szolgáltatás felhasználási feltételeinél olvasható, ide kétévente legalább egyszer célzottan be kell jelentkezni, ellenkező esetben a Google törölheti az ott tárolt képeket. Erről legalább három hónappal korábban e-mailben értesítik a felhasználót. Ha a felhasználó nem lép be a megadott határidőig, fényképei és videói átmenetileg kukába kerülnek, ahonnan még 60 napig visszaállíthatók. A végleges törlés csak utána történik meg.

Mi számít aktivitásnak?

A szolgáltató igyekszik pontosan meghatározni, hogy mikor tekint egy fiókot aktívnak. Ha a felhasználó olvas vagy küld e-mailt, használja a Google Drive-ot, megnéz egy YouTube-videót, fényképet oszt meg, appot tölt le stb. Szintén aktivitásnak minősül, ha használja a "Bejelentkezés Google-fiókkal" funkciót egy third-party szolgáltatásnál, vagy a fiókot használták pl. valamilyen jelenleg is élő Google-szolgáltatás vagy bármely digitális tárgy (könyv, film, zene stb.) vásárlására.

Akkor sem törlik a fiókot, ha az tartalmaz pl. ajándékutalványt pénzbeli egyenleggel, vagy egy jelenleg is aktív publikált apphoz kapcsolódik (tulajdonosként). Kivételt képeznek a Family Link szolgáltatáshoz használt fiókok is.

Tavasszal, az új szabályzat bejelentésekor Ruth Kricheli alelnök leginkább biztonsági okokkal indokolta a lépést. A felügyelet nélkül hagyott fiókok biztonságát nem menedzselik, emiatt sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy a fiókot védő jelszó már rég kompromitálódott, nincs kétfaktoros azonosítás stb. Emiatt gyakran használják ezeket pl. személyiséglopáshoz vagy spam-, adathalász- és fiókeltérítési támadásokhoz.

A köztisztasági akció csak a személyes Google-fiókokra vonatkozik. Az ingyenes vállalati fiókok és a Google Workspace for Education alapszolgáltatásokat biztosító ingyenes változatának fiókjai nincsenek veszélyben. A fizető szervezetek pedig a fölöslegesen kipengetett előfizetési díjjal megfizetik a hanyagsága árát. Az ilyen inaktív fiókok a legkifizetődőbbek a Google-nek, mert úgy hoznak pénzt, hogy közben nem növelik sem a számítási, sem a tárolási kapacitással szembeni igényt.

Cloud & big data

Gyors zuhanásra is fel kell készülniük a menő MI-cégek befektetőinek

A buborék kialakulása sem kizárt, de az árfolyamok gyors felfutását követően anélkül is elkerülhetetlen lesz korrekció – jósolja a Wharton School veterán közgazdásza.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.