A reMarkable szerint igen, és egy vásárolói réteg szerint is, mert a cég már a második generációt kínálja előrendelésben.

Amikor az első eszközét kiadta 2017-ben, valószínűleg kevesen fogadtak volna arra, hogy a 2013-ban alapított norvég reMarkable eljut speciális tabletje második generációjáig. A cég ugyanis nem e-könyv-olvasót (mint pl. az Amazon Kindle-je) készített, hanem egy monokróm tabletet, azaz egy olyan univerzális lapos számítógépet, ami tartalomfogyasztásra és tartalom-előállításra egyaránt használható.

Egészen pontosan a cég olyan eszközt tervezett, aminél nem sokoldalú tartalommegjelenítési lehetőségen (multimédia) vagy játékon van a hangsúly, hanem a szövegen és a rajzoláson (firkálás, szabadkézi rajz, vázlatok készítése stb.).

Az első változatból valamivel több mint 100 ezret adtak el. Ez még az e-könyv-olvasók piacát nézve sem mennyiség (2018-ban például csak az Egyesült Államokban több mint 90 millióan használta ilyen eszközt), a tabletpiacot tekintve pedig észrevehetetlen: csak tavaly közel 150 millió tablet talált gazdára világszerte.

A befektetők azonban ilyen piaci körülmények ellenére is bizalmat szavaztak az oslói székhelyű startupnak, és eddig összesen 24 millió dollárral támogatták meg, ebből tavaly ősszel kaptak 15 milliót.

Minimalista koncepció is lehet profi

Ahogy elődjén, úgy a reMarkable 2-n is monokróm tartalom jeleníthető és hozható létre. Ilyen módon leginkább egy hagyományos tablet kiegészítőjeként használható – és amint majd arra kitérünk, ez az egyik legnagyobb gyengesége is.

A második verzió a dizájnjával is ráerősít arra, hogy itt nem hagyományos tabletet kap a vásárló. A kijelző bal oldalán egy széles krómozott csík jelzi, hogy a felhasználó egy jegyzetfüzet elektronizált változatát tartja a kezében. A krómozott csíknál tudja megfogni, hogy a jobb kezével írhasson az érintésérzékeny képernyőn.

Az eszköz kifejezetten vékony, mindössze 4,7 mm, keskenyebb, mint egy iPad Pro (5,9 mm), és bár valamivel nagyobb a mérete (187×246 mm), így is könnyebb, alig több mint 400 gramm a tömege. De mindez másodlagos, mert az előző verzió piacra dobása után arra feküdt rá a fejlesztés, hogy az írási-rajzolási lehetőségeket finomítsa. Például saját fejlesztésű hardver- és szoftverarchitektúra segítségével az első kiadáshoz képest felére, 20 ms-ra csökkentették rajzolásnál a megjelenítés késleltetését. Itt a legkisebb javulás is számít, hiszen a rajzolásnál a felhasználó azt az élményt várja, mint a tollnál-papírnál: amit a lapra rajzol, azonnal jelenjen meg.

A kétmagos ARM processzort 1 gigabájt SDRAM segíti – itt nincs szükség erőgépre –, a belső háttértár pedig egy 8 gigás flash. Az áramellátásról a 3000 mAh-s akkumulátor gondoskodik, amit USB-C-n keresztül lehet tölteni. A gyártó szerint az akku egy feltöltéssel 90 napos készenlétet és kéthetes rendszeres használatot biztosít.

A 10,3 hüvelykes monokróm, E Ink Carta technológiájú kijelző felbontása 1872×1404 képpont (226 dpi), amire egy speciális, töltést nem igénylő tollal lehet írni. Kijött egy új toll is, a Wacommal közösen fejlesztett Marker Plus, amely megdöntésére automatikusan aktiválódó radírt kapott. A marker Plus apró szépséghibája, hogy potom 99 eurót kérnek érte – viszont nem kötelező tartozék.
 


A hálózati kapcsolatot wifin keresztül biztosítja – sajnos mobilhálózathoz nem köthető, ami az 5G küszöbén talán már nem igazán indokolt. Az operációs rendszer a Linux egy e-papírok kezelésére optimalizált változata, a Codex.

És akkor hol a hiba?

Bár a reMarkable nagyon pofás termék (lásd a fenti videót) túl sok korlátja van – elég húzós áron. Az eszközt alapvetően tabletként jellemzik, de inkább csak egy tablet-kiegészítőnek tekinthető, ami szinkronizálható teljes értékű eszközökkel (Android, iOS, MacOS, Windows). A jelenleg online elérhető tartalmaknak csak egy szűk részéhez biztosít hozzáférést. Még a tisztán szöveges formátumok esetében sem törekedtek a teljességre: csak a PDF és az ePUB formátumot kezeli. Az sem javít a használhatóságon, hogy korlátozottak a hálózati képességei.

És a legfontosabb: az ár. A reMarkable bruttó ára 399 euró (ezt a termék oldala már magyar áfával számolja), és ha valaki előrendeli, ingyen kapja hozzá az alap Marker tollat (listaár 59 euró), alaptokot (69 euró), és a DHL-lel történő szállítás is ingyenes (19 euró). Ha valaki az új tollat szeretné, akkor azért plusz 40 euróra (itt valamit elrontottak, nem 9-esre végződik) számítson 99 eurós listaár helyett, de választhat profibb tokot is 20-70 eurós felárért. Szóval mire az asztalunkra kerül, szállítással együtt közel 530-630 eurót (185-220 ezer forintot) fizetnünk. Egy jól kistafírozott Samsung Galaxy Tab S6 (nyolcmagos processzor, 6 GB memóra, 128 mega tárhely, SIM-képes) 210 ezer forint, és iPad Air 3 is megvehető nagyjából ennyiért.

Hirdetés
Konzumer tech

Könnyen fenyítő eszközzé válhat az online meetingeket támogató algoritmus

Semmi sem marad rejtve a megbeszélést vezető főnök előtt. Egy startup MI-je figyeli, hogy ki nem teszi oda magát.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.