Kiderült, mire képes az AMD legolcsóbb processzorcsaládja. Emellett bejelentette vállalati ügyfeleknek szánt Ryzen Pro megoldását is a vállalat.
Hirdetés
 

Folyamatosan fájó pontokat támad az AMD legújabb, Ryzen processzoraival. Először az asztali szegmens csúcskategóriájában indított nagyon versenyképes lapkákat az Intel CPU-ival szemben. Ezt követően a közepes teljesítményű számítógépek piacát célozta meg, meglebegtetve, hogy még a nyáron bejelenti Ryzen 3 nevű, belépőszintű megoldásait is.

Vállalati igényekre tervezve

Emellett viszont az üzleti, vállalati szférának szánt PC-ket sem hagyja figyelmen kívül az Advanced Micro Devices. A kifejezetten ennek a piacnak készített Ryzen Pro processzorok „csúcsszintű, szilíciumalapú biztonságot” nyújtanak. Hardveresen támogatott titkosítás mellett számos egyéb biztonsági technológiát is implementáltak a lapkába, ami segíthet megvédeni a digitális veszélyektől a felhasználókat.

Így kapott többek között Secure Boot, firmware Trust Platform Module (fTPM), Advanced Encryption Standard (AES) titkosítás támogatást illetve a Windows 10 Enterprise biztonsági képességeit szintén felkarolják a Ryzen Pro chipek, közölte az AMD. Operációs rendszer és alkalmazásfüggetlen DRAM titkosítást nyújtanak a processzorok anélkül, hogy ehhez szoftveres módosításokra lenne szükség.

Többek között ennek is köszönhetik a lapkák, hogy „vállalati igényeknek megfelelő hitelesítést” kapnak. Ez – többek között - azt jelenti, hogy képesek lesznek 24 hónapon keresztül megállás nélkül üzemelni az AM4 platformban dolgozó Ryzenek. Emellett három éves garancia jár hozzá, szemben a konzumer piacon általánosan nyújtott 12 hónapos jótállással.

Azt is fontosnak tartotta kihangsúlyozni a kisebbik chipfejlesztő, hogy ezek a biztonsági funkciók a teljes, szegmensnek szánt skálán keresztül biztosítottak lesznek. Ezzel alaposan odaszúrt a vállalat az Intelnek; utóbbi vPro biztonsági megoldása a legolcsóbb, Core i3 processzorcsalád esetében nem érhető el.

Várjunk a vásárlással még egy kicsit

A konzumer piac is örülhet, az AMD ugyanis megszellőztette, hogyan is fog kinézni a sokak által várt, belépőszintű teljesítményt nyújtó Ryzen 3 család. A hivatalosan még be nem mutatott kategóriába tartozó lapkák négy maggal és 3,1 – 3,5 GHz-es órajelekkel érkeznek, melyek igény esetén 3,4-3,7 GHz-ig emelkedhetnek a beépített tuning révén.

Túlteljesítik riválisaikat szinte minden tekintetben, állítja az AMD. Eszerint a Core i3-akat nyers erőt tekintve 21-67 százalékkal hagyják állva a Ryzen 3 azonos kategóriában versenyző lapkái (az előbbi TrueCrypt, utóbbi pedig 3DMark 11 tesztkörnyezetből származó adat). Csupán a Sysmark 2014-ben tudott felülkerekedni a Core i3, árulta el a részleteket az AMD.

A fentiekből okulva mindazoknak, akik már a küszöbön állnak a legolcsóbb, legalacsonyabb teljesítményt mutató Ryzen 5 1400 beszerzését tekintve, érdemes lenne még pár hetet várni, amíg ki nem derül, hogy mennyiért is vesztegetik az új Ryzen 3-akat, és mire képesek teljesítményben annak tagjai. Még inkább megfontolandó ez a figyelmeztetés azok számára, akik Core i3 vásárlásában gondolkodnak, mivel a konkurencia megjelenésével szinte biztosan árcsökkenés várható az Intel alsókategóriás processzorainál is.

Biztonság

Egyre több pénzt keresnek a telkók céges IT-szolgáltatásokkal

Egyre több nagyvállalat a távközlési szolgáltatójától vesz IKT szolgáltatásokat. Elemzők szerint ez már a telkók bevételeiben is látszik.
 
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.