Itt vannak az első, gyártótól független mérések.
Hirdetés
 

Elérhetővé váltak az első, középkategóriába pozícionált Ryzen 5 processzorok, és befutottak az első független tesztek is, melyek a lapkák teljesítményét vizsgálják az ősrivális Intel chipekhez viszonyítva. Eszerint az összkép határozottan jól fest az AMD számára.

Jól jön a hat mag

A Ryzen 5 170-250 dolláros árakon kerül forgalomba, kifejezetten a középkategóriát célozva, vagyis sokkal szélesebb tömegek számára kínálja ezen termékvonalát az AMD, mint a Core i7-et kihívó Ryzen 7-eseket. A várható érdeklődésre való tekintettel több hardvertesztelő oldal is megvizsgálta, mire képesek a lapkák.

A Tom’s Hardware például a széria csúcsát, a Ryzen 5 1600X-et fogta vallatóra, közvetlenül a Ryzen 7 1700 és a Core i5 7600K ellenében bevetve a processzort. Standard órajeleken és maximumra húzott frekvencián is kipróbálta, mit tudnak az alanyok. Nem meglepő módon a hatmagos Ryzen 5 1600X a többszálas végrehajtásnak köszönhetően háromszor több threadet tudott kezelni, amivel könnyen legyőzte a Core i5-öst a párhuzamos végrehajtásra optimalizált tesztek tekintetében.

Érdekes módon a Ryzen 7-est is lenyomta a DirectX 11 fizikát vizsgáló tesztjében. Ugyanakkor a DX11 egy- és többszálas terhelését vizsgáló tesztek során még túlhajtott állapotban is a Core i5 család mögé szorult az AMD Ryzen 5. Ennek ellenére a játékok alatt egymáshoz közel végzett a versenyző; habár az AMD lapkája Battlefield 1, Ashes of the Singularity és Civilisation VI alatt is a második helyre jutott csak be, árát és fogyasztását is figyelembe véve nagyon is valós alternatívát kínál a Core processzorokkal szemben, hangzott a Tom’s Hardware ítélete.
 

Ryzen, a tokozás alatt


Az új chipkészlettel szárnyakat kap

Ezzel szemben a Hot Hardware az AMD Ryzen 5 1500X és 1600X modelleket eresztette egymásnak, illetve a Core i5 7600-nak. Tesztjeik szerint ugyan a Kaby Lake lapka szinte mindig első tudott lenni, de a riválisok nem sokkal maradtak le. Azt a Hot Hardware is kiemelte, hogy a költséghatékonyságot is figyelembevéve nagyon is életképes alternatívát jelentenek az AMD processzorai.

A hatmagos, tizenkét szálas Ryzen 5 1600X ugyan egy kicsit drágább, mint a Core i5-7600, de kettővel több feldolgozómagja, magasabb órajele és az SMT támogatása egészen más kategóriába pozícionálja, ami igazolja a nagyobb árcímkét, mondta ki a verdiktet a tesztoldal. Azt azonban ők is elismerték, hogy a Core i7 7700K az egyszálas feladatvégrehajtásban egyértelműen gyorsabb.

A Hot Hardware szerint összességében a Ryzen 5, különösen a minden téren aládolgozó B350 chipkészlettel bíró alaplappal – melyek ára felülről nyaldossa a 80 dollárt - együtt nagyon jó vételnek számít.

Pár hónap, és jön a belépőszint

Vallatóra fogta az AMD lapkákat a HardOCP.com is, ők a belépőszintű Ryzen 5 1400-at és az 1600-at hajtották túl egészen 4 GHz-ig. Ezzel sikerült megközelíteni az Intel Core i5 7600K 5 GHz-es maximumát. Összességében elégedettek voltak a processzorok teljesítményével, kihangsúlyozva, hogy különösen árukhoz mérve nyújtanak kielégítő tempót a chipek.

Az biztos, hogy jó hatással van a piacra a felébredő konkurencia: nem csak a régebbi AMD CPU-k ára esett, hanem az Intel lapkák is olcsóbbá váltak az erős konkurens megjelenésével. Remélhetőleg középtávon nem csak az árak mérséklődését hozzák el a Ryzenek, hanem felpörög a processzorháború (azaz a termékfejlesztés) is, és nagyobb teljesítményű, energiahatékonyabb példányok árasztják majd el a piacot.

És ne felejtsük, még hátra van a belépőszint: a Ryzen 3 leghamarabb júliusban mutatkozhat be, amivel az olcsó(bb) Core i3 és Pentium CPU-k kaphatnak kő kemény kihívót.

Konzumer tech

Robotok hergelik a politizáló tömeget

Egy brit kutatási projekt szerint a teljesen vagy részben automatizált fiókok már teljesen elárasztották a közösségi teret, és lassan a politikai berendezkedésünket is veszélyeztetik.
 
Hirdetés

Itt a Yelon! Szexedukációs weboldal és alkalmazás kamaszoknak

Elindult a Telenor támogatásával a Yelon szexedukációs okostelefon-alkalmazás és weboldal, ami a 10–18 éves fiatalok testképével, kapcsolataival, szexualitásával összefüggő kérdéseire igyekszik tényszerű válaszokat adni.

Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.