Itt vannak az első, gyártótól független mérések.

Elérhetővé váltak az első, középkategóriába pozícionált Ryzen 5 processzorok, és befutottak az első független tesztek is, melyek a lapkák teljesítményét vizsgálják az ősrivális Intel chipekhez viszonyítva. Eszerint az összkép határozottan jól fest az AMD számára.

Jól jön a hat mag

A Ryzen 5 170-250 dolláros árakon kerül forgalomba, kifejezetten a középkategóriát célozva, vagyis sokkal szélesebb tömegek számára kínálja ezen termékvonalát az AMD, mint a Core i7-et kihívó Ryzen 7-eseket. A várható érdeklődésre való tekintettel több hardvertesztelő oldal is megvizsgálta, mire képesek a lapkák.

A Tom’s Hardware például a széria csúcsát, a Ryzen 5 1600X-et fogta vallatóra, közvetlenül a Ryzen 7 1700 és a Core i5 7600K ellenében bevetve a processzort. Standard órajeleken és maximumra húzott frekvencián is kipróbálta, mit tudnak az alanyok. Nem meglepő módon a hatmagos Ryzen 5 1600X a többszálas végrehajtásnak köszönhetően háromszor több threadet tudott kezelni, amivel könnyen legyőzte a Core i5-öst a párhuzamos végrehajtásra optimalizált tesztek tekintetében.

Érdekes módon a Ryzen 7-est is lenyomta a DirectX 11 fizikát vizsgáló tesztjében. Ugyanakkor a DX11 egy- és többszálas terhelését vizsgáló tesztek során még túlhajtott állapotban is a Core i5 család mögé szorult az AMD Ryzen 5. Ennek ellenére a játékok alatt egymáshoz közel végzett a versenyző; habár az AMD lapkája Battlefield 1, Ashes of the Singularity és Civilisation VI alatt is a második helyre jutott csak be, árát és fogyasztását is figyelembe véve nagyon is valós alternatívát kínál a Core processzorokkal szemben, hangzott a Tom’s Hardware ítélete.
 

Ryzen, a tokozás alatt


Az új chipkészlettel szárnyakat kap

Ezzel szemben a Hot Hardware az AMD Ryzen 5 1500X és 1600X modelleket eresztette egymásnak, illetve a Core i5 7600-nak. Tesztjeik szerint ugyan a Kaby Lake lapka szinte mindig első tudott lenni, de a riválisok nem sokkal maradtak le. Azt a Hot Hardware is kiemelte, hogy a költséghatékonyságot is figyelembevéve nagyon is életképes alternatívát jelentenek az AMD processzorai.

A hatmagos, tizenkét szálas Ryzen 5 1600X ugyan egy kicsit drágább, mint a Core i5-7600, de kettővel több feldolgozómagja, magasabb órajele és az SMT támogatása egészen más kategóriába pozícionálja, ami igazolja a nagyobb árcímkét, mondta ki a verdiktet a tesztoldal. Azt azonban ők is elismerték, hogy a Core i7 7700K az egyszálas feladatvégrehajtásban egyértelműen gyorsabb.

A Hot Hardware szerint összességében a Ryzen 5, különösen a minden téren aládolgozó B350 chipkészlettel bíró alaplappal – melyek ára felülről nyaldossa a 80 dollárt - együtt nagyon jó vételnek számít.

Pár hónap, és jön a belépőszint

Vallatóra fogta az AMD lapkákat a HardOCP.com is, ők a belépőszintű Ryzen 5 1400-at és az 1600-at hajtották túl egészen 4 GHz-ig. Ezzel sikerült megközelíteni az Intel Core i5 7600K 5 GHz-es maximumát. Összességében elégedettek voltak a processzorok teljesítményével, kihangsúlyozva, hogy különösen árukhoz mérve nyújtanak kielégítő tempót a chipek.

Az biztos, hogy jó hatással van a piacra a felébredő konkurencia: nem csak a régebbi AMD CPU-k ára esett, hanem az Intel lapkák is olcsóbbá váltak az erős konkurens megjelenésével. Remélhetőleg középtávon nem csak az árak mérséklődését hozzák el a Ryzenek, hanem felpörög a processzorháború (azaz a termékfejlesztés) is, és nagyobb teljesítményű, energiahatékonyabb példányok árasztják majd el a piacot.

És ne felejtsük, még hátra van a belépőszint: a Ryzen 3 leghamarabb júliusban mutatkozhat be, amivel az olcsó(bb) Core i3 és Pentium CPU-k kaphatnak kő kemény kihívót.

Konzumer tech

Félmilliárd álláskereső a LinkedInen

Persze a Facebooktól még mindig messze van, de más is a célcsoport.
 
Hirdetés

Itt a Yelon! Szexedukációs weboldal és alkalmazás kamaszoknak

Elindult a Telenor támogatásával a Yelon szexedukációs okostelefon-alkalmazás és weboldal, ami a 10–18 éves fiatalok testképével, kapcsolataival, szexualitásával összefüggő kérdéseire igyekszik tényszerű válaszokat adni.

Korábban az ipari vezérlőrendszerek zártan működtek, és ezáltal számos hálózatbiztonsági kockázattól mentesültek. Mára azonban nyitottabbá váltak, ami új támadási felületeket teremtett.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

Monitoringra épülő SCADA-védelem

Ahogy az ipari rendszerek bekapcsolódnak a vállalati hálózatok vérkeringésébe, úgy válik mind sürgetőbbé a védelmük megerősítése.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2016 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.