A csúcskategória után végre a szélesebb rétegeknek szánt lapkákról is lehullt a lepel. Kezdhet félni az Intel?
Hirdetés
 

Nemrég jelentette be az AMD legújabb, Ryzen nevű processzorait, melyekkel végre visszatérhetett a verseny az otthoni és a szerverekbe szánt CPU-k piacára. Elsőként három, nyolcmagos lapkáról rántotta le a leplet a chipgyártó, melyek mind meggyőző teljesítmény/fogyasztási mutatókkal rendelkeznek. Annyira, hogy az Intel alig pár nappal később nem hivatalosan már árcsökkentésbe is kezdett asztali processzorainál.

Akad processzor 50 ezer forint alatt

Noha a csúcskategória visszahódítása kétségtelenül jelentős lépés volt az AMD-től, a felhasználók többsége számára a 100 ezer forintnál többe kerülő processzorok nem csupán túlságosan drágák, de feleslegesen nagy teljesítményűek is. Az átlagos PC-rajongó sokkal szívesebben költ ennél valamivel kevesebbet a központi vezérlőegységre, nekik kedveznek a gyártó elérhetőbb árú, most napvilágot látott modelljei.

A Ryzen 5 sorozat hivatalos debütálására ugyan április 11-éig várni kell, de a vállalat már most elkezdte felkorbácsolni az érdeklődést. A Ryzen 5 modellek a Ryzen 7 és a Ryzen 3 közé ékelődnek be; utóbbiak lesznek egyébként az igazán budget kategóriás, kifejezetten költségérzékeny réteget célzó vásárlóknak szánt processzorok. Ezek megjelenésre azonban sajnos az év második feléig kell várnunk.

Visszatérve a középkategóriára: négy lapka részletei váltak elérhetővé, melyek 169-249 dolláros (átszámítva 48-70 ezer forint közötti) áron kerülnek majd forgalomba. A gyártó állítása szerint felveszik a versenyt a hasonló árkategóriába tartozó Core i5 processzorokkal, sőt, teljesítmény tekintetében túl is szárnyalják azokat. Érdekességük, hogy szorzózár-mentesek, vagyis bárki számára lehetőséget kínálnak túlhajtásra.

 

 
AMD Ryzen 5 modellek
Create your own infographics

 

Mit akar a játékkedvelő PC-tulajdonos?

Noha az AMD most ismertté vált processzorai négy- és hatmagos kialakításúak, napjaink gamerjeinek többsége nem vagy éppen csak eléri ezt a szintet. A Valve Steam boltjának februári statisztikái szerint az összes, szolgáltatásban regisztrált felhasználói számítógépnek csupán 48 százaléka rendelkezik olyan CPU-val, amiben négy processzormag lapul, és további 46 százalékban mindössze két mag teljesít szolgálatot.

Ennek okai persze összetettek, a sokmagos feldolgozás tekintetében többnyire még mindig optimalizálatlan szoftverek, a magas ár és fogyasztás egyaránt döntő tényező a vásárláskor. Utóbbi kettő szempontban remélhetőleg az új Ryzen lapkákkal változás áll be, és minél több felhasználónál lesz 4-6-8 magos processzor, annál valószínűbb, hogy párhuzamos végrehajtásra jobban optimalizált szoftvereket kapunk.

A Ryzen 7 fogadtatása kapcsán egyébként nagyon pozitívan nyilatkozott az AMD. Számítottak arra, hogy a lapkák jó paraméterei miatt nagy lesz az érdeklődés, de akkora mértékű igényről álmodni sem mertek, mint amivel a fogyasztók fordultak a gyártó új termékei felé. Kíváncsian várjuk, mennyire ugrik majd rá a mostani termékekre a PC-k mellett még mindig kitartó közösség.

Konzumer tech

Megint úgy meghekkelték a netet, hogy nem tudni, valóban meghekkelték-e

Merthogy egyáltalán nem biztos, hogy meghekkelték. Az is elképzelhető, hogy több nagy amerikai cég teljes adatforgalma egy ideig azért folyt át egy orosz szerveren, mert valaki bénázott.
 
Hirdetés

Újra az ország legjobb startupjait keresi a Telenor

Ismét indul a Telenor Accelerate program. A résztvevőket többek között hat mentor, intenzív fejlesztőprogram és co-working iroda várja.

Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.