De ki használja ezeket és mire? És egyáltalán: mi van most a bitcoinnal?

Hat éve, 2013. október 29-én állították üzembe a világ első bitcoin ATM-jét a kanadai Vancouverben egy kávézóban. Az első napon 81 ember használta. Idén júniusban viszont, miután a hónap elejétől több mint 150 új ATM-et állítottak üzembe, a kriptoautomaták száma meghaladta az ötezret. Június 28-án a Coin ATM Radar összesítése szerint 5026 berendezés üzemelt a világ 90 országában.

Az automaták típustól függően (gyártókból rengeteg van) több mindenre is alkalmasak. A legegyszerűbbek lényegében kihelyezett pénzváltó automaták, melyeken a felhasználók kriptovalutát vásárolhatnak vagy válthatnak valódi pénzre (egyes automaták több kiptopénztípust is kezelnek).

Magyarországon 2014 augusztusában helyezték üzembe az első ATM-et. 2017 januárjában még mindig csak kettő volt, utána azonban felgyorsult a telepítés. Jelenleg a Coin ATM Radar összesen 25 magyarországi ATM-et tart nyilván. Ezek többsége a fővárosban üzemel, de a nagyobb vidéki városokban és a népszerű fürdővárosokban (például Zalakaros, Gyula) is találunk egyet-egyet. Ezzel mennyiséggel egyébként az első húsz ország között vagyunk a kripto-ATM-ellátottságot nézve. Maguknak a berendezéseknek az elhelyezkedése is azt mutatja azonban, hogy nem feltétlenül a hazai "kriptovalutázókra" számítva telepítették ezeket, hanem az országba érkező külföldiekre is gondoltak.

Ki használja, és mire jó?

A legnagyobb kriptovalutázók ugyanis továbbra is az amerikaiak. Az USA-ban 3248 ATM működött június 28-án. Ez közel háromszor annyi, mint amennyivel az USA-t követő Kanada (687), Ausztria (267) és Egyesült Királyság (249) együttesen rendelkezik.

Az azonban, hogy mire használják, nagyon országfüggő. Az USA-ban például az első helyen a kriptovaluta-vásárlás áll. Ezzel szemben például Kolumbiában (42 ATM) épp fordítva, kriptovalutát váltanak készpénzre.

Van azonban egy ennél is érdekesebb felhasználási mód. Mivel az ATM-ek egy része nem csak váltásra, hanem különböző tranzakciók lebonyolítására is alkalmas, egyre gyakoribb, hogy a bűnözők kriptovaluta ATM-eken keresztül szedik be a pénzt. Ez azért terjedhetett le, mert például a bitcoin-tranzakciók elvileg visszanyomozhatatlanok, de a fizetőnek is egyszerűbb, hogy nem kell valamilyen speciális wallettel küzdeni: egyszerűen odamegy az ATM-hez, betolja a hivatalos pénzét, és utal bitcoinban.

 
Kriptovaluta ATM-ek számának növekedése 2013-tól
Infogram


A legszebb ilyen ügy az volt, amikor tavaly az ausztrál adóhivatalnak kellett kiadni figyelmeztetést: ha valaki felszólítást kap, hogy adótartozása van és fizesse be egy kriptovaluta ATM-en keresztül, ne tegye meg, mert az adóhivatal soha nem kéri ezt a fizetést ATM-eken keresztül. A bűnözők egyébként gyakran fenyegetik azzal a kiszemelt áldozatokat, hogy ha nem fizet, az adóhatóság kezdeményezi a letartóztatását. Ennek van olyan változata is, amikor a csalók valamilyen közüzemi szolgáltató nevében küldenek hasonló felszólítást.

Emellett a "küldj valamennyi kriptovalutát, és tízszer annyit adok vissza" típusú, főleg a Twitteren botokkal futtatott átveréskampányoknál is előszeretettel kérik a csalók az ATM-en keresztüli fizetést.

A Facebook is besegített

Az ATM-telepítési lázat – valószínűleg akaratlanul – a Facebook is segítette. Amióta ugyanis felröppentek a hírek, hogy Zuckerbergék saját kriptovalutát fejlesztenek, ismét nőtt az érdeklődés a meglehetősen hektikus árfolyamú fizetőeszközök iránt. A bitcoin árfolyamát például a Libra bejelentése igencsak felrántotta, 9350 dollárról másfél hét alatt 12 400 dollár fölé emelkedett az árfolyam.

Emellett más apró lépések is számíthattak: például az, hogy az AT&T lehetővé tette ügyfeleinek a bitcoinos fizetést. Persze a legnagyobb amerikai mobilszolgáltató óvatosan lépett, nem közvetlenül fogadja a bitcoinos számlafizetéseket, hanem a BitPay rendszerének beiktatásával. Ha az ügyfél online vagy a myAT&T alkalmazáson keresztül fizeti a számláját, ott megjelenik a BitPay is fizetési lehetőségként. A tranzakciót a BitPay ellenőrzi, majd utalja tovább a szolgáltatónak a számla ellenértékét.

Vagy lehet hozni Ohio állam példáját: a szövetségi államnak az év elejétől akár bitcoinban is lehet fizetni az adót. Persze ez csak részben igaz: az adófizető az OhioCrypto.com weboldalon keresztül fizet, de ez az oldal lényegében egy kirptovaluta-váltó: a polgár az oldalon átváltja a bitcoinját, hogy az államhoz már dollár formájában folyjon be az adó.

Piaci hírek

Az idén már 10 millió hajtogatható csúcstelefont adna el a Samsung

A Samsung új összehajtható okostelefonokat mutatott be, amelyekkel jó időre biztosíthatja magának a gyorsan növekvő piac vezető helyét.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.