A Facebook és az Instagram anyavállalata már jövőre kijönne egy új MI-rendszerrel, ami semmiben sem maradna el az OpenAI legfejlettebb modelljének képességeitől.
Hirdetés
 

A Facebook és az Instagram anyavállalatánál egy olyan MI-rendszer fejlesztésén dolgoznak, amely szándékaik szerint legalább annyira erős lesz, mint a ChatGPT-t létrehozó OpenAI aktuálisan legfejlettebb modellje. A The Wall Street Journal értesülései alapján a Meta új mesterséges intelligenciája a tervek szerint jövőre készülne el, teljesítménye pedig többszöröse lesz a társaság az alig két hónapja kiadott Llama 2 modelljének. A lap szerint a termékre vonatkozó részletek még változhatnak, de a lényege ennek is az lenne, hogy segítse a kifinomult szövegeket, elemzéseket és egyéb kimeneteket előállító szolgáltatások építését.

A Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg az év elején hozott létre dedikált üzleti egységet a generatív MI-eszközök fejlesztésének felgyorsítása. A WSJ forrásai most arról számoltak be, hogy a Meta várhatóan 2024 elején kezdi meg a nagy nyelvi modell (LLM) betanítását, amelytől azt várják, hogy a kezdeti lemaradást behozva az MI-piac egyik egyik legfontosabb szereplőjévé tegye a vállalatot. A Metánál már zajlik a munkához szükséges adatközponti infrastruktúra kiépítése, ide értve további Nvidia H100-as GPU-k beszerzését is, amelyek az ilyen feladatokhoz alkalmazható legfejlettebb technológiát képviselik.

Nincsenek egyedül a dologgal

A verseny az idén éleződött ki sosem látott mértékben a mesterséges intelligencia területén, ami különféle irányzatokat eredményezett az üzleti modellektől kezdve egészen a technológia szabályozásáig. Maga a Meta a Microsofthoz csatlakozott, hogy elérhetővé tegye a Llama 2-t az Azure felhős számítási platformon, de a WSJ cikke szerint az új modellt teljes egészében saját infrastruktúráján tanítaná be. A Meta eddigi megoldásaihoz hasonlóan ezt is nyílt forrású és ingyenesen elérhető szolgáltatásként valósítaná meg, széles körben lehetővé téve a harmadik feleknek a saját MI-alapú eszközök kiadását.

A Meta egyelőre nem reagált a lapértesülésekkel kapcsolatos kérdésekre, de ahogy a Reuters beszámolója is kiemeli, az OpenAI ChatGPT-jének tavaly év végi elindítása óta minden a születőben lévő generatív mesterségesintelligencia-piacról szól az új képességek és szofisztikált üzleti folyamatok kialakításán keresztül. A Bloomberg News júliusi híradása szerint már az Apple is a ChatGPT-hez vagy a Google Bardhoz hasonló MI-szolgáltatáson dolgozik, sőt Ajax néven állítólag saját keretrendszert is létrehozott a nagy nyelvi modellek fejlesztésére, amelyben már teszteli egyelőre "Apple GPT-ként" hivatkozott chatbotját.

Piaci hírek

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.