A Facebook anyavállalata több változatban is nyilvánosan elérhetővé tette a Llama 2-t, amivel többek között a generatív MI-vel kapcsolatos fejlesztések demokratizálódását szeretnék elősegíteni.
Hirdetés
 

Ingyenesen és nyilvánosan elérhetővé, letölthetővé tette saját fejlesztésű nagy nyelvi modelljének legújabb generációját a Meta. Ezek a modellek biztosítják azt, hogy a ChatGPT tavaly őszi megjelenésével népszerűvé vált generatív algoritmusok képesek legyenek koherens, értelmes szövegeket alkotni.

A vállalat keddi tájékoztása szerint a Llama 2 nem csupán kutatási, hanem kereskedelmi célból is szabadon felhasználható. Az előre betanított és finomhangolt szövegalapú MI-modellekből álló készlet három különböző méretben (7, 13 és 70 milliárd paraméter) is használható az adott igényeknek megfelelően.

A Meta bejelentésének sarkalatos részét képezi a Microsofttal kötött együttműködés is, amelynek köszönhetően a modell elérhető és használható Redmond felhős infrastruktúráján, illetve ugyancsak optimalizálták windowsos környezetre. (Mindez abból a szempontból pikáns, hogy a Microsoft nagyon szorosra fonta kapcsolatát a ChatGPT-vel berobbanó OpenAI-jal.) A cloudos felhasználás egyébként nem korlátozódik az Azure AI-ra, a Llama 2 az AWS felhőplatformján és más szolgáltatóknál is elérhető lesz.

Rendkívül nyitottak

A keddi bejelentés kapcsán a Meta vezérigazgatója a nyílt megközelítés fontosságát hangsúlyozta a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatások, fejlesztések kapcsán. Mark Zuckerberg szerint abból, hogy MI-modellek széles körben elérhetővé válnak, mindenki profitálni fog. Például egy ingyenes, nyílt nagy nyelvi modell biztonságosabb, mivel azon több kutató és fejlesztő végezhet stresszteszteket, találhat problémákat és oldhat meg hamarabb problémákat a külön, elzártan fejlesztett megoldásokkal összehasonlítva.

A Llama 2 gyakorlati alkalmazását nagyban segítheti, hogy a Qualcomm mérnökei már most is azon dolgoznak, hogy a gyártó jövőre megjelenő csipjei már kifejezetten támogassák a nagy nyelvi modellhez kötődő feladatokat. A csipgyártó közleménye szerint mindez elősegíti többek között Llama 2-n alapuló intelligens virtuális asszisztensek, üzleti alkalmazások, tartalomkészítő eszközök és szórakoztató megoldások léterhozását, amelyek ráadásul hálózat és internetkapcsolat nélkül is használhatóak maradnak.

Cloud & big data

Gyors zuhanásra is fel kell készülniük a menő MI-cégek befektetőinek

A buborék kialakulása sem kizárt, de az árfolyamok gyors felfutását követően anélkül is elkerülhetetlen lesz korrekció – jósolja a Wharton School veterán közgazdásza.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.