Ezúttal egy 2,6 milliárd dolláros falatról van szó az amerikai Looker Data Sciences személyében.
Hirdetés
 

A Google tegnap jelentette be egy jól menő analitikai startup, a Looker felvásárlását. A 2011 óta működő kaliforniai szoftvercég eddig több int 280 millió dollárnyi befektetői forráshoz jutott, és mára több száz alkalmazottja van, súlyát pedig a referenciákon felül olyasmi is jelzi, mint például a márka megjelenése a Gartner analitikai és üzleti intelligencia témájú Magic Quadrant elemzésében. A társaságot a legutóbbi, 103 millió dolláros befektetési körében körülbelül 1,6 milliárdra értékelték, ehhez képest a Google most 2,6 milliárd dollárt fizet érte.

A Looker vezetőjével jó fél évvel ezelőtt készített interjúból kiderült, hogy a cég már akkor több mint 1600 vállalati ügyféllel rendelkezett, és átlépte a 100 millió dolláros bevételi küszöböt, amit jelentős lépcsőnek tartanak a vállalati szoftverszolgáltatásokban utazó piaci szereplők fejlődésében. Mindehhez a Looker forgalma éves szinten 70 százalék fölötti ütemben növekedett, vagyis a jelek szerint a startup növekedésében még jókora potenciál van.

A mostani bejelentés szerint a Google-felvásárlástól, pontosabban a cég Cloud üzletágához való csatlakozástól olyan szintlépést remélnek, ami a nyilvánvaló szinergiák és a Google felhős platformjának mérete miatt is egy újabb nagyságrendbe emeli a Looker tevékenységét. Maga a Google azt hangsúlyozza az akvizíció kapcsán kiadott közleményében, hogy a Looker integrációjával egy olyan end-to-end analitikai platform jön létre, amely a Google Cloudon, az Azure-ön, az AWS-en, az on-premise adatbázisokon vagy a független gyártóktól százmazó alkalmazásokon keresztül egyaránt biztosítja az adatok összekapcsolásának és összegyűjtésének, elemzésének és vizualizációjának a lehetőségét.

A két vállalat egyébként – az ilyen jellegű felvásárlásoknál megszokott módon – már régebb óta együttműködik. Pillanatnyilag nagyjából 350 ügyfelet szolgálnak ki közösen, és a felek kiemelik egymás céges kultúrájának a hasonlóságát, ami nyilván sokat segít majd az egyesülés során. A tervek között a sokféle adatbázis kiszolgálása mellett a sokféle bevezetési forgatókönyvnek is nagy jelentőséget tulajdonítanak, legyen szó multi-cloud, hibrid vagy helyben telepített megoldásokról – nem beszélve a Google Cloud infrastruktúrája által biztosított gyorsaságról, skálázhatóságról vagy az bevezetések egyszerűsödéséről.

Ezzel még közel sem lesz vége

A Google Cloud mint üzleti egység történetében ez lesz az eddigi legnagyobb értékű akvizíció, ami ebben a tekintetben bőven túlhaladja az Apigee 2016-os, 625 milliós felvásárlását is. Egyben ez az első igazán nagyszabású megállapodás, ami a Google Cloudot szűk fél esztendeje irányító Thomas Kurian nevéhez fűződik. A menedzser korábban már nagy csomó kisebb cégfelvásárlást vezényelt le, amelyekből jórészt nyereséges üzleti egységeket faragott, de ő hozta tető alá a PeopleSoft 2004-es, 10,3 milliárd dolláros akvizícióját vagy a Siebel Systems 2005-ös, 5,5 milliárd dollár értékű felvásárlását is ő hozta tető alá az Oracle-nél.

Ebben a tekintetben tehát a teljes szoftveripar egyik legtapasztaltabb vezetőjéről beszélünk, így az sem csoda, hogy az általános vélekedés alapján a Google Cloud egy-másfél éven belül több gigafelvásárlást is bejelent majd. Az elemzők szerint a társaság kiváló technológiákat vonultat fel, a többség szemében azonban kiforratlannak tűnik, mint ahogy hiányolják a vállalati szintű értékesítési tevékenységet, a vállalati szolgáltatásokat és a megfelelő támogatást is. A Google versenyelőnye a gépi tanulásban vagy a kompetitív árazásban ezek szerint akkor érvényesülhet, ha jelenlétét komoly felvásárlásokkal is megtámogatja.

Miután a Google a Red Hat vagy a GitHub üzleteiről is akarva-akaratlanul lemaradt, a kommentárok szerint kénytelen lesz mélyen a zsebébe nyúlni, ha a piac harmadik legnagyobb szereplőjeként fel akar jönni a Microsoft vagy az Amazon nyakára. A nem organikus fejlődés ugyanis ma már nem oldható meg olyan módon, hogy a Google kétmilliárdos befektetéssel összevásárol magának húsz kisebb céget: ez az idén tíz-tizenötször többe kerülne, mint akár egy évtizeddel korábban. A startupok ugyanis túlárazottak, és a befektetői pénzbőség miatt nem is szorulnak rá a sietős startégiai felvásárlásokra.

Az idén ez volt a Google Cloudhoz közvetlenül kapcsolódó második Alphabet-felvásárlás, miután februárban már bejelentették az izraeli Alooma megszerzését is – itt a pénzügyi feltételekről nem közöltek részleteket. Az azonos nevű cloud migrációs platform ugynacsak a különféle adatforrások összefésülésében játszik majd szerepet, gondolva itt a Google BigQuery, az Amazon Redshift, a Snowflake vagy az Azure szolgáltatásaira. Ez is és a Looker akvizíciója is a szokásos módon a szabályozók jóváhagyására vár, de a tervek szerint mindkét tranzakció még ebben a naptári évben lezárul.

Piaci hírek

Lego-válogatásra is jó az MI

Egy ausztrál mérnöknek elege lett a fárasztó szortírozásból, így inkább összelegózott egy önműködő válogatógépet.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.